Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ ΜΠΑΝΟΒΙΝΑ (ΣΚΟΠΙΑ) Περί ονομασίας.



Η Βαρντάρσκα Μπανόβινα σε σπάνιους Χάρτες και Γραμματόσημα της    Γιουγκοσλαβίας    

Παρατηρήστε σε αυτόν τον Βρετανικό χάρτη του 1928 πως ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την Ελλάδα .

H Βαρντάρσκα Μπανόβινα, είναι το όνομα που ήταν επισήμως γνωστή η σημερινή ΠΓΔΜ καθώς και περιοχές της νότιας Σερβίας κατά την περίοδο 1929– 1941....


Σπάνια Γραμματόσημα της Γιουγκοσλαβίας.






Φυσικά ούτε λέξη για Μακεδονία. Ακόμα και οι σφραγίδες φέρουν το όνομα  Βαρντάρσκα Μπανόβινα

Ρωτήσαμε τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ, Στρατηγό ε.α Φράγκο Φραγκούλη να μας πει την άποψη του για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και αν συμφωνεί με τα όσα ακούγονται περί σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, που θα συμπεριλαμβάνει επιθετικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης Μακεδονία: "Τα Σκόπια έχουν ονομασία, όπως αυτή ίσχυσε από το 1929, μέχρι το 1945. Βαρντάρσκα Μπανόβινα. 

Η ονομασία αυτή υπήρχε, όχι μόνο στους  χάρτες, αλλά και στις σφραγίδες της εποχής" μας είπε ο Στρατηγός. Και έχει απόλυτο δίκαιο. Η παραχάραξη της ιστορίας από το καθεστώς Τίτο και η αδιαφορία όλων των ελληνικών  κυβερνήσεων από την εποχή εκείνη, επειδή ο Τίτο συγκρούστηκε με τον Στάλιν, υπήρξε μνημειώδης. 

Δημοκρατία του Βαρδάρη λοιπόν για όλες τις χρήσεις, θα έπρεπε να είναι η ομόφωνη πρόταση των ελληνικών κομμάτων. Όσο δε αφορά τα όσα φαιδρά ακούγονται περί αλλαγή της θέσης της εξωτερικής μας πολιτικής στο όνομα την περίοδο της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αξίζει να θυμίσουμε ότι η μόνη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση εκφράστηκε στο συμβούλιο των αρχηγών, επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1992. 

" Μια είναι η Μακεδονία και αυτή η Μακεδονία είναι ελληνική" είχε πει, δακρυσμένος, ο αείμνηστος πρόεδρος της δημοκρατίας.




1 σχόλιο:

  1. Όλα καλά. Αλλά με κάτι δικούς μας χάρτες που δείχνουν ότι το όνομα πουλήθηκε από δεκαετίες τι γίνεται;
    Μακεδονικές [ελληνικές] σαχλαμάρες
    https://aatosmihalis.wordpress.com/2017/12/27/μακεδονικές-ελληνικές-σαχλαμάρες/

    ΑπάντησηΔιαγραφή