Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Δανία: εκεί όπου η αιολική ενέργεια γίνεται εξαγώγιμο προϊόν



Οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι που επικράτησαν στη Δανία την προηγούμενη εβδομάδα επέτρεψαν στη βορειοευρωπαϊκή χώρα όχι μόνο να καλύψει των ηλεκτροδοτικών της αναγκών με αιολική ενέργεια, αλλά και να πωλήσει πλεόνασμα ενέργειας στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Πέμπτη 9 Ιουνίου η Δανία κάλυψε το 116% των ενεργειακών της αναγκών από ανεμογεννήτριες. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν και η ζήτηση μειώθηκε το ποσοστό αυξήθηκε σε 140%.

Οι διασυνδέσεις της Δανίας με τις γειτονικές της χώρες επέτρεψαν την πώληση του 80% του πλεονάσματος στη Γερμανία και τη Νορβηγία όπου αποθηκεύτηκε σε συστήματα αντλησιοταμίευσης. Το υπόλοιπο 20% κατέληξε στη Σουηδία.

Το παράδειγμα της Δανίας “δείχνει ότι ένας κόσμος ηλεκτροδοτούμενος εξολοκλήρου από ΑΠΕ δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας” σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Όλιβερ Τζόϋ. “Η αιολική ενέργεια και οι ΑΠΕ γενικά μπορούν να αποτελέσουν λύση για την απομάκρυνση από τον άνθρακα, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια στις ώρες αιχμής.

Τα εντυπωσιακά νούμερα εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα του δανικού ΔΕΔΔΗΕ energinet.dk, όπου καταγράφεται ανά λεπτό η διείσδυση των ΑΠΕ στο εθνικό δίκτυο. Η ιστοσελίδα δείχνει ότι στις ώρες αιχμής τα αιολικά της Δανίας δεν λειτουργούσαν στο μέγιστο της ισχύος τους των 4,8 Γιγαβάτ.

Η ταχεία αύξηση στην εγκατεστημένη αιολική ισχύ σημαίνει ότι η Δανία θα μπορεί να πετύχει τον στόχο της κάλυψης του 50% των ενεργειακών της αναγκών νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή το 2020.

Η επίτευξη τέτοιων επιδόσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα προϋποθέτει την αναβάθμιση των γηρασμένων υποδομών στα δίκτυα μεταφοράς, το άνοιγμα των ενεργειακών συνόρων και την ανάπτυξη των διασυνδέσεων και των διεθνών αγορών ενέργειας υπογραμμίζουν οι ειδικοί της αγοράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου