Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Σύλλογος Φίλων του Κτήματος Τατοϊου

Ο Σύλλογος Φίλων του Κτήματος Τατοΐου έχει στόχο την προστασία και την ανάδειξή του. 


Του Δημήτρη Ρηγόπουλου

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αντίφαση στη στενόχωρη ιστορία της πρωτοφανούς εγκατάλειψης του ιστορικού, αρχιτεκτονικού και περιβαλλοντικού θησαυρού που λέγεται Τατόι.

Όσο διαχρονικά η ελληνική πολιτεία άφηνε...μέχρι πρόσφατα τα πρώην βασιλικά κτήματα να ρημάζουν, τόσο ο κόσμος αγκάλιαζε τον φυσικό αυτό παράδεισο στις παρυφές της Αθήνας.

Γνήσιο τέκνο της αγάπης και της αφοσίωσης χιλιάδων Αθηναίων που επισκέπτονται ξανά και ξανά το Τατόι, πολλές φορές εν είδει «προσκυνήματος» σε ένα παρατημένο μεν αλλά ακόμα ζωντανό μνημείο της Φύσης και της Ιστορίας, αποτελεί ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου.

Τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισε άτυπα ένα χρόνο ζωής και αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες την ολοκλήρωση της νομικής σύστασης από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Στην αρχή μέσα από το Facebook, όπου «σφυγμομετρήθηκε» (θετικά) η διάθεση της κοινής γνώμης, στη συνέχεια η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση με την ενθαρρυντική προσέλευση περίπου 200 ατόμων και πέρυσι τον Φεβρουάριο, η υπογραφή του καταστατικού του Συλλόγου από 34 ιδρυτικά μέλη.

Νέοι άνθρωποι. «Ψυχή» του συλλόγου, ο Βασίλης Κουτσαβλής, ένας νέος άνθρωπος που αφιερώνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του στην υπόθεση προστασίας και ανάδειξης των πρώην βασιλικών κτημάτων.

Με καταγωγή από τη Λέσβο, ο Βασίλης μας αποκαλύπτει ότι στο Τατόι ανακαλεί εικόνες από τα παιδικά του χρόνια στη Μυτιλήνη, τις ελιές, το δάσος, τις αγροτικές εγκαταστάσεις και εικόνες της πλούσιας λαογραφικής παράδοσης του τόπου του «που στο Κτήμα θα έβρισκαν εξαιρετικό πεδίο προβολής και εφαρμογής με έντονα εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά».

Ο ίδιος ο Βασίλης Κουτσαβλής χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης συγκινητικό. «Το πιο αισιόδοξο είναι ότι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που αποτελούν την πλειοψηφία. Φυσικά, δεν παραλείπουμε και αυτή τη μερίδα του κόσμου που αγαπάει το κτήμα και γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο που έπαιξαν τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί, στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Αριθμητικά τοποθετώ τους ενδιαφερομένους σε περίπου 1.500 άτομα. Συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον και η ζεστασιά των Ελλήνων ομογενών. Λόγω επίσης του Βασιλικού Κοιμητηρίου, γινόμαστε δέκτες αποριών ξένων ερευνητών, που εκτιμούν σίγουρα πολύ περισσότερο από εμάς εδώ το γεγονός ότι στο Τατόι αναπαύονται μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που συνδέονται συγγενικά με εν ενεργεία αρχηγούς κρατών και ευρωπαϊκούς βασιλικούς οίκους».

Ως προς τον ρόλο που καλείται να παίξει ο σύλλογος, υπάρχουν πολλές ανάγκες στις οποίες θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Κατ’ αρχάς να εκφράσει σε μεγάλο βαθμό την αγωνία και τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών για το μέλλον του χώρου. «Επίσης, ρόλος του Συλλόγου», προσθέτει ο Βασίλης Κουτσαβλής, «είναι να στηρίξει την πολιτεία στην προσπάθεια αποκατάστασης και εύρυθμης λειτουργίας του χώρου και να ασκήσει ένα συντονιστικό ρόλο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων».

Ο Βασίλης Κουτσαβλής γνωρίζει πολύ καλά ότι μία από τις σημαντικότερες αιτίες για την κατάντια του κτήματος αποτέλεσε το βασιλικό του παρελθόν και κυρίως «οι συμπλεγματικές αντιλήψεις που έχουν εισχωρήσει στον τρόπο σκέψης και διαμόρφωσης της πολιτιστικής μας πολιτικής», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος. «Πέρασαν τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τώρα τρέχει το ΕΣΠΑ.

Τι έγινε στο Τατόι; Ελάχιστα! Τώρα όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτες και δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ. Το Τατόι αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο, μπορεί να δώσει δουλειά σε δεκάδες ανθρώπους και πρέπει να το αντιληφθούμε εγκαίρως.

Αποτελεί όμως και το μέσο με το οποίο θα αποδείξουμε σε όλους εκεί έξω που μας χλευάζουν ότι η Ελλάδα μπορεί, έρχεται αντιμέτωπη με την ίδια της την Ιστορία και προχωράει με αισιοδοξία στο μέλλον».

Read more: http://www.i-diadromi.com/2012/01/blog-post_1514.html#ixzz1tQkcPlbp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου