Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία η παχυσαρκία



Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το ένα τρίτο των παιδιών και των εφήβων

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει πλέον το 30%-35%. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100.000 γεννήσεις ετησίως, και κατά συνέπεια 1.800.000 παιδιά και εφήβους, την παρούσα χρονική στιγμή 540.000 - 630.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30%-35%) στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Καθώς τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία. Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα, και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Κατά συνέπεια, πρέπει να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η κυρία Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία» με σύνθημα «Χάνω Βάρος - Κερδίζω Ζωή». Όπως είπε η κυρία Χαρμανδάρη, στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, λαμβάνοντας υπόψη τις δομές του υπάρχοντος συστήματος υγείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου