Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Συνεργασία μεταξύ FYROM και Βόρειας Κύπρου

Τα Σκόπια και το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου προχωρούν σε ...συνεργασία


Μέτρα υπέρ της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού έλαβαν τα Σκόπια και το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου.
Για το σκοπό αυτό τα δύο ψευδεπίγραφα κρατίδια έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την οργάνωση πτήσεων τσάρτερ για πακέτα επτά ημερών με τα οποία οι Σκοπιανοί τουρίστες θα επισκέπτονται τα Κατεχόμενα και το αντίστροφο. "Είχαμε συνομιλίες με την υπουργό Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Τουρισμού της Βόρειας Κύπρου, Unel Ustun, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού," δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Οικονομίας Valon Saraqini σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, στο περιθώριο της συνάντησης με τίτλο "Βασικοί παράγοντες για Δεκτική Τουριστική Ανάπτυξη" που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Τουρισμού των Σκοπίων.

 Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας της πΓΔΜ έχει ξεκινήσει ήδη πολυάριθμες δραστηριότητες για την προώθηση της χώρας ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό, πρόσθεσε ο Saraqini.

"Ο φίλος μας (Τούρκος ηθοποιός και Επίτιμος Πρόξενος στα Κατεχόμενα) Necati Sasmaz, ο οποίος πραγματοποιεί μια δεύτερη επίσκεψη στην χώρα μας, προωθεί επίσης την πΓΔΜ ("Μακεδονία" στο πρωτότυπο άρθρο) ως μια φιλόξενη, φιλική και ζεστή χώρα για όλους τους τουρίστες", κατέληξε ο Σκοπιανος υπουργός.

Πηγή: MacedoniaHellenicLand.Eu Read more at: http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/3053/33/lang,el/

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Σύλλογος Φίλων του Κτήματος Τατοϊου

Ο Σύλλογος Φίλων του Κτήματος Τατοΐου έχει στόχο την προστασία και την ανάδειξή του. 


Του Δημήτρη Ρηγόπουλου

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αντίφαση στη στενόχωρη ιστορία της πρωτοφανούς εγκατάλειψης του ιστορικού, αρχιτεκτονικού και περιβαλλοντικού θησαυρού που λέγεται Τατόι.

Όσο διαχρονικά η ελληνική πολιτεία άφηνε...μέχρι πρόσφατα τα πρώην βασιλικά κτήματα να ρημάζουν, τόσο ο κόσμος αγκάλιαζε τον φυσικό αυτό παράδεισο στις παρυφές της Αθήνας.

Γνήσιο τέκνο της αγάπης και της αφοσίωσης χιλιάδων Αθηναίων που επισκέπτονται ξανά και ξανά το Τατόι, πολλές φορές εν είδει «προσκυνήματος» σε ένα παρατημένο μεν αλλά ακόμα ζωντανό μνημείο της Φύσης και της Ιστορίας, αποτελεί ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου.

Τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισε άτυπα ένα χρόνο ζωής και αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες την ολοκλήρωση της νομικής σύστασης από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Στην αρχή μέσα από το Facebook, όπου «σφυγμομετρήθηκε» (θετικά) η διάθεση της κοινής γνώμης, στη συνέχεια η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση με την ενθαρρυντική προσέλευση περίπου 200 ατόμων και πέρυσι τον Φεβρουάριο, η υπογραφή του καταστατικού του Συλλόγου από 34 ιδρυτικά μέλη.

Νέοι άνθρωποι. «Ψυχή» του συλλόγου, ο Βασίλης Κουτσαβλής, ένας νέος άνθρωπος που αφιερώνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του στην υπόθεση προστασίας και ανάδειξης των πρώην βασιλικών κτημάτων.

Με καταγωγή από τη Λέσβο, ο Βασίλης μας αποκαλύπτει ότι στο Τατόι ανακαλεί εικόνες από τα παιδικά του χρόνια στη Μυτιλήνη, τις ελιές, το δάσος, τις αγροτικές εγκαταστάσεις και εικόνες της πλούσιας λαογραφικής παράδοσης του τόπου του «που στο Κτήμα θα έβρισκαν εξαιρετικό πεδίο προβολής και εφαρμογής με έντονα εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά».

Ο ίδιος ο Βασίλης Κουτσαβλής χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης συγκινητικό. «Το πιο αισιόδοξο είναι ότι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που αποτελούν την πλειοψηφία. Φυσικά, δεν παραλείπουμε και αυτή τη μερίδα του κόσμου που αγαπάει το κτήμα και γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο που έπαιξαν τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί, στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Αριθμητικά τοποθετώ τους ενδιαφερομένους σε περίπου 1.500 άτομα. Συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον και η ζεστασιά των Ελλήνων ομογενών. Λόγω επίσης του Βασιλικού Κοιμητηρίου, γινόμαστε δέκτες αποριών ξένων ερευνητών, που εκτιμούν σίγουρα πολύ περισσότερο από εμάς εδώ το γεγονός ότι στο Τατόι αναπαύονται μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που συνδέονται συγγενικά με εν ενεργεία αρχηγούς κρατών και ευρωπαϊκούς βασιλικούς οίκους».

Ως προς τον ρόλο που καλείται να παίξει ο σύλλογος, υπάρχουν πολλές ανάγκες στις οποίες θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Κατ’ αρχάς να εκφράσει σε μεγάλο βαθμό την αγωνία και τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών για το μέλλον του χώρου. «Επίσης, ρόλος του Συλλόγου», προσθέτει ο Βασίλης Κουτσαβλής, «είναι να στηρίξει την πολιτεία στην προσπάθεια αποκατάστασης και εύρυθμης λειτουργίας του χώρου και να ασκήσει ένα συντονιστικό ρόλο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων».

Ο Βασίλης Κουτσαβλής γνωρίζει πολύ καλά ότι μία από τις σημαντικότερες αιτίες για την κατάντια του κτήματος αποτέλεσε το βασιλικό του παρελθόν και κυρίως «οι συμπλεγματικές αντιλήψεις που έχουν εισχωρήσει στον τρόπο σκέψης και διαμόρφωσης της πολιτιστικής μας πολιτικής», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος. «Πέρασαν τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τώρα τρέχει το ΕΣΠΑ.

Τι έγινε στο Τατόι; Ελάχιστα! Τώρα όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτες και δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ. Το Τατόι αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο, μπορεί να δώσει δουλειά σε δεκάδες ανθρώπους και πρέπει να το αντιληφθούμε εγκαίρως.

Αποτελεί όμως και το μέσο με το οποίο θα αποδείξουμε σε όλους εκεί έξω που μας χλευάζουν ότι η Ελλάδα μπορεί, έρχεται αντιμέτωπη με την ίδια της την Ιστορία και προχωράει με αισιοδοξία στο μέλλον».

Read more: http://www.i-diadromi.com/2012/01/blog-post_1514.html#ixzz1tQkcPlbp

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η επιστημονική θέση του Αριστοτέλη για τον Αιθέρα

Υπάρχει ένα ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, που αναφέρεται πολλές φορές και σαν ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ... το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την ένωση των τεσσάρων στοιχείων.


Όλοι μας γνωρίζουμε τα τέσσερα στοιχεία, το ΠΥΡ τον ΑΕΡΑ την ΓΗ και το ΥΔΩΡ από τα οποία συγκροτείται η περίφημη Πυθαγορική ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ, που θεωρείται ως το κατασκευαστικό όργανο του Σύμπαντος.

Υπάρχει όμως και ένα ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, που αναφέρεται πολλές φορές και σαν «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ» το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την ένωση αυτών των τεσσάρων στοιχείων.

Οι Αρχαίοι Έλληνες, αυτό το πέμπτο στοιχείο το ονομάζουν ΑΙΘΕΡΑ και μάλιστα ο Πλάτωνας τον παρομοιάζει με το στερεό του δωδεκάεδρου.
Ο Αριστοτέλης στα «Μετεωρολογικά» χωρίζει το Σύμπαν σε δύο βασικούς «τόπους»: Στον «ΥΠΟΣΕΛΗΝΙΟ ΤΟΠΟ» που εκτείνεται από την Γη μέχρι την Σελήνη και στον «ΥΠΕΡΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΠΟ» που εκτείνεται από την Σελήνη μέχρι το Άπειρο.

Η Ειδοποιός διαφορά αυτών των δύο τόπων, είναι ότι ο υποσελήνιος τόπος βρίσκεται κάτω από την επίδραση των τεσσάρων στοιχείων ΠΥΡ-ΑΗΡ-ΓΗ-ΥΔΩΡ, ενώ ο υπερουράνιος τόπος βρίσκεται κάτω από την επίδραση του ΑΙΘΕΡΑ.

Τα τέσσερα στοιχεία από τα οποία συνίσταται ο ΥΠΟΣΕΛΗΝΙΟΣ ΤΟΠΟΣ, είναι ανά δύο αντίθετα μεταξύ τους και από αυτήν την συμπεριφορά τους προκύπτει ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ στον οποίο ζούμε.

Το ΠΥΡ είναι αντίθετο προς την ΓΗ και ο ΑΗΡ είναι αντίθετος προς το ΥΔΩΡ. Αντιθέτως, ο ΥΠΕΡΟΥΡΑΝΙΟΣ ΤΟΠΟΣ είναι αδιάσπαστος και ενοποιημένος και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται από τελείως διαφορετικές ιδιότητες από αυτές που γνωρίζουμε κατά την ένσαρκη ζωή μας στον πλανήτη Γη.

Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσω των τεσσάρων στοιχείων εκφράζονται οι δυνατότητες του Ανθρώπου ενώ μέσω του ΑΙΘΕΡΑ εκφράζονται οι δυνατότητες του Θεού. Όπως γνωρίζουμε, σήμερα οι σύγχρονοι Φυσικοί έχουν απορρίψει το στοιχείο του Αιθέρα.

Στο αρχαίο κείμενο που ακολουθεί, διαπιστώνουμε ότι ο Αριστοτέλης, δέχεται απολύτως την άποψη του Αναξαγόρα και συμφωνεί απολύτως μαζί του, ως προς στην ύπαρξη και στην λειτουργία του Αιθέρα. Ας δούμε το αρχαίο, ιερό κείμενο από τα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη, το οποίο είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό: ὁ γὰρ λεγόμενος αἰθὴρ παλαιὰν εἴληφε τὴν προσηγορίαν,

Εφόσον αναφερόμαστε σε αυτό που αποκαλούμε Αιθέρα, έχει αποκτήσει αυτό το όνομα από τα πολύ παλιά χρόνια. ἣν Ἀναξαγόρας μὲν τῷ πυρὶ ταὐτὸν ἡγήσασθαί μοι δοκεῖ σημαίνειν• Νομίζω ότι ο Αναξαγόρας ήταν αυτός ο οποίος υποστήριξε ότι ο Αιθέρας έχει σχέση και αναφέρεται στο στοιχείο του πυρός.

Ο Αναξαγόρας, όπως μας αποκαλύπτει το όνομά του, θεωρείται ο «Βασιλιάς του Αγορεύειν», δηλαδή αυτός που γνωρίζει πολύ καλά τι λέει. τά τε γὰρ ἄνω πλήρη πυρὸς εἶναι, Επειδή ο «υπερουράνιος τόπος» είναι πλήρης από σώματα που αποτελούνται από πύρινα στοιχεία.

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως το κατεξοχήν παράδειγμα τέτοιων πύρινων στοιχείων μέσα στον υπερουράνιο τόπο, τα αστέρια. κἀκεῖνος τὴν ἐκεῖ δύναμιν αἰθέρα καλεῖν ἐνόμισεν, τοῦτο μὲν ὀρθῶς νομίσας• ο Αναξαγόρας πίστευε ότι η δύναμη που ενυπάρχει σε αυτά τα πύρινα σώματα είναι ο Αιθέρας,

ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ. τὸ γὰρ ἀεὶ σῶμα θέον ἅμα καὶ θεῖόν τι.

Αυτό δε το αιώνιο σώμα του Αιθέρα, έχει μεγάλη ταχύτητα αλλά συγχρόνως είναι και θειότατο. τὴν φύσιν ἐοίκασιν ὑπολαβεῖν, Αυτή είναι η φυσική του ιδιότητα του Αιθέρα, που οι περισσότεροι φιλόσοφοι φαίνεται ότι κατανοούν, καὶ διώρισαν ὀνομάζειν αἰθέρα τὸ τοιοῦτον ὡς ὂν οὐδενὶ τῶν παρ' ἡμῖν τὸ αὐτό• και καθόρισαν αυτό το σώμα να ονομάζεται Αιθήρ, καθότι άλλο τέτοιο ακριβώς στοιχείο, δεν υφίσταται στον δικό μας γήινο κόσμο.

Υπαινίσσεται ότι ο Αιθήρ δεν υπάρχει στη Γη, αλλά θα μπορούσε ίσως να εμφανίζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένες συνθήκες. οὐ γὰρ δὴ φήσομεν ἅπαξ οὐδὲ δὶς οὐδ' ὀλιγάκις τὰς αὐτὰς δόξας ἀνακυκλεῖν γιγνομένας ἐν τοῖς ἀνθρώποις, ἀλλ' ἀπειράκις. Δεν πρέπει λοιπόν να το πούμε μόνο μία φορά, ούτε δύο φορές, ούτε καν λίγες φορές, αλλά ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ (για την ύπαρξη του Αιθέρα) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ στην Ανθρώπινη διδασκαλία.

Πρέπει να το πούμε άπειρες φορές. Σήμερα βεβαίως, οι θεωρίες αυτές όχι μόνο δεν διδάσκονται, αλλά όπως είναι γνωστό η θεωρία του Αιθέρα έχει αφαιρεθεί εντελώς από τους λεγόμενους Φυσικούς Φιλοσόφους που ήταν οι πρώτοι υλιστές του 18ου αιώνα, με πρωτεργάτη τον John Locke.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να μην γίνεται αποδεκτή η πανάρχαια ελληνική γνώση της ύπαρξης του Αιθέρα από την σύγχρονη επιστημονική κοινότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. ὅσοι δὲ πῦρ καθαρὸν εἶναί φασι τὸ περιέχον καὶ μὴ μόνον τὰ φερόμενα σώματα,

Όσοι όμως υποστηρίζουν αφενός, ότι αυτό που περιέχει εν δυνάμει ο Αιθέρας και σε αυτό εκδηλώνεται είναι το καθαρό πυρ, (θα πρέπει να προσθέσουμε ότι) αυτό δεν αφορά μόνο στα σώματα που θα προκύψουν από αυτόν (τα τέσσερα στοιχεία), διότι υπάρχουν και άλλες σοβαρότατες επιπτώσεις. τὸ δὲ μεταξὺ γῆς καὶ τῶν ἄστρων ἀέρα,

Καθότι επιδρά αφετέρου και στα αέρια που βρίσκονται στον χώρο μεταξύ της Γης και λοιπών Ουρανίων σωμάτων. θεωρήσαντες ἂν τὰ νῦν δεικνύμενα διὰ τῶν μαθημάτων ἱκανῶς ἴσως ἂν ἐπαύσαντο ταύτης τῆς παιδικῆς δόξης•

Εάν (οι σπουδαστές της φυσικής) κατανοήσουν αυτές τις θεωρίες που διδάσκονται και αποδεικνύονται στα μαθήματα του Αναξαγόρα, θα λέγαμε ότι στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να πάψουν να πιστεύουν σε ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ. λίαν γὰρ ἁπλοῦν τὸ νομίζειν μικρὸν τοῖς μεγέθεσιν εἶναι τῶν φερομένων ἕκαστον, ὅτι φαίνεται θεωροῦσιν ἐντεῦθεν ἡμῖν οὕτως.

Διότι είναι πάρα πολύ απλουστευμένο για εμάς να πιστεύουμε ότι το μέγεθος της σημασίας του κάθε ενός από τα τέσσερα στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση του Αιθέρα, ότι είναι μικρής σημασίας, όπως φαίνεται ότι πιστεύουν αυτοί οι φυσικοί φιλόσοφοι.

Άρα το θέμα της διάσπασης του Αιθέρα στα τέσσερα στοιχεία, είναι το κυρίαρχο θέμα σε όλη την φυσική του Σύμπαντος. εἴρηται μὲν οὖν καὶ πρότερον ἐν τοῖς περὶ τὸν ἄνω τόπον θεωρήμασι•

Παρόλα αυτά έχουμε μιλήσει και πριν για αυτό το θέμα, όταν αναφερθήκαμε στις θεωρίες για τις κινήσεις των σωμάτων που βρίσκονται στον υπερουράνιο χώρο, λέγωμεν δὲ τὸν αὐτὸν λόγον καὶ νῦν. ισχυριζόμαστε δε και τώρα, την ίδια άποψη.

Προκύπτει επομένως το συμπέρασμα, ότι σύμφωνα μ τον Αριστοτέλη, ο ΑΙΘΕΡΑΣ όχι μόνο υφίσταται, αλλά το πρώτο στοιχείο με το οποίο εκδηλώνεται και δημιουργείται είναι το στοιχείο του ΠΥΡΟΣ, δηλαδή αυτό που στην σημερινή ορολογία της φυσικής, ονομάζουμε ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ.

 Πράγματι η ενέργεια της θερμότητας και ο Ηλεκτρομαγνητισμός έχουν στενότατη σχέση και πολλές φορές η μία εκφράζεται μέσω της άλλης. Είναι πολύ λογικό να εμφανίζεται πρώτος ο Ηλεκτρομαγνητισμός διότι αφορά τόσο στις κινήσεις των κβαντικών σωματιδίων, όσο και των αστρικών συστημάτων.

Επομένως, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Ηλεκτρομαγνητισμός είναι η πρώτη ενέργεια που εμφανίζεται με την ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ, η οποία αποτελείται υποχρεωτικά από καθαρή Ενέργεια, δηλαδή από Ηλεκτρομαγνητισμό, αλλά συγχρόνως και από υψηλότατες θερμοκρασίες.

Στην συνέχεια αυτή η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, θα δημιουργήσει την ΥΛΗ βάσει της θεωρίας της σχετικότητας και τότε θα εμφανιστούν με την σειρά τους και τα υπόλοιπα στοιχεία της Τετρακτύος, δηλαδή τόσο οι Ασθενείς Πυρηνικές δυνάμεις που σχετίζονται με το στοιχείο του Ύδατος, οι Ισχυρές Πυρηνικές δυνάμεις που σχετίζονται με τον Αέρα, όσο και η Βαρύτητα που σχετίζεται με το στοιχείο της Γης. 

Άρα, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι το Σύμπαν πρωτοεκδηλώνεται με Ηλεκτρομαγνητική Ενέργεια συγχρόνως με την υψηλή θερμότητα της Μεγάλης Έκρηξης.

Πηγή: astrology.gr

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η μεσογειακή διατροφή σας δίνει ζωή!

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν από τους κυριότερους ...παράγοντες για μία ζωή πάνω από τα 100 έτη, σύμφωνα με μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που αναζήτησε τα μυστικά της μακροζωίας στα ορεινά χωριά της Σικελίας, όπου ζουν αρκετοί άνθρωποι που τα έχουν ήδη εκατοστίσει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κοινός παρονομαστής αυτών των υπεραιωνόβιων είναι η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και πλήρων δημητριακών, με παράλληλη χαμηλή κατανάλωση κόκκινων κρεάτων, υδατανθράκων και γλυκών.

 Οι ερευνητές του σικελικού πανεπιστημίου του Παλέρμο, με επικεφαλής τον Καλόγκερο Καρούζο και τη Σόνια Βάστο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό για θέματα ανοσίας και γήρανσης «Immunity and Ageing», μελέτησαν τα χωριά στα όρη Σικάνι στη δυτική Σικελία, όπου το ποσοστό των ατόμων άνω των 100 ετών (ο γηραιότερος που βρέθηκε, είναι 107) εμφανίζεται υπερτετραπλάσιο σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της Ιταλίας.

 Σύμφωνα με το «Cretalive.gr» οι υπεραιωνόβιοι κλήθηκαν να απαντήσουν αναλυτικά για τις διατροφικές συνήθειές τους, έδωσαν τεστ αίματος, αξιολογήθηκαν οι νοητικές λειτουργίες τους με άλλα τεστ κλπ.

Αυτό που προέκυψε για την υγεία των ατόμων άνω των 100 ετών, είναι ότι αυτή ήταν γενικά καλή, χωρίς σοβαρά σωματικά ή νοητικά προβλήματα, αν και ορισμένοι εμφάνιζαν απώλεια όρασης ή ακοής.

Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά τους ήσαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράγων- κλειδί για τη σημασία της διατροφής σε σχέση με το υψηλό προσδόκιμο ζωής, είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, που μετρά πόσο η τροφή επηρεάζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα του ατόμου.

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το άσπρο ψωμί) προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους, ενώ αντίθετα οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως τα λαχανικά και τα όσπρια) οδηγούν σε βραδύτερη αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

 Οι ερευνητές τονίζουν ότι «για να φθάσει κανείς με επιτυχία σε βαθιά γεράματα, η σωστή συμβουλή είναι να ακολουθεί μία διατροφή με χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπών και με μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών».

Όλοι οι υπεραιωνόβιοι, που ήταν σχεδόν εξίσου μοιρασμένοι ανάμεσα στα δύο φύλα, ζούσαν στο ίδιο σπίτι με την οικογένειά τους και ήσαν ενεργοί σωματικά και όχι παχύσαρκοι.

 Εκτός από τη μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο για την μακροζωία τους, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν, κατά τους Ιταλούς ερευνητές, είναι ορισμένα γονίδια που ελέγχουν τη φλεγμονή, η οικογενειακή υποστήριξη, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κ.α.

Πηγή: http://tsekouratoi.blogspot.com

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

15 όμορφες εικόνες της φύσης

Στο εμπόριο λάμπα φωτισμού που διαρκεί τουλάχιστον 20 χρόνια!


Η πρώτη λάμπα φωτισμού που διαρκεί 20 ολόκληρα χρόνια ή και παραπάνω, σύμφωνα με την κατασκευάστρια ολλανδική εταιρία Philips, άρχισε να πωλείται στις ΗΠΑ από χθες, ημερομηνία εορτασμού της «Μέρας της Γης».

 Συγκεκριμένα, διαρκεί 30.000 ώρες με μέση χρήση τεσσάρων ωρών τη μέρα, πράγμα που «μεταφράζεται» σε ζωή τουλάχιστον δύο δεκαετιών.

 Η λάμπα, των δέκα βατ, που αντιστοιχεί σε μία συμβατική λάμπα πυράκτωσης των 60 βατ, είναι τύπου διόδου εκπομπής φωτός (LED) και κοστίζει γύρω στα 60 δολάρια (45 ευρώ) η μία, αλλά πολλά καταστήματα θα την πωλούν με έκπτωση, που, κατά την εταιρία, μπορεί να μειώσουν το κόστος έως τα 25 δολάρια.

Κατά τη Philips μία τέτοια λάμπα παρέχει μέση εξοικονόμηση 125 ευρώ στη διάρκεια της ζωής της, άρα αποσβένει με το παραπάνω το αυξημένο κόστος της. Η λάμπα, που έχει φωτεινή ροή 940 «λούμεν» (lumen), είναι 83% πιο αποδοτική ενεργειακά από τη συμβατική λάμπα των 60 βατ, ενώ δεν περιέχει υδράργυρο.

Όπως ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρία, αν μία χώρα όπως οι ΗΠΑ αντικαθιστούσαν όλες τις παραδοσιακές λάμπες τους των 60 βατ με τη νέα λάμπα LED, τότε θα πετύχαιναν εξοικονόμηση περίπου τεραταβατώρες ή 3,9 δισ. δολ. σε ένα χρόνο, ενώ θα αποφευγόταν η απελευθέρωση 20 εκατ. τόνων άνθρακα στο περιβάλλον.

 Σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, βραβεύτηκε στον διαγωνισμό «Φωτεινό Αύριο» του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που είχε ως στόχο να αναδειχθεί η καλύτερη εναλλακτική λύση, από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας, σε σχέση με την παραδοσιακή λάμπα πυράκτωσης των 60 βατ.

Ο διαγωνισμός έθετε ως όρο τη δημιουργία μιας λάμπας που βγάζει «ζεστό» φως (όπως οι συμβατικές λάμπες πυράκτωσης) και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά.

 Η Philips κέρδισε άνευ αντιπάλου τον διαγωνισμό και η λάμπα της υποβλήθηκε σε 18μηνα τεστ, προτού ανακηρυχθεί νικήτρια και επίσημα.

Μία παρόμοια έκδοση της εν λόγω λάμπας, που είναι όμως πιο φθηνή και έχει μικρότερη διάρκεια, ήδη πωλείται από την Philips στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι λάμπες LED αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από τις λάμπες φθορισμού που έχουν σχεδόν ίδια ενεργειακή αποδοτικότητα και είναι πολύ πιο φθηνές.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, βρίσκονται σε εξέλιξη επίσημες πρωτοβουλίες για απεξάρτηση από τις ενεργοβόρες λάμπες πυράκτωσης.

Η παραγωγή τέτοιων λαμπτήρων των 100 βατ έχει σταματήσει στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά. Η παραγωγή των παραδοσιακών λαμπτήρων των 60 βατ έχει σταματήσει στην Ευρώπη και σταδιακά σταματά στις ΗΠΑ.

 Πηγή: http://www.otenet.gr

Οι δύο παρατάξεις της τρόικας: Οι κυνικοί και οι ανόητοι.


Συνέντευξη στην Die Tageszeitung παραχώρησε ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου του «Παγκόσμιος Μινώταυρος».

Στη συνέντευξη με τίτλο «Οι Γερμανοί «τρελαίνονται» (όταν ακούνε τον όρο αναδιανεμητική ένωση)”», ο έλληνας καθηγητής επικρίνει δριμύτατα τις πολιτικές που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα αλλά και την πολιτική του Βερολίνου στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Στην τρόικα υπάρχουν δύο παρατάξεις. Η μία αποτελείται από κυνικούς και η άλλη από ανόητους. Οι ανόητοι θεωρούν ότι θα είχαν λύσει πράγματι το πρόβλημα.

Οι κυνικοί γνωρίζουν ότι όλα τα πακέτα διάσωσης και τα προγράμματα λιτότητας δε θα φέρουν λύση, τους έφεραν όμως αυτό που οι ίδιοι ήθελαν, δηλαδή να κερδίσουν χρόνο. Χρόνο προκειμένου να επεξεργαστούν μια λύση.

Το πράγμα είναι απλό: εάν κάποιος έχει χρεοκοπήσει, δε μπορώ εγώ να τον σώσω δίδοντάς του ένα τεράστιο δάνειο υπό όρους που μειώνουν το εισόδημά του. Στις αρχές του 2010 ήταν ξεκάθαρο ότι το ελληνικό κράτος είχε χρεοκοπήσει.

Η Ευρώπη είχε μία απλή επιλογή: είτε να επιτρέψει στη χρεοκοπημένη χώρα να κηρύξει χρεοκοπία είτε να κατανοήσει ότι ένα τέτοιου είδους πρόβλημα μίας χώρας της Ευρώπης έχει επιπτώσεις κάπου αλλού στην Ευρώπη. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι, όσο η Ελλάδα αύξανε τα ιδιωτικά και κρατικά χρέη της, κάποια άλλη χώρα, όπως η Γερμανία, λόγω και της πολιτικής των χαμηλών μισθών, ήταν σε θέση να “χτίζει” τον οικονομικό ηγετικό της ρόλο.

Σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει κανείς να αλλάξει την αρχιτεκτονική του ευρώ. Δεν έγινε τίποτε από τα δύο». «Εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα δημιουργούνταν δυσκολίες σε ολόκληρο το οικονομικό σύστημα και πολλές χώρες θα οδηγούνταν επίσης στην ύφεση.

Είχα ταχθεί κατά του ευρώ στη δεκαετία του ‘90. Αλλά η Ελλάδα εισήχθη εντέλει στην ευρωζώνη. Τώρα είμαστε εντός της ευρωζώνης και η κατάσταση πρέπει να επανέλθει σε τάξη…Ο μηχανισμός διάσωσης είναι δομημένος με εντελώς λάθος τρόπο. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δε θέλουν και δε μπορούν να πληρώνουν αυτά τα χρέη».

 «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει το know how ώστε να αποφασίσει πού πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Πρέπει μόνο να απελευθερωθεί από τον όρο ότι το ήμισυ των επενδυτικών κεφαλαίων θα πρέπει να πληρώνεται από τις εθνικές κυβερνήσεις. Καθότι καμία κυβέρνηση δεν έχει στην παρούσα φάση αρκετά χρήματα για επενδύσεις.

Εάν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξέδιδε ομόλογα, θα πωλούνταν σαν “ζεστό ψωμί”, καθώς οι επενδυτές εμπιστεύονται την Τράπεζα Επενδύσεων». «Οι Γερμανοί “τρελαίνονται”, όταν ακούνε τους όρους αναδιανεμητική ένωση ή δημοσιονομική ένωση.

Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι ένας μηχανισμός- ανακύκλωσης για πλεονάσματα υπό τη μορφή επενδύσεων. Σας δίνω ένα παράδειγμα από τις ΗΠΑ. Όταν πχ. η Boeing δίνει ανάθεση για την κατασκευή ενός νέου μαχητικού jet για το Πεντάγωνο, απαιτείται, ορισμένα από τα τμήματα της παραγωγής να πραγματοποιούνται σε πολιτείες (των ΗΠΑ) που έχουν ελλείμματα. Δεν πρόκειται περί φιλανθρωπίας. Δε χαρίζονται χρήματα στο Τενεσί ή στο Οχάιο.

Από το πλεόνασμα της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης χτίζεται ένα εργοστάσιο, ώστε οι πολίτες του Τενεσί να έχουν δουλειά και εισόδημα και να μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα της Καλιφόρνια». «Για τη Γερμανία θα ήταν πράγματι σ’ αυτή τη φάση καλό να μπορούσε να “παγώσει” την υπάρχουσα κατάσταση.

Το ευρώ θα παρέμενε σε κρίση, και ακριβώς επειδή έχει τόσο χαμηλή αξία, δημιουργείται μία υγιής εξαγωγική αγορά προς την Κίνα και προς άλλες χώρες εκτός της ευρωζώνης. Το κεφάλαιο από την Ευρώπη εισρέει στη Γερμανία και η κρίση επιτρέπει στη Γερμανία να λαμβάνει δάνεια με χαμηλά επιτόκια.

Φυσικά και η Γερμανία επιθυμεί να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Όμως η χώρα δε θα βρίσκεται για πολύ σ’ αυτή την καλή κατάσταση. Εάν καταρρεύσει το ευρώ και επανεισαχθεί το γερμανικό μάρκο, θα μειωνόταν η ζήτηση στα γερμανικά προϊόντα».

 Γ. Βαρουφάκης

Πηγή: http://tvxs.gr

Φως για την αποκατάσταση της όρασης των τυφλών

Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να ...αποκαταστήσουν την όραση τυφλών ποντικιών, αφού προηγουμένως τους μεταμόσχευσαν στα μάτια, κύτταρα-υποδοχείς του φωτός.
Το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική θεραπεία ανθρώπων που πάσχουν από οφθαλμολογικές εκφυλιστικές παθήσεις, που προκαλούν μερική ή ολική απώλεια της όρασης.
Οι Βρετανοί από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Λονδίνου, πήραν περίπου 26.000 κύτταρα φωτο-υποδοχείς (ραβδία) από νεαρά υγιή ποντίκια και τα τοποθέτησαν απευθείας στον αμφιβληστροειδή φακό κάθε ματιού των ενηλίκων ποντικιών που έπασχαν από νυκταλωπία και δεν μπορούσαν να δουν στο σκοτάδι και στο ημίφως.

Κάθε μάτι ποντικιού περιέχει περίπου 6 εκατ. τέτοια κύτταρα- ραβδία. Τα αποτελέσματα φάνηκαν σχεδόν ένα μήνα μετά όταν, ένα στα έξι μεταμοσχευμένα κύτταρα το 15% δηλαδή, είχαν αναπτύξει τις κατάλληλες νευρικές διασυνδέσεις, που του επέτρεπαν να μεταδίδει οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο και έτσι βελτιώθηκε αισθητά η όραση των ζώων.

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε τεστ τα ποντίκια αυτά και επιβεβαίωσαν ότι πλέον μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους μέσα σε αμυδρά φωτισμένους λαβυρίνθους στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να επαναλάβουν το επίτευγμά τους με κύτταρα φωτο-υποδοχείς από εμβρυικά βλαστικά κύτταρα (και όχι από άλλα πειραματόζωα), ώσπου τελικά να προχωρήσουν στις πρώτες κλινικές δοκιμές με ανθρώπους.

Αυτό το ορίζουν ότι μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Όμως θα χρειαστούν ακόμα χρόνια, ωσότου η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε τυφλούς ανθρώπους. Δεν είναι εξάλλου ακόμα γνωστό με πόση επιτυχία μπορεί να γίνει η μεταμόσχευση φωτο-υποδοχέων από βλαστικά κύτταρα.

Το μάτι έχει δύο βασικά είδη κυττάρων φωτο-υποδοχέων στον αμφιβληστροειδή, τα ραβδία και τα κωνία. Όταν καταστρέφονται και τα δύο αυτά είδη κυττάρων, τότε η τύφλωση είναι ολική.

Η καταστροφή των κυττάρων φωτο-υποδοχέων είναι η αιτία της τύφλωσης σε πολλούς ανθρώπους, π.χ. όσων πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας ή από απώλεια όρασης λόγω διαβήτη.

Αν και κατέστη εφικτή η επιτυχής μεταμόσχευση ραβδίων, δεν έχει ακόμα γίνει το ίδιο με τα κωνία, που είναι ζωτικά για την ανθρώπινη όραση τη μέρα. Οι άνθρωποι, σε σχέση με τα ποντίκια, εξαρτώνται περισσότερο από τα κωνία (που «βλέπουν» τα χρώματα) παρά από τα ραβδία (που «βλέπουν» το αμυδρό φως).

Πηγή: http://tsekouratoi.blogspot.com

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Bασιλική Σταμάτη Τσοχατζοπούλου

Η υπάλληλος της ΔΕΗ με τα ακριβά γούστα!

Η Βασιλική Σταμάτη, ή Βίκυ Σταμάτη Τσοχατζοπούλου όπως τη γνωρίζουμε όλοι, είναι μια όμορφη γυναίκα που κέρδισε την καρδιά του ενός εκ των πιο ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, είναι εδώ και λίγες μέρες ..εκτός ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της έρευνας που γίνεται για τα πολλά και ακριβά ακίνητα που έχει, αρκετά από τα οποία ήταν συνδεδεμένα με ύποπτες off shore εταιρείες.

Η Βασιλική Σταμάτη κατάγεται από το Ζέλι, ένα μικρό, γραφικό χωριό στο Ν.Φθιώτιδος. Δεν είναι γνωστά πολλά για τη ζωή της πριν γνωρίσει τον Άκη και η ίδια σε συνεντεύξεις της είχε αποφύγει να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη ζωή της.

Η Βίκυ μπήκε στη ΔΕΗ το 1993 όταν ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορταζ ήταν για πολλά χρόνια μέλος της ΠΑΣΥΠ -ΔΕΗ συνδικαλιστικού φορέα της ΔΕΗ που πρόσκειται στη ΝΔ! Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε στην υπηρεσία διεύθυνσης προσωπικού.

Η ίδια έχει πει σε συνέντευξή της ότι έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης. Έχει πάθος με την σωστή διατροφή και την γυμναστική. Το 2004 δοκίμασε το συγγραφικό της ταλέντο, γράφοντας ένα βιβλίο για παιδιά οικολογικού περιεχομένου με τίτλο "Ο μυθικός χορός της φύσης".

Η παρουσίαση του βιβλίου αποτέλεσε μεγάλο κοσμικό γεγονός, με καλεσμένους όλη την αφρόκρεμα της κοσμικής ΑθήναςΗ Βίκη Σταμάτη όμορφη και κομψή δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη της για τα όμορφα και πανάκριβα ρούχα.

Εκτός από τη σωστή διατροφή και τη γυμναστική που έκανε για να διατηρεί την φόρμα της, φρόντιζε πάντα την εξωτερική της εμφάνιση. Κομμωτής της μάλιστα ήταν ο Στέφανος Βασιλάκης ο οποίος εκείνη την εποχή για να περιποιηθεί τα μαλλιά των κυριών των Βορείων Προαστείων έπαιρνε ως αμοιβή από 500 έως 1000 ευρώ!

Η γνωριμία με τον Άκη ο αρραβώνας, ο πολυτελέστατος γάμος και η μεγάλη ζωή! Η Βίκυ Σταμάτη μπήκε στη ζωή του πρώην υπουργού το 2000. Η ίδια έχει πει σε συνέντευξή της ότι τον γνώρισε όταν πήγε να του ζητήσει δουλειά το υπουργείο.

Μετά ήλθε ο έρωτας...Για τον αρραβώνα τους ο πρώην υπουργός και η Β.Σταμάτη έδωσαν δεξίωση στο πολυτελές εστιατόριο «Βau Βrummel» στην Κηφισιά, ενώ είχε προσκληθεί και γαλλίδα τραγουδίστρια από το Παρίσι ειδικά για να ευχηθεί στους μελλόνυμφους!Και βέβαια ο πολυσυζητημένος γάμος.

Τον Ιούλιο του 2004 το ζευγάρι παντρεύεται πρώτα με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Συκεών της Θεσσαλονίκης και στις 11 Ιουλίου με φόντο το βροχερό Παρίσι ενώνονται με τα δεσμά του γάμου στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Το ζευγάρι έφθασε στην εκκλησία μέσα σε μία μπλε «Τζάγκουαρ».

Το μυστήριο τέλεσε ο μητροπολίτης Παρισίων Εμμανουήλ και ο γάμος έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.Στο γάμο στο ζευγάρι ευχήθηκαν οι συγγενείς του Ακη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη και ελάχιστοι φίλοι τους, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος και ο πρώην σύμβουλος του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκος Δημάδης.Κουμπάρος ήταν ο Γάλλος πολιτικός μηχανικός, Μισέλ Καντάς.

Πιο πολύ όμως από το γάμο συζητήθηκε και σχολιάστηκε η δεξίωση στο πολυτελέστατο και πανάκριβο ξενοδοχείο Four Seasons .

Οι κακές γλώσσες μάλιστα, αλλά και εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές έλεγαν ότι ο γάμος κόστισε μερικά εκατομμύρια ευρώ!

Πηγή: tlife.gr

Στέβια "το φυτό της χιλιετίας"

Αισιόδοξα τα αποτελέσματα των καλλιεργειών στην Ελλάδα.

Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "το φυτό της νέας χιλιετίας" και η ζάχαρή του ως "η ζάχαρη του μέλλοντος". Πρόκειται για το φυτό στέβια, που είναι ένα εντελώς νέο είδος φυτού για την Ελλάδα, άγνωστο στη χώρα μας μέχρι το 2005, όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε συστηματική επιστημονική έρευνα, την οποία και συνεχίζει σε συνεργασία με διάφορους φορείς, με σκοπό το φυτό αυτό να αποτελέσει μια εναλλακτική καλλιέργεια για τους Έλληνες γεωργούς.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αναφέρει ο καθηγητής Πέτρος Λόλας, είναι το πρώτο και μόνο Ίδρυμα έως τώρα που ασχολείται με συστηματική επιστημονική έρευνα της στέβιας στην Ελλάδα (η έρευνα άρχισε την περίοδο 2005-2007 και συνεχίζεται έως σήμερα, σε διάφορες περιοχές της χώρας).

Η στέβια (Stevia plant), σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Λόλας, παρουσιάζει μεγάλο γεωργικό, βιομηχανικό και εμπορικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα (και την Ε.Ε.) για την ανάπτυξη της αγροτικής και της εθνικής οικονομίας.

Γεωργικά, η στέβια μπορεί, σε βάθος χρόνου (επόμενα 4-6 χρόνια) και με ορισμένες προϋποθέσεις, να αποτελέσει μια νέα εναλλακτική δυναμική καλλιέργεια για τους πρώην καπνοπαραγωγούς.

H καλλιέργεια της στέβιας θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση της ελληνικής γεωργίας καθώς και στην αξιοποίηση πολλών γεωργικών εκτάσεων που εγκαταλείφθηκαν ή είναι σε αγρανάπαυση. Με τις σημερινές τιμές που ισχύουν αλλού για τα φύλλα ή τη "ζάχαρη", εξηγεί ο καθηγητής, η στέβια εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα και απασχόληση, χωρίς καμιά επιδότηση.

Μάλιστα, επειδή δεν έχει ούτε πολλούς, ούτε σοβαρούς εχθρούς ή ασθένειες, ενδείκνυται για βιολογική ή ολοκληρωμένη παραγωγή και έτσι θεωρείται "πράσινη καλλιέργεια".

Εκτιμάται πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών σε στεβιοσίδη από τις πολυεθνικές που πήραν έγκριση χρήσης της "ζάχαρης της στέβιας" θα χρειασθούν πάνω από 8 εκατομμύρια στρέμματα.

Βιομηχανικά και εμπορικά, η στέβια, με τις μονάδες (εργοστάσια) εξαγωγής της ζάχαρης και τις νέες εμπορικές και εξαγωγικές υποδομές για τηνδιακίνηση της στεβιοζάχαρης, θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει πολλαπλασιαστικά παράπλευρες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο καπνός.

Από τη γνώση που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τους συνεργάτες του, ύστερα από συστηματική έρευνα επί τέσσερα έτη, σε όλη τη χώρα, φαίνεται πως ιδανικός τόπος σε απόδοση και σε "ζάχαρη" για τη στέβια δεν είναι μόνο μία περιοχή, αλλά περισσότερες στην Ελλάδα.

Προτείνεται, λοιπόν, η καλλιέργεια να είναι ευθύνη ενός κεντρικού φορέα, της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Παραγωγών Στέβιας και άλλων Καινοτόμων Καλλιεργειών που έχει ιδρυθεί, να μην είναι ελεύθερη και ανεξέλεγκτη, αλλά συμβολαιακή.

Σε αντίθετη περίπτωση, διαπιστώνει ο υπεύθυνος καθηγητής, η στέβια είναι "καταδικασμένη" να αποτύχει αφού θα έχει την τύχη των περισσότερων συμβατικών καλλιεργειών (σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, κ.ά.

Χαρακτηριστικά

Ενδιαφέροντα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του φυτού, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η στέβια εντοπίστηκε από τον φυσιοδίφη Bertoni το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης, στα σύνορα με την Βραζιλία. Εκεί, για πάρα πολλά χρόνια πριν από το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου στο "νέο κόσμο" χρησιμοποιούνταν από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, οι οποίοι γνώριζαν τις μοναδικές ιδιότητές της στέβιας ως ισχυρό γλυκαντικό, θεραπευτικό και "μαγικό" βότανο.

Η στέβια (Stevia rebaudiana Bertoni) είναι ένα πολυετές, πολύκλαδο και ποώδες φυτό, που ζει ή καλλιεργείται αλλού ως ετήσιο και αλλού για 3-7 χρόνια, όπως και στην Ελλάδα.

Η παραγωγή της στέβιας μοιάζει πολύ με εκείνη του καπνού, τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, περίοδο καλλιέργειας, πρώτα στα σπορεία και μετά στο χωράφι (Απρίλιος-Μάιο), όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές

Χρήση

Σήμερα, η κύρια χρήση της στέβιας είναι η εξαγωγή από τα φύλλα της -χλωρά ή ξηρά- των φυσικών γλυκαντικών ουσιών στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη, κ.ά.. Η στεβιοσίδη μόνη της ή μαζί με τις άλλες γλυκαντικές ουσίες (αναφερόμενη ως στεβιοσίδη) είναι μία λευκή, μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, αλλά με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά, ανάλογα με την συγκέντρωση κάθε μιας από τις γλυκαντικές ουσίες.

Γι' αυτό και η στεβιοσίδη αναφέρεται και ως "ζάχαρη της στέβιας". Η στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη, κάθε μία ή σε συνδυασμό (στεβιοσίδη), μπορεί να αντικαταστήσει την κοινή ζάχαρη σε οποιαδήποτε χρήση της, έχοντας όμως πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη γνωστή μας ζάχαρη και τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως χλωρά/ξηρά, τριμμένα ή αλεσμένα, ενώ γίνεται χρήση ακόμη και του εκχυλίσματός τους. Τα στελέχη και τα υπολείμματα των φύλλων, μετά την εξαγωγή της ''ζάχαρης'', αποτελούν ζωοτροφή.

'Αλλες πολύ χρήσιμες φυσικές χημικές ουσίες της στέβιας είναι οι φυτοστερόλες(Ιατρική), η γιββερελλίνη (φυτοορμόνη) η χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), κ.ά.

Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιομηχανία τροφίμων-ποτών-ζαχαροπλαστική (υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική) και η Ιατρική (για τους διαβητικούς τύπου 2).

Στις διάφορες μορφές της -φύλλα, εκχυλίσματα, γλυκαντική ουσία- αποδίδονται πολλές βιοχημικές ιδιότητες. Η στέβια είχε πολύ σημαντικό διατροφικό, ιατρικό, θεραπευτικό και εθνοβοτανικό ρόλο στις παραδόσεις, δοξασίες και ιεροτελεστίες των λαών στους τόπους καταγωγής της στέβιας

Στη στέβια, οι ιθαγενείς Guarani, Mestizos, και άλλες τοπικές φυλές απέδιδαν διάφορες ιδιότητες. Στην Κίνα, τσάι από φύλλα στέβιας συνίσταται ως ορεκτικό, ως χωνευτικό, για απώλεια βάρους, για διατήρηση της νεότητας, ως διαιτητικό ή και για μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα και ποτό.

Η στέβια, στις διάφορες μορφές της, χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ως συμπλήρωμα διατροφής και δίαιτας. Στην Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες, γίνεται χρήση αυτής από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Στις ΗΠΑ, η ρεμπαουδιοσίδη και στην Αυστραλία - Ν. Ζηλανδία η στεβιοσίδη από το τέλος του 2008 και ως υποκατάσταο της ζάχαρης Ήδη, στη Γαλλία, εταιρίες τροφίμων πήραν έγκριση χρήσης της ρεμπαουδιοσίδης σε τρόφιμα για δύο έτη.
Στην Ιαπωνία και την Κορέα, η στεβιοσίδη καλύπτει περί το 40-50% της αγοράς γλυκαντικών ουσιών.

Η στέβια, στις διάφορες μορφές της, χρησιμοποιείται στη Ν. Αμερική για περισσότερα από 500 χρόνια, στην Ευρώπη από το 1999, ενώ στον Καναδά και τις ΗΠΑ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι το 1991, επιτρέπονταν μόνο ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Το 1991, στις ΗΠΑ απαγορεύθηκε κάθε χρήση μέχρι το 1995 οπότε επέτρεψε και πάλι την χρήση. Άλλες χώρες όπου χρησιμοποιείται η στέβια είναι η Ελβετία, μερικές της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής.

Με την έγκριση χρήσης της στεβιοσίδης ως τρόφιμο-υποκατάστατο της ζάχαρης, στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, από τον Οκτώβριο του 2008 και στις ΗΠΑ (από διάφορες πολυεθνικές το 2009), η χρήση και ο αριθμός των χωρών όπου επιτρέπεται αυτή, αναμένεται να αυξάνει κάθε χρόνο. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα -παραγωγός και η Ιαπωνία η μεγαλύτερη χώρα- καταναλωτής.

Σήμερα, εκτιμάται πως χρήση στέβιας, κάθε μέρα, σε διάφορες χώρες, κάνουν πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Στην ΕΕ και τον FAO έχει ορισθεί, από το 2008, Ημερήσια Αποδεκτή Λήψη 10 mg στεβιοσίδη/kg ζώντος βάρους. Στην ΕΕ επιτρέπεται από το 2005 η χρήση της στέβιας και εκχυλισμάτων της στα σιτηρέσια (ως αρωματικό συστατικό) έως ποσοστό 2% και στα καλλυντικά. Η διαδικασία έγκρισης χρήσης της στεβιοσίδης ως νεοφανές τρόφιμο και υποκατάστατο της ζάχαρης στην ΕΕ είναι σε εξέλιξη και αναμένεται το 2010/2011.

Πηγή: Express.gr

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Υπόγειος ουρανοξύστης στην Κίνα

Ξενοδοχείο, ουρανοξύστης 100 μέτρων, κάτω από την επιφάνεια της γης!


Ένα άκρως εντυπωσιακό και μοναδικό ξενοδοχείο κατασκευάζεται στην Κίνα, μέσα στο κοίλωμα ενός εγκαταλελειμμένου ορυχείου...


Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι από τους 19 συνολικά ορόφους του, μόνο οι τρεις θα βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ οι υπόλοιποι 16... κάτω από αυτή! Η αγάπη των κινέζων για τα πολυώροφα κτίρια είναι δεδομένη, αλλά αυτή τη φορά είπαν να επιχειρήσουν κάτι - ομολογουμένως - διαφορετικό. Πολυόροφο μεν, όχι, όμως, προς τον ουρανό, αλλά... βαθιά στη γη!

Στους πρόποδες του βουνού Τιανμανσάν, 40 χιλιόμετρα έξω από τη Σαγκάη, στο κοίλωμα ενός εγκαταλελειμμένου ορυχείου και σε βάθος - και όχι ύψος - 100 μέτρων, θα εκτείνονται οι 16 από τους 19 ορόφους του πολυτελέστατου ξενοδοχείου που ετοιμάζουν οι κινέζοι.

Το ξενοδοχείο - θέρετρο, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το 2014, θα αποτελείται από 380 δωμάτια, η τιμή των οποίων θα ξεκινά από 320 δολάρια το βράδυ.


Μάλιστα, όσοι το επισκεφτούν θα έχουν τη δυνατότητα να δειπνήσουν όχι μόνο κάτω από την επιφάνεια της γης, αλλά και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς στο πρόγραμμα βρίσκεται και η κατασκευή ενός υποβρυχίου εστιατορίου.


Πηγή: http://tsekouratoi.blogspot.com

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ: «Δώρο» της CIA ο Οτζαλάν

Αυτό που είχε συμβεί στην πραγματικότητα με τον Οτζαλάν.

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
Η CIA παρέδωσε τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, αποκαλύπτει στο νέο του ντοκιμαντέρ και στο βιβλίο «Τελευταίο πραξικόπημα - 28 Φεβρουαρίου» ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, δίνοντας σημαντικές λεπτομέρειες για τη μεταφορά του κούρδου ηγέτη από την ελληνική πρεσβεία της Κένυας στην Τουρκία.

«Ο Οτζαλάν έμεινε 13 ημέρες στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα και ό,τι έγινε, έγινε εκεί», αναφέρει ο Αλί Μπιράντ. Αρχικά η ΜΙΤ δεν είχε καταφέρει να βρει πού κρυβόταν ο αρχηγός του PKK. Ζήτησε τη βοήθεια των Ισραηλινών, αλλά δεν πήρε απάντηση. Ο Οτζαλάν είχε χαθεί στην Κένυα και η ΜΙΤ βρισκόταν στο σκοτάδι.

Ξαφνικά στις 4 Φεβρουαρίου 1999 ο προϊστάμενος της CIA στην Αγκυρα ζήτησε συνάντηση με τον αρχηγό της ΜΙΤ Σενγκάλ Ατάσαγουν. Οταν έφτασε, είχε στα χέρια του ένα χαρτί χωρίς υπογραφή και τίτλο. «Η Ουάσιγκτον πήρε την απόφασή της. Θα σας βοηθήσουμε να συλλάβετε τον Οτζαλάν», είπε δίνοντας το χαρτί στον Ατάσαγουν. Εκεί έγραφε τι τύπου αεροσκάφος θα ενοικίαζαν μέχρι και τι είδους χειροπέδες θα έπαιρναν οι Τούρκοι.

Από τη στιγμή που ο Οτζαλάν θα έμπαινε στο αεροσκάφος θα λάμβαναν εικόνες με κάμερα, ενώ κατά τη διαδρομή έπρεπε να υπάρχει γιατρός στο αεροσκάφος. Δεν ξέχασαν να δώσουν οδηγίες ούτε για τα φάρμακα που έπρεπε να έχουν στο αεροσκάφος.

Για να προσφέρουν αυτή τη βοήθεια οι Αμερικανοί έθεταν έναν όρο στο τέλος του χαρτιού. Ο Λευκός Οίκος ζητούσε να μην συμβεί κανένα «ατύχημα» στον Οτζαλάν, να μην εκτελεστεί και να δικαστεί με «δίκαιη δίκη». «Δέχεστε;», ρώτησε ο προϊστάμενος της CIA τον Ατάσαγουν.

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ είπε ότι πρέπει να δει τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο. «Θα με περιμένετε;», ρώτησε τον προϊστάμενο της CIA. «Περιμένω», του απάντησε. Υστερα από δύο ώρες, ο Ατάσαγουν επέστρεψε και έδωσε το χέρι στον προϊστάμενο της CIA.

Το ίδιο βράδυ έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Αγκυρας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποφασίστηκε να αφήσουν την επιχείρηση στη ΜΙΤ, η οποία θα έπαιρνε τον Οτζαλάν, θα τον πήγαινε στην Τουρκία και θα τον παρέδιδε στον Στρατό.

Στη σύσκεψη εκείνη συζήτησαν και για το μέρος, όπου θα τον φυλάκιζαν. Συμφώνησαν να είναι το νησί Ιμραλί. Στη συνέχεια ενοικιάστηκε αεροσκάφος για 250.000 δολάρια. Εκτός από τους πιλότους θα επιβιβάζονταν και έξι στελέχη της ΜΙΤ, γιατρός, κάποιος που θα γνώριζε ξένες γλώσσες και τρεις σωματοφύλακες.

Το αεροσκάφος της ΜΙΤ παρέμεινε στην Αττάλεια μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε ήρθε το τηλεφώνημα που ανέμεναν. Εφυγε αμέσως, προσγειώθηκε στην Ουγκάντα για ανεφοδιασμό και συνέχισε για το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, όπου περίμενε για πέντε ώρες, μέχρι οι Αμερικανοί να κινητοποιήσουν τις μυστικές υπηρεσίες της Κένυας. «Η Αθήνα ούτε μπορούσε ούτε ήθελε να αντισταθεί», αναφέρει ο τούρκος δημοσιογράφος.

Ο έλληνας πρεσβευτής είπε στον Οτζαλάν ότι είχε καλά νέα: θα τον μετέφεραν στην Ολλανδία. «Η CIA δεν υπήρχε, δεν φάνηκαν ποτέ. Εκεί γύρω υπήρχαν μόνο Κενυάτες», λέει στο βιβλίο ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος.«Οι Κενυάτες ήρθαν στην πρεσβεία μας λέγοντας: "Υπάρχει αεροσκάφος, πρέπει ο άνθρωπος αυτός να επιβιβαστεί, δεν μπορείτε να τον κρατάτε εδώ".

Τον επιβίβασαν μόνο του στο αυτοκίνητο, ο οδηγός ήταν Κενυάτης,που δούλευε για την πρεσβεία. Ακολουθούσαν μέλη της αντιπροσωπείας. Μόλις μπήκαν στο χώρο του αεροδρομίου, το αυτοκίνητο του Οτζαλάν που βρισκόταν μπροστά αποσπάστηκε από την αυτοκινητοπομπή και επιταχύνοντας, χάθηκε από τους υπολοίπους».

Σύμφωνα με τον Αλί Μπιράντ, ο Οτζαλάν περπατούσε προς το αεροσκάφος έχοντας στο ένα χέρι τη βαλίτσα και στο άλλο το κομπολόι χωρίς να υποψιάζεται τίποτα. Είχε την πεποίθηση ότι θα μεταβεί στην Ολλανδία. Μόλις μπήκε έπεσαν τρία άτομα πάνω του και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Κατάλαβε τότε ότι η περιπετειώδης διαδρομή του, που είχε αρχίσει από τη Συρία πριν από τέσσερις μήνες, είχε φτάσει στο τέλος της.

Το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου χτύπησε το τηλέφωνο του αρχηγού της ΜΙΤ: «Πήραμε το πακέτο και ξεκινάμε»,του είπαν. «Μόλις φτάσετε στον εναέριο χώρο μας, ξαναπάρτε», απάντησε. Πράγματι.
Στις τρεις τα ξημερώματα ο Ατάσαγουν ξύπνησε τον Μπουλέντ Ετζεβίτ:«Το πακέτο έφτασε, κ. πρωθυπουργέ μου».

Πηγή: http://www.greekamericannewsagency.com

Να σώσουμε τον ελληνικό λαό απ' τους σωτήρες του

Κάλεσμα γάλλων διανοουμένων υπέρ της Ελλάδας

ΑΘΗΝΑ 01/03/2012
Κορυφαίοι γάλλοι στοχαστές, μεταξύ των οποίων ο Μπαντιού, ο Μπαλιμπάρ, ο Νανσύ, ο Ρανσιέρ, υπογράφουν κείμενο στήριξης του ελληνικού λαού, το οποίο δημοσίευσε η Liberation υπό τον τίτλο:

"Να σώσουμε τον ελληνικό λαό από τους σωτήρες του".

Αναλυτικά το κείμενο:

Τη στιγμή που ένας στους δύο Έλληνες νέους είναι άνεργος, 25.000 άστεγοι περιπλανώνται στους δρόμους της Αθήνας, το 30% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, χιλιάδες οικογένειες υποχρεούνται να βάλουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα προκειμένου να μην πεθάνουν από την πείνα και το κρύο, νεόφτωχοι και πρόσφυγες δίνουν μάχες για τους σκουπιδοτενεκέδες στους δημόσιους χώρους, οι «σωτήρες» της Ελλάδας, υπό το πρόσχημα ότι οι Έλληνες «δεν καταβάλουν αρκετές προσπάθειες», επιβάλλουν ένα νέο σχέδιο βοήθειας που διπλασιάζει τη χορηγούμενη θανατηφόρα δόση.

Ένα σχέδιο που καταργεί το εργατικό Δίκαιο και καταδικάζει τους φτωχούς σε ακραία ένδεια, εξαφανίζοντας παράλληλα τις μεσαίες τάξεις.

Ο στόχος δεν είναι σε καμία περίπτωση η «σωτηρία» της Ελλάδας: όλοι οι οικονομολόγοι που είναι άξιοι του ονόματός τους συμφωνούν επ' αυτού.

Το ζητούμενο είναι να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να σωθούν οι πιστωτές, ενώ παράλληλα η χώρα οδηγείται σε μια προδιαγεγραμμένη χρεοκοπία.

Πρωτίστως, το ζητούμενο είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε εργαστήριο μιας κοινωνικής μεταλλαγής που θα γενικευθεί, σε έναν δεύτερο χρόνο, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το μοντέλο που δοκιμάζεται πάνω στους Έλληνες είναι εκείνο μιας κοινωνίας χωρίς δημόσιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της οποίας τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα ατεδαφίζονται, η υγεία καθίσταται προνόμιο των πλουσίων, οι ευπαθείς πληθυσμοί προορίζονται για μια προγραμματισμένη εξόντωση, ενώ όσοι εξακολουθούν να έχουν μια εργασία καταδικάζονται σε ακραίες μορφές εργασιακής επισφάλειας και οικονομικής εξαθλίωσης.

Προκειμένου όμως αυτή η αντεπίθεση του νεοφιλελευθερισμού να πετύχει τον στόχο της χρειάζεται να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς που καταργεί τα πλέον στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Με διαταγή των σωτήρων, βλέπουμε λοιπόν να εγκαθίστανται στην Ευρώπη κυβερνήσεις τεχνοκρατών που
περιφρονούν τη λαϊκή κυριαρχία.

Πρόκειται για ένα σημείο καμπής όσον αφορά στα κοινοβουλευτικά καθεστώτα στο πλαίσιο των οποίων βλέπουμε τους «αντιπροσώπους του λαού» να εξουσιοδοτούν εν λευκώ τους ειδικούς και τους τραπεζίτες, απαρνούμενοι την υποτιθέμενη εξουσία τους να αποφασίζουν.

Ένα είδος κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, το οποίο προσφεύγει, μεταξύ άλλων, και σε ένα διευρυμένο κατασταλτικό οπλοστάσιο απέναντι στις λαϊκές διαμαρτυρίες.

Έτσι, από τη στιγμή που οι βουλευτές επικύρωσαν τη διαμετρικά αντίθετη με την εντολή που είχαν λάβει σύμβαση που τους υπαγόρευσε η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), μια εξουσία στερούμενη δημοκρατικής νομιμότητας υποθήκευσε το μέλλον της χώρας για τα επόμενα τριάντα ή σαράντα χρόνια.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να δημιουργήσει έναν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό στον οποίον θα κατατίθεται απευθείας η βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να χρησιμοποιείται αποκλειστικά προς όφελος του χρέους.

Τα έσοδα της χώρας οφείλουν να αφιερώνονται κατά «απόλυτη προτεραιότητα» στην εξόφληση των
πιστωτών και, εφόσον παραστεί ανάγκη, να κατατίθενται απευθείας σε αυτόν τον λογαριασμό την διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σύμβαση υπαγορεύει ρητά ότι κάθε νέα υποχρέωση που θα προκύπτει στο πλαίσιό της θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί υλικές εγγυήσεις, ενώ οι διενέξεις θα εκδικάζονται από τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, με την Ελλάδα να έχει αποποιηθεί εκ των προτέρων κάθε
δικαίωμα προσφυγής ενάντια σε όποια κατάσχεση αποφασίσουν οι πιστωτές της.

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν ανατεθεί σε ένα Ταμείο υπό τη διαχείριση της Τρόικας στο οποίο θα κατατίθενται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των δημοσίων αγαθών.

Εν συντομία, έχουμε να κάνουμε με μια γενικευμένη λεηλασία, χαρακτηριστικό γνώρισμα του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού που προσφέρει εν προκειμένω στον εαυτό του μια θεσμική καθοσίωση.

Στο βαθμό που πωλητές και αγοραστές θα κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι το εν λόγω εγχείρημα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί πραγματικό συμπόσιο για τους αγοραστές.

Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είχαν ως μοναδικό αποτέλεσμα την εμβάθυνση του ελληνικού εθνικού χρέους το οποίο, με τη βοήθεια των σωτήρων που δανείζουν με τοκογλυφικά επιτόκια, έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί στα ύψη προσεγγίζοντας το 170% ενός ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε ελεύθερη πτώση, ενώ το 2009 δεν αντιπροσώπευε παρά το 120%.

Μπορεί κανείς να στοιχηματίσει ότι αυτός ο εσμός σχεδίων σωτηρίας -τα οποία παρουσιάζονται κάθε φορά ως «τελικά»- δεν στόχευε παρά στο να εξασθενίσει ολοένα και περισσότερο τη θέση της Ελλάδας ούτως ώστε, στερούμενη κάθε δυνατότητας να προτείνει από μόνη της τους όρους μιας ανασυγκρότησης, να εξαναγκαστεί να εκχωρήσει τα πάντα στους πιστωτές της υπό τον εκβιασμό «καταστροφή ή λιτότητα».

Η τεχνητή και καταναγκαστική επιδείνωση του προβλήματος του χρέους χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο εφόδου για την άλωση μιας κοινωνίας στο σύνολό της.

Σκόπιμα χρησιμοποιούμε εδώ όρους που ανήκουν στη στρατιωτική ορολογία:

πρόκειται σαφώς για έναν πόλεμο που διεξάγεται με τα μέσα της οικονομίας, της πολιτικής και του δικαίου, έναν πόλεμο ταξικό εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας.

Και τα λάφυρα που η χρηματοπιστωτική τάξη υπολογίζει να αποσπάσει από «τον εχθρό» είναι τα κοινωνικά κεκτημένα και τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά αυτό που διακυβεύεται σε τελική ανάλυση είναι η δυνατότητα για μια ανθρώπινη ζωή.

Και η ζωή εκείνων που δεν παράγουν ή δεν καταναλώνουν αρκετά σε σύγκριση με τις στρατηγικές μεγιστοποίησης του κέρδους, δεν πρέπει να διατηρηθεί.

Έτσι, η αδυναμία μιας χώρας πιασμένης στη μέγγενη της χωρίς όρια κερδοσκοπίας και των καταστροφικών σχεδίων σωτηρίας, γίνεται η μυστική πόρτα από την οποία εισβάλλει βίαια ένα μοντέλο κοινωνίας σύμφωνο προς τις απαιτήσεις του νέο-φιλελεύθερου φονταμενταλισμού.

Μοντέλο που προορίζεται για ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα, και γι' αυτό η υπεράσπιση του ελληνικού λαού δεν είναι συρρικνώσιμη σε μια
χειρονομία αλληλεγγύης ή αφηρημένης ανθρωπιάς:

διακυβεύεται το μέλλον της δημοκρατίας και η τύχη των ευρωπαϊκών λαών.

Παντού η «επιτακτική αναγκαιότητα» μιας «οδυνηρής αλλά σωτήριας» λιτότητας θα μας παρουσιαστεί ως το μέσον για να αποφύγουμε τη μοίρα της Ελλάδας, ενώ οδηγεί κατευθείαν σε αυτήν.

Μπροστά σε αυτή την οργανωμένη επίθεση ενάντια στην κοινωνία, μπροστά στην καταστροφή και των τελευταίων νησίδων της δημοκρατίας, καλούμε τους συμπολίτες μας, τους γάλλους και ευρωπαίους φίλους μας να εκφρασθούν σθεναρά. Δεν πρέπει να αφήσουμε το μονοπώλιο του λόγου στους ειδήμονες και στους πολιτικάντηδες.

Το γεγονός ότι το αίτημα κυρίως των γερμανών και των γάλλων ιθυνόντων είναι η απαγόρευση πλέον των εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να μάς αφήνει άραγε αδιάφορους; Ο στιγματισμός και η συστηματική δυσφήμηση ενός λαού δεν θα άξιζε άραγε μια απάντηση;

Είναι δυνατόν να μην υψώσουμε την φωνή μας ενάντια στη θεσμική δολοφονία του ελληνικού λαού; Και μπορούμε άραγε να σιωπούμε μπροστά στην καταναγκαστική εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θέτει εκτός νόμου ακόμη και την ίδια την ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης;

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο μη επιστροφής. Είναι επείγον να δώσουμε τη μάχη των αριθμών και τον
πόλεμο των λέξεων για να αναχαιτίσουμε την ακραίο-φιλελεύθερη ρητορική του φόβου και της παραπληροφόρησης.

Είναι επείγον να αποδομήσουμε τα μαθήματα ηθικής που συσκοτίζουν την πραγματική διαδικασία που
εκτυλίσσεται μέσα στην κοινωνία.

Είναι κάτι περισσότερο από επείγον να απομυθοποιήσουμε τη ρατσιστική εμμονή περί ελληνικής «ιδιαιτερότητας» που φιλοδοξεί να αναγάγει τον υποτιθέμενο εθνικό χαρακτήρα ενός λαού (τεμπελιά ή κατά βούληση πονηριά) σε πρωταρχική αιτία μιας κρίσης η οποία στην πραγματικότητα είναι παγκόσμια.

Αυτό που μετρά σήμερα δεν είναι οι ιδιαιτερότητες, πραγματικές ή φαντασιακές, αλλά τα κοινά: η τύχη ενός λαού που θα επηρεάσει και τους άλλους.

Πολλές τεχνικές λύσεις έχουν προταθεί για να βγούμε από το δίλημμα «ή καταστροφή της κοινωνίας ή πτώχευση» (πράγμα που σημαίνει, το βλέπουμε σήμερα: και καταστροφή και πτώχευση).

Όλες οι λύσεις πρέπει να εξεταστούν σαν στοιχεία στοχασμού προκειμένου να οικοδομήσουμε μιαν άλλη Ευρώπη.

Αλλά κατ' αρχάς πρέπει να καταγγείλουμε το έγκλημα, να αναδείξουμε την κατάσταση στην οποία
βρίσκεται ο ελληνικός λαός, εξ αιτίας των «σχεδίων βοήθειας» τα οποία έχουν συλληφθεί από και για τους κερδοσκόπους και τους πιστωτές.

Τη στιγμή που ένα κίνημα υποστήριξης υφαίνεται σε όλο τον κόσμο, όπου τα δίκτυα Ιντερνέτ βουίζουν από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, οι Γάλλοι διανοούμενοι θα ήταν άραγε οι τελευταίοι που θα ύψωναν τη φωνή τους υπέρ της Ελλάδας;

Χωρίς να περιμένουμε περισσότερο, ας πολλαπλασιάσουμε τα άρθρα, τις παρεμβάσεις στα μέσα, τις συζητήσεις, τις εκκλήσεις, τις διαδηλώσεις.

Γιατί κάθε πρωτοβουλία είναι καλοδεχούμενη, κάθε πρωτοβουλία είναι επείγουσα.

Σε ό,τι μας αφορά, ιδού τι προτείνουμε:

να προχωρήσουμε τάχιστα στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιτροπής διανοουμένων και καλλιτεχνών για την αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό που αντιστέκεται.

Αν δεν είμαστε εμείς, ποιος θα είναι;

Αν δεν είναι τώρα, πότε θα είναι;

Για την αναμετάδοση:
Δημήτριος Δ. Τριανταφυλλόπουλος Τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΚΗΦΗΝΕΙΟΝ “Η ωραία Ελλάς”

(κηφηνείον – εκ του κηφήνα – αρσενική μέλισσα)

Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά.

Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων», παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές.

Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» που κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή που ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής που έδειχνε αριστερά και πήγαινε δεξιά και τούμπαλιν. Γι’ αυτό τουμπάραμε…

Κάποτε, ακόμη κι από τις στήλες του περιοδικού αυτού, που δεν είναι πολιτικό με την ευτελισμένη έννοια του όρου, έγραφα πως η ανεργία στον τόπον μας είναι επιλεκτική, ότι δουλειές υπάρχουν αλλά ότι δεν υπάρχουν χέρια να τις δουλέψουν. Κι έπρεπε να κατακλυσθεί ο τόπος από 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπήρχε δουλειά πολλή αλλ’ όχι διάθεση για δουλειά. Τα παιδιά -τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του «White color workers».

Έτσι σήμερα το πιο φτηνό εργατικό και υπαλληλικό δυναμικό είναι οι πτυχιούχοι, που ζητούν εργασία ακόμη και στον ΟΤΕ ως έκτακτοι τηλεφωνητές, προσκομίζοντας στα πιστοποιητικά προσόντων ακόμη και διδακτορικά! Γέμισε ο τόπος πανεπιστήμια, σχολές επί σχολών, επιστημονικούς κλάδους αόριστους, ομιχλώδεις και ασαφείς, απροσδιορίστου αποστολής και χρησιμότητας. Πτυχία-φτερά στον άνεμο σαν τις ελπίδες των γονιών, που πιστεύουν ότι τα
παιδιά και μόνον με τα «ντοκτορά» θα βρουν δουλειά.

Έτσι παράγονται επιστήμονες που είναι δεκαθλητές του τίποτα, ικανοί μόνον για το δημόσιο ή για υπάλληλοι κάποιας πολυεθνικής. Παρ’ όλο που γέμισε η χώρα μας τεχνικές σχολές (τι ΤΕΛ, τι ΤΕΙ, τι ΙΕΚ!) οι πιο άτεχνοι νέοι είναι οι νέοι της Ελλάδος. Παίρνουν πτυχίο τεχνικής σχολής και δεν έχουν πιάσει κατσαβίδι οι πιο πολλοί. Δεν ξέρουν να διορθώσουν μια βλάβη στο αυτοκίνητό τους, στο ραδιόφωνο ή στο τηλέφωνό τους. Είναι άχεροι, ουσιαστικά χωρίς χέρια. Τώρα με τα ηλεκτρονικά ξέχασαν να γράφουν, ξέχασαν να διαβάζουν, εκτός φυσικά από «μηνύματα» του αφόρητου «κινητού» τους.

Τούτη η παιδεία, που όχι μόνο παιδεία δεν είναι αλλ’ ούτε καν εκπαίδευση, αφού δεν καλλιεργεί καμιά δεξιότητα, εκτός από την ραθυμία, την αναβλητικότητα και το φόβο της δουλειάς, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τον νέο εσωτερικά αλλά τον πετρώνει δημιουργικά σαν τα παιδιά της Νιόβης. Τα κάνει άχρηστα τα παιδιά για παραγωγική εργασία, γιατί ο θεσμός της παπαγαλίας και η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, με το πρόσχημα να μην τα κουράσομε, τους αφαιρεί την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, τη φαντασία και την πρωτοτυπία.

Το σχολείο, αντί να μαθαίνει τα παιδιά πως να μαθαίνουν, τα νεκρώνει πνευματικά. Δεν τα μαθαίνει πως να σκέπτονται αλλά με τι να σκέπτονται. Έτσι τα κάνει πτυχιούχους βλάκες. Βάζει όρια στον ορίζοντα της σκέψης και των ενδιαφερόντων. Τα χαμηλοποιεί. Τα κάνει να βλέπουν σαν τα σκαθάρια κοντά, κι όχι να θρώσκουν άνω, να έχουν έφεση για κάτι πιο πέρα, πιο τρανό και πιο μεγάλο.

Το έμβλημα πια του ελληνικού σχολείου δεν είναι η γλαύξ, είναι ο παπαγάλος, ο μαθητής – βλάξ που καταπίνει σελίδες σαν χάπια και που θεωρεί ως σωστό ό,τι γράφει το σχολικό. Και το λεγόμενο «σχολικό» είναι συνήθως αισχρό και ως λόγος και ως περιεχόμενο.

Και τολμώ να λέγω αισχρό, διότι πρωτίστως το «Αναγνωστικό» που πρέπει να είναι ευαγγέλιο πνευματικό ειδικά στο Δημοτικό, αντί να καλλιεργεί την αγάπη για τη δουλειά, καλλιεργεί την απέχθεια. Πού πια, όπως παλιά, ο έρωτας για την αγροτική, τη βουκολική και τη θαλασσινή ζωή; Ο ναύτης δεν είναι πρότυπο ζωής. Πρότυπο ζωής είναι ο «χαρτογιακάς». Όσο κι αν ήσαν κάπως ρομαντικά τα παλιά «Αναγνωστικά», καλλιεργούσαν τον έρωτα για τη δουλειά.

Ακούω πως δεν πάει καλά η οικονομία. Μα πώς να πάει, όταν με τη ναυτιλία που προσφέρει το 5,6% του ΑΕΠ ασχολείται μόνο το 1% των Ελλήνων; (Με τον αγροτικό τομέα που προσφέρει το 6,6% του ΑΕΠ ασχολείται το 14,5% του πληθυσμού). Διερωτώμαι, τι είδους ναυτικός λαός είμαστε, όταν αποστρεφόμαστε τη θάλασσα και στα ελληνικά καράβια κυριαρχούν Φιλιππινέζοι, Αλβανοί και μελαψοί κάθε αποχρώσεως; Το σχολείο καλλιεργεί τον έρωτα για την τεμπελιά, όχι για δουλειά.

Τα πανεπιστήμια και οι ποικιλώνυμες σχολές επαυξάνουν τον έρωτα αυτό. Πράγματα που μπορούν να διδαχθούν εντός εξαμήνου – και μάλιστα σε σεμιναριακού τύπου μαθήματα – απαιτούν τετραετία! Βγαίνουν τα παιδιά από τις σχολές και δικαίως ζητούν εργασία με βάση τα «προσόντα» τους, αλλά τέτοιες εργασίες που ζητούν τέτοια προσόντα δεν υπάρχουν. Αν δεν απατώμαι, υπάρχουν δύο σχολές θεατρολογίας – πέρα από τις ιδιωτικές θεατρικές σχολές – που προσφέρουν άνω των 300 πτυχίων το έτος. Που θα βρουν δουλειά τα παιδιά αυτά;

Αν όμως το σχολείο από το Δημοτικό καλλιεργούσε την τόλμη, την αυτενέργεια, βράβευε την πρωτοβουλία, την ανάληψη ευθυνών, την αγάπη για την οποιαδήποτε δουλειά ακόμη και του πλανόδιου γαλατά, θα είχαμε κάνει την Ελλάδα Ελδοράδο, όπως έγινε Ελδοράδο για τους εργατικούς Αλβανούς, Βουλγάρους, Πολωνούς, Γεωργιανούς, Αιγυπτίους αλιείς,
Πακιστανούς και Ουκρανούς.

Σήμερα αυτοί είναι η εργατική κι αύριο η επιχειρηματική τάξη της Ελλάδος. Κι οι Έλληνες, αφήνοντας την πατρώα γη στα χέρια των Αλβανών που την δουλεύουν, την πατρώα θάλασσα στα χέρια των Αιγυπτίων που την ψαρεύουν, θα μεταβληθούν σε νομάδες της Ευρώπης ή των ΗΠΑ ή θα τρέχουν για δουλειά στην Αλβανία που ξεπερνά σε νόμιμη και παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Γέμισαν τα Τίρανα ουρανοξύστες, κτήρια γιγάντια, κακόγουστα μεν, σύγχρονα δε. Περίπου 100 ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν στην πρωτεύουσα της χώρας των αετών.

Εμείς αφήσαμε αδιαπαιδαγώγητη την εργατική και την αγροτική τάξη. Στην πρώτη περάσαμε σαν ιδεολογία – θεολογία το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και υποχρεώσαμε πλήθος επιχειρήσεις να κλείσουν ή να μεταφερθούν αλλού. Μετά διαφθείραμε τους αγρότες με παροχές χωρίς υποχρεώσεις και τους δημιουργήσαμε νοοτροπία μαχαραγιά.

Γέμισε η επαρχία με «Κέντρα Πολιτισμού», όπου «μπαγιαντέρες» κάθε λογής και φυλής άναβαν πούρο με φωτιά πεντοχίλιαρου! Το μπουκάλι με το ουΐσκυ βαπτίστηκε … αγροτικό! Τώρα, όμως, που έρχονται τα «εξ εσπερίας νέφη» χτυπάμε το κεφάλι μας. Και που να φθάσουν τα «εξ Ανατολής» σαν εισέλθει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Θα γίνει η Ελλάς vallis flentium (=κοιλάς κλαυθμώνων) και θα κινείται quasi osculaturium inter flentium et dolorum (=σαν εκκρεμές μεταξύ θλίψεως και οδύνης).

Δεν είμαι υπέρ μιας παιδείας που θα υποτάσσεται στην οικονομία. Θεωρώ ολέθριο να χαράσσεται μια εκπαιδευτική πολιτική με κριτήρια οικονομικής αναγκαιότητας. Θεωρώ ολέθρια όμως και την παιδεία που εθίζει τα παιδιά στην οκνηρία, που τα κουράζει με την παπαγαλία και το βάρος αχρήστων μαθημάτων. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας είναι τα κεφάλια των παιδιών της. Τούτη η παιδεία αποκεφαλίζει τα παιδιά. Τα κάνει ικανά να μην κάνουν τίποτε. Ακόμη και η αισχρολογία τους περιορίζεται στη λέξη που τα κάνει συνονόματα. Αν τους πεις βρισιά της περασμένης 20ετίας θα νομίσουν ότι μιλάς αρχαία Ελληνικά!

Είναι θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, παρουσίαζε χθες και θα παρουσιάζει κι αύριο η ελληνική κοινωνία: να υπάρχουν άνθρωποι άνω των 65 ετών, άνω των 70 ετών, που, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί, εργάζονται νυχθημερόν, για να συντηρούν τα παιδιά τους μέχρι να τελειώσουν τις ατελείωτες σπουδές τους, τα παιδιά που λιώνουν τα νιάτα τους στα «κηφηνεία», που πάνε σπίτι τους να κοιμηθούν την ώρα που οι Αλβανοί πάνε για δουλειά, θα μου πείτε, τι δουλειά; Οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να είναι τίμια.

Όταν μικροί – ακόμη στο Δημοτικό – μαθαίναμε απέξω τον Τυρταίο (ποιος τολμά σήμερα να διδάξει Τυρταίο;) δεν τον μαθαίναμε για να γίνουμε πολεμοχαρείς αλλά για να νοιώθουμε ντροπή, όταν στην μάχη της ζωής, στην πρώτη γραμμή είναι οι παλαιότεροι, οι «γεραιοί» και οι νέοι κρύβονται πίσω από τη σκιά τους. «Αισχρόν γαρ δη τούτο… κείσθαι πρόσθε νέων
άνδρα παλαιότερον».

Σήμερα, βέβαια, οι χειρωνακτικές εργασίες ελέγχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ξένους. Στις οικοδομές μιλούν αλβανικά, στα χωράφια πακιστανικά. Σε λίγο οι χειρωνακτικές επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια των Κινέζων που κατασκευάζουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών ειδών που θυμίζουν Ελλάδα. Ακόμη και τις σημαίες μας στην Κίνα τις φτιάχνουν! Κι εμείς;

Εμείς, όπως πάντα, φτιάχνουμε τα τρία κακά της μοίρας μας. «Φτιάχνουμε» τη ζωή μας στην τηλοψία, που δίνει τα μοντέρνα πρότυπα οκνηρίας στη νεολαία, ποθούμε μια χρυσίζουσα ζωή σαν αυτήν που προσφέρει το «γυαλί», αγοράζουμε πολυτελή αυτοκίνητα με δόσεις, κάνουμε διακοπές με «διακοποδάνεια», εορτάζουμε με «εορτοδάνεια» και πεθαίνουμε με «πεθανοδάνεια».

Έλεγε ο Φωκίων, που πλήρωσε τέσσερις δραχμές τη δεύτερη δόση του κωνείου που χρειαζόταν για να «απέλθει», πως στην Αθήνα δεν μπορεί ούτε δωρεάν να πεθάνει κανείς. Έπρεπε να ζούσε τώρα…

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πρέπει να το πω: το σχολείο, οι σχολές και τα ΜΜΕ σακάτεψαν και σακατεύουν τη νεολαία, γιατί μιλούν συνεχώς για τα δικαιώματά της – δικαιώματα στην τεμπελιά – και ποτέ για υποχρεώσεις, ποτέ για χρέος, ποτέ για καθήκον.

Το καθήκον έγινε άγνωστη λέξη.

Tου Σαράντου Καργάκου*

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 27, 2012

* Ο Σαράντος Καργάκος είναι ιστορικός – συγγραφέας

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πως αντιμετωπίζουμε ένα εγκεφαλικό

STROKE: Remember the 1st Three Letters....S. T. R.

Εγκεφαλικού(S T R OKE) επεισοδίου ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ:
Παίρνει μόνο ένα λεπτό για να διαβάσετε αυτό ...
Ένας νευρολόγος λέει ότι, εφόσον ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε 3 ώρες τύχει νοσηλείας, μπορεί να αντιστραφεί πλήρως από τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου
... .

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ εγκεφαλικό επεισόδιο, να θυμηθούμε τα '3 'βήματα, S T R .

Διαβάστε και μάθετε!

Μερικές φορές τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Δυστυχώς, η έλλειψη συνειδητοποίησης φέρνει την καταστροφή.

Το θύμα με εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι γύρω του αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τώρα, οι γιατροί λένε οτι ένας θεατής μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο,
θέτοντας σε αυτόν(ην) τρία απλά ερωτήματα:

S (smile)* Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.

T (talk) * Ζητήστε από το άτομο να μιλήσει λέγοντας μία απλή φράση, (πχ.σήμερα είναι μία
ηλιόλουστη μέρα)

R (raise) * Ζητήστε από αυτόν(ην) να σηκώσει τα χέρια του.

Αν αυτός ή αυτή έχει πρόβλημα με κάποια από αυτά τα καθήκοντα,καλέστε τον αριθμό
κλήσης έκτακτης ανάγκης αμέσως και περιγράψτε τα συμπτώματα του ατόμου.

Και νέες ενδείξεις(συμπληρωματικά) ενός Εγκεφαλικού ------ Βγάλτε έξω τη γλώσσα
σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ένα άλλο «σημείο» από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το εξής: Ζητήστε από το
άτομο να «βγάλει» έξω τη γλώσσα του ..

Αν η γλώσσα είναι «στραβά», αν πηγαίνει δηλαδή στην μία ή την άλλη πλευρά, είναι
επίσης μια ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένας καρδιολόγος λέει εάν ο καθένας που παίρνει αυτό το e-mail που στέλνει σε 10 άτομα, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι τουλάχιστον μία ζωή θα σωθεί.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Τα 40 μέτρα της τρόικας ως τον Ιούνιο

Αποκαλύπτουμε όσα δεν ανακοινώνει η κυβέρνηση, για να ξέρει ο κόσμος τι τον περιμένει

Το πιο δύσκολο τμήμα της υλοποίησής του διανύει έως τον Ιούνιο το Μνημόνιο καθώς έρχονται οι πιο δύσκολες αλλά και μεγάλες αλλαγές: ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, νέο πακέτο μέτρων 11,7 δισ. ευρώ, αλλαγή του φορολογικού νόμου, άνοιγμα των «κραταιών» επαγγελμάτων, υποχρεώσεις διαφάνειας και δημοσιοποίησης εκθέσεων και πεπραγμένων, πρωτόγνωρες για την ελληνική διοίκηση.

Τα 40 μέτρα προβλέπονται ρητά από το Μνημόνιο και ο έλεγχος θα ξεκινήσει από την Τρόικα στις 15 Μαΐου. Για ορισμένα από τα μέτρα αυτά, ο χρόνος λήγει πριν από τις εκλογές, για άλλα το περιθώριο είναι η 30η Ιουνίου.

Τα μέτρα είναι:

1. Κατάθεση εντός του Μαΐου των προτάσεων περικοπών δαπανών 11,7 δισ. ευρώ. Θα ψηφιστούν δια νόμου με το νέο Μεσοπρόθεσμο τον Ιούνιο. Θα προηγηθούν οι 3 μελέτες αναθεώρησης των προγραμμάτων δημοσίας δαπάνης. Τα πρώτα σχέδια έπρεπε να είναι έτοιμα τον Μάρτιο, αλλά πλέον αυτό δεν φαίνεται εφικτό. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις, αμυντικές δαπάνες, αναδιάρθρωση της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, περαιτέρω εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων, αναδόμηση των παροχών προνοίας.

2. Θέσπιση νομοθετικά μίας μείωσης κατά μέσο όρο 12% στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, στα οποία το νέο μισθολόγιο δεν ισχύει.

3. Κατάργηση ή τροποποίηση του νόμου περί Στρατηγικών Εταιριών (Νόμος 3631/2008, Άρθρο 11).

4. Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει τον Ιούνιο ένα πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης που δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των ποικίλων φορολογικών εξαιρέσεων και προνομιακών μεταχειρίσεων, της απλούστευσης του Φ.Π.Α. και της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, της ομοιόμορφης φορολογικής μεταχείρισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, και της απλούστερης φορολογίας εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων (έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο δημόσια διαβούλευση και έλεγχος από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ).

5.Αύξηση έως τον Ιούνιο στις αντικειμενικές αξίες για να ευθυγραμμιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.

6. Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων καταργείται εξ ολοκλήρου και αντικαθίσταται από απλούστερη νομοθεσία.

7. Εντός του Μαρτίου απαιτείται υπουργική απόφαση σε συνεννόηση με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. που θα παρέχει τα τεχνικά στοιχεία του πλαισίου ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

8. Θέσπιση κυρώσεων σε φορείς που δεν υποβάλλουν στοιχεία για τις κρατικές δαπάνες και πειθαρχική διαδικασία για τους οικονομικούς επιθεωρητές (Ιούνιος).

9. Φάρμακα. Πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο αν η μηνιαία παρακολούθηση δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό συνταγογράφησης για κάθε ιατρό, το στόχο του μέσου κόστους συνταγογράφησης ανά ασθενή και, εάν χρειαστεί, οριζόντιες περαιτέρω περικοπές τιμών και περιθωρίων κέρδους και αυξήσεις των συμμετοχών.

10. Απλοποίηση διαδικασιών για την επιτάχυνση της εισαγωγής στην αγορά φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων.

11. Έως το τέλος Ιούλιου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

12. Δια νόμου θα προωθηθεί έως τον Ιούνιο η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των επαγγελματικών φορέων, με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα κάθε επαγγελματικής οργάνωσης των πληροφοριών: ετήσιες λογιστικές καταστάσεις, αμοιβή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ποσά των ισχυουσών εισφορών, επιβαλλόμενες κυρώσεις, αξιώσεις ή παράπονα, κανόνες σχετικά με το ασυμβίβαστο.

13. Εως τον Ιούνιο τροποποιείται το Άρθρο 10 του Προεδρικού Διατάγματος 100/2010 σχετικά με τη διαδικασία εξουσιοδότησης και ισχυουσών αμοιβών για ενεργειακούς επιθεωρητές, προκειμένου να καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενεργειακού ελέγχου και να αντικατασταθεί η πάγια αμοιβή ανά τετραγωνικό μέτρο με τη μέγιστη αμοιβή.

14. Για τα νομικά επαγγέλματα, η κυβέρνηση εκδίδει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει προκαταβαλλόμενα ποσά για κάθε διαδικαστική ενέργεια ή παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου (ορίζει δηλαδή ένα σύστημα προκαταβαλλόμενων καθορισμένων/ προσυμφωνημένων ποσών για κάθε διαδικαστική ενέργεια ή παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου από δικηγόρο, το οποίο δεν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο «ποσό αναφοράς»).

15. Προσδιορίζει τον Απρίλιο μέτρα για την αποσύνδεση της φορολογίας, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των (τυχόν) μερισμάτων και των καταβολών προς τις επαγγελματικές ενώσεις από τις δικηγορικές αμοιβές.

16. Ψηφίζεται έως τον Ιούνιο νόμος για τη μεταρρύθμιση του κώδικα περί δικηγόρων. Τροποποιεί τους όρους εισδοχής και επανεισδοχής καθώς και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος. Προωθείται τροποποίηση ή κατάργηση διατάξεων σχετικά με την τιμολόγηση, την πρόσβαση και την άσκηση επαγγελματικών ή οικονομικών δραστηριοτήτων που αντίκεινται στο Νόμο 3919/2011, το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές ανταγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, καταργείται το Άρθρο 42.1 του Νομοθετικού Διατάγματος 3026/1954 σχετικά με την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφου για μία σειρά νομικών συναλλαγών, καταργούνται τα Άρθρα 92.2 και 92Α του Νομοθετικού Διατάγματος 3026/1954 που προβλέπουν το ελάχιστο ποσό που οφείλεται σε δικηγόρους που αμείβονται αποκλειστικά για υπηρεσίες που παρέχουν με έμμισθη εντολή.

17. Υιοθετείται έως τον Ιούνιο νόμος προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης. Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης, από άλλα Κράτη Μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους όπως και οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων.

18. Εως τον Ιούνιο καταργείται η διάθεση της εισφοράς 0,15% (που προβλέπεται στην ΚΥΑ 25323/1960 και το άρθρο 64 του Ν.1249/1982), η οποία επιβάλλεται επί της αξίας CIF (κόστος, ασφάλιση και ναύλος) των αγαθών που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ υπέρ του Λογαριασμού Αρωγής Εξωτερικού Εμπορίου (Assistance Account of Foreign Trade). Η διάθεση της εισφοράς 0,5% που προβλέπει ο Α.Ν. 788/48 και ο Ν.3883/1958 επί της αξίας όλων των εισαγομένων εμπορευμάτων υπέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, της Ακαδημίας Αθηνών, και για την προώθηση των εξαγωγών, η διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού υπέρ της εκτέλεσης εργασιών που προβλέπει το Αριθ. T. 4363/1236 και η διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων υπέρ του Ταμείου Αμοιβαίας Κατανομής Χειριστών Αντλιών Πετρελαίου Υγρών Καυσίμων (Mutual Distribution Fund of the Oil-Pump Operators of Liquid Fuel). Η Κυβέρνηση διαθέτει τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2ο τρίμηνο 2012].

19. Εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για το βαθμό όχλησης που προβλέπεται στο άρθρο 20, παρ.9, του Ν.3982/2011, ΚΥΑ για τους τυποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους για βιομηχανικές δραστηριότητες, Προεδρικά Διατάγματα για τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας τεχνικών βιομηχανίας, υδραυλικών, τεχνικών υγρών και αερίων καυσίμων, ψυκτικών και χειριστών μηχανημάτων στις κατασκευές και άδειας ηλεκτρολόγων, όπως προβλέπει το άρθρο 4, παρ.4, του Ν. 3982/2011.

20. Εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα για τους Πιστοποιημένους Επιθεωρητές.

21. Νομοθετικά μέτρα για τη διαχείριση των βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων.

22. Αναμορφώνεται ο κατάλογος των μη ανταποδοτικών τελών υπέρ τρίτων.

23. Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές.

24. Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να ολοκληρώσουν μία στρατηγική αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών.

25. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μην χάσει τους τριμηνιαίους ποσοστιαίους δείκτες απόδοσης για τη διαχείριση των εσόδων, την συγκράτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και δαπανών.

26. Δημοσίευση από το τέλος Μαρτίου από τη διεύθυνση σχεδιασμού, διαχείρισης και παρακολούθησης του Υπουργείου Οικονομικών τριμηνιαίων δεικτών παρακολούθησης για κάθε βασική πρωτοβουλία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

27. Διορισμός έως το τέλος Μαρτίου όλων των συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες προγραμματίζονται για το 2012 και το 2013.

28. Υποβολή στην Κομισιόν (Ιούνιος) αναλυτικής έκθεσης για την κατάσταση κάθε στοιχείου που θα αποκρατικοποιηθεί το 2012. Στοιχεία για νομοθετικές αλλαγές αν παρέχουν πλεονέκτημα στην εταιρία (ή στον παραχωρησιούχο), όπως φορολογικές διακρίσεις ή καθεστώς μονοπωλίου.

29. Δημοσίευση έως τον Ιούνιο 1ης φάσης απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις και εμπορικώς βιώσιμα ακίνητα και εδαφικές/οικοπεδικές εκτάσεις.

30. Από τον Ιούνιο η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα ελέγχει κάθε χρόνο τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών. Θα θεσπιστεί η εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών επί περιοδικής βάσεως και θα βελτιώσει το σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς.

31. Έως το τέλος Μαρτίου πρέπει να καλυφθεί η θέση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων με ένα εξωϋπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας.

32. Σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλονται σε προμηθευτές από δημοσίους οργανισμούς (5,5 δισ. ευρώ). Τα δεδομένα επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα δημοσιοποιούνται σε μηνιαία βάση με χρονική υστέρηση όχι μεγαλύτερη των 20 ημερών (εως τον Ιούνιο).

33. Διοικητικό ημερολόγιο για την επικαιροποίηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής.

34. Οριστικοποίηση μέχρι το τέλος Μαρτίου της αναθεώρησης κοινωνικών προγραμμάτων. Εκθεση ελέγχου με προτάσεις.

35. Δημοσίευση των μεσοπρόθεσμων σχεδίων για στελέχωση ανά τμήμα για την περίοδο μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον κανόνα "μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις από την υπηρεσία". Το προσωπικό το οποίο μετατίθεται στην Κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα θεωρείται ως νέα πρόσληψη.

36. Σε εργασιακή εφεδρεία 15.000 «πλεονάζον προσωπικό» για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται.

37. Ενιαία Αρχή Δημοσίων Προμηθειών (ΕΑΔΠ). Εκδίδονται αποφάσεις και τίθεται τον Απρίλιο σε λειτουργία.

38. Υποβάλλεται έκθεση για τη λειτουργία των τακτικών υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών (ΚΤΕΛ) και παρουσιάζονται οι επιλογές απελευθέρωσης.

39. Η κυβέρνηση διεξάγει εως το τέλος Μαρτίου μία αξιολόγηση σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι εισφορές των δικηγόρων και των αρχιτεκτόνων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών οργανώσεών τους είναι εύλογες, αναλογικές και δικαιολογημένες.

40. Ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δομής και των δραστηριοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Θα παρουσιαστούν οι διορθωτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας που διαπιστώνεται στην προαναφερόμενη αξιολόγηση.

Πηγή: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz1qty05ChL

Ο Πούτιν, ο Εφραίμ και τα σχέδια της Μόσχας

Το διπλωματικό παρασκήνιο, τα «δώρα» στην Αθωνική Πολιτεία και οι προσπάθειες των Ρώσων να έχουν ρόλο στην ενέργεια.

Του Κώστα Τζεβελέκου


Την ίδια ώρα, που ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ αποφυλακίζεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και με εγγύηση 300.000 ευρώ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να κάνει Ανάσταση στο Άγιο Όρος.

Αποκλειστικές πληροφορίες του "newsbomb" αναφέρουν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ του ελληνικού ΥΠΕΞ και του αντίστοιχου ρωσικού, ενόψει της επίσκεψης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα επισκεφθεί τη Μονή Βατοπεδίου και θα έχει συνάντηση με τον Εφραίμ. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και οι διπλωματικοί υπάλληλοι των δύο χωρών έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προετοιμάσουν την επίσκεψη.

Η επίσκεψη, οι Financial Times και το ρώσικο ενδιαφέρον

Η επίσκεψη Πούτιν έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά το ενδιαφέρον, που εκδήλωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, οι Ρώσοι έχουν βλέψεις για την Ελλάδα, ειδικά με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω κρίσης.

Μια 30ετής ή 50ετής συμφωνία που θα δώσει στο ρωσικό ναυτικό δικαιώματα βάσης στο λιμάνι του Πειραιά, ίσως μια μέρα να είναι λογική σκέψη και για τις δύο πλευρές. Μέσα στον χρόνο, αυτή η συμφωνία θα απέφερε στην πεινασμένη ελληνική κυβέρνηση έως 200 δισ. δολάρια.
Ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σήμερα, η Ρωσία χρησιμοποιεί τις ναυτικές βάσεις στην Λατάκια και την Ταρτούς και όσο φαίνεται πώς οι μέρες του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην Συρία είναι μετρημένες, η Μόσχα έχει κάθε λόγο να αναζητεί εναλλακτικές διεξόδους.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα έρθει με άδεια χέρια, αλλά θα προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τα αγιορείτικα μοναστήρια και πρώτα απ' όλα το Ρωσικό.

Αγιορείτικες πήγες φέρουν τόσο εκπροσώπους των Ιερών Μονών, όσο του Ρώσου Πατριάρχη να προετοιμάζουν την «αποστολή» 500 Ρώσων μοναχών, οι οποίοι μέχρι το τέλους του έτους θα ενισχύσουν τη «δύναμη» στο Ρωσικό μοναστήρι.

Η επίσκεψη Πούτιν προκαλεί μια σειρά από ερωτήματα:

- Κατά πόσο η έλευση του Ρώσου προέδρου αποτελεί προάγγελο μιας δυναμικής προσπάθειας για διείσδυση στα Βαλκάνια;

- Ποια η σχέση και ο ρόλος του Εφραίμ με τη Μόσχα και από πού πηγάζει η υποστήριξη;

Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος είχε κάνει παρέμβαση υπέρ του Εφραίμ, ακολουθώντας τις ανησυχίες που είχε διατυπώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ήταν όταν υποστήριζαν πως η προφυλάκιση του Εφραίμ συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Ρώσος Πατριάρχης ζητούσε ευθέως την αποφυλάκισή του.

Χρήστος Ξεν. Παπαδόπουλος