Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Η Frontex προειδοποιεί: Τζιχαντιστές εξοπλίζουν πρόσφυγες για τρομοκρατικές επιθέσεις



Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς ο φόβος ότι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν πρόσφυγες για τα χτυπήματά τους επιβεβαιώνεται.

Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, σύμφωνα με το οποίο η Frontex έχει σημάνει συναγερμό και προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος εξοπλίζει πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο ευρωπαϊκό έδαφος για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία επισημαίνει πως ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ή χειραγωγηθεί ή να έχουν χρησιμοποιηθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι πιθανόν έχουν παρεισφρήσει σε στρατόπεδα προσφύγων.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Οι δανειστές έχουν γράμμα



Επιστολή στους δανειστές στέλνει εντός της ημέρας η ελληνική πλευρά. Το κείμενο θα περιλαμβάνει εξηγήσεις του πακέτου παροχών προς τους συνταξιούχους και την αναστολή των αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Γράφει ο Τάσος Δασόπουλος

Την έγγραφη διαβεβαίωση ότι οι παροχές προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και δεν πρόκειται να επαναληφθούν το 2017 και 2018 θα στείλει εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το κείμενο της επιστολής θα περιλαμβάνει λογιστικές και πολιτικές εξηγήσεις του πακέτου παροχών προς τους συνταξιούχους και την αναστολή των αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η επιστολή θα σταλεί μετά από σχετικό αίτημα της πλειοψηφίας των μελών του Euro working group την Τρίτη το απόγευμα προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους για το θέμα των μέτρων για το χρέος.

Η επιστολή θα υποστηρίζει μεταξύ άλλων με αριθμητικά δεδομένα ότι, και μετά την υλοποίηση των παροχών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 δεν θα υποχωρήσει κάτω του 0,75% (1,35 δισ. ευρώ), συνεπώς θα έχει ένα επαρκές μαξιλάρι ασφαλείας σε σχέση με το στόχο για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (875 εκατ. ευρώ) που προβλέπει το πρόγραμμα.

Το μεγάλο ερωτηματικό για την επανάληψη της τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης είναι η στάση που θα κρατήσουν Γερμανία και Ολλανδία, οι δύο χώρες που απέτρεψαν το ενδεχόμενο να υπάρξει επί της αρχής συμφωνία από χθες.

Πληροφορίες θέλουν τον εκπρόσωπο της Γερμανίας να επανέρχεται σήμερα ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις, μέχρι και το ενδεχόμενο ενός αναδρομικού κόφτη. Δηλαδή τη συμπλήρωση του 2017 με πρόσθετα μέτρα, αν τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που θα δημοσιοποιήσει η Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο θα είναι μικρότερο από 0,5% του ΑΕΠ.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε καθυστέρηση στη λήψη απόφασης, καθώς η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να παρουσιάσει αυτά τα μέτρα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι από το μέρος του προγράμματος που θίγεται από τις παροχές, δηλαδή τον τομέα των συντάξεων.


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Οι στόχοι του προγράμματος δεν αλλάζουν από τις εξαγγελίες Τσίπρα



Ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως η περίπτωση της Ελλάδας υπήρξε πολύ πιο δύσκολη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, ενώ ανέφερε πως 13η σύνταξη και ΦΠΑ δεν αναμένεται να επηρεάσουν το πρόγραμμα

Γράφει ο Λευτέρης Σαββίδης.

Στην Ελλάδα και την πορεία του προγράμματος στήριξης αναφέρθηκε ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo. Στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση των θεσμών, ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως τα μέτρα του Αλέξη Τσίπρα, για επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και πάγωμα ΦΠΑ δεν αναμένεται να αλλάξουν τους στόχους του προγράμματος για το 2017/18. Όπως είπε "τα κράτη - μέλη θα αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει".

Σε ό, τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο διευθυντής του ESM σχολίασε πως οι όροι δανεισμού για την Ελλάδα έχουν αλλάξει ριζικά. "Η βελτίωση των όρων δανεισμού εξοικονομεί για την Ελλάδα περίπου 8 δις ευρώ ή 4,5% του ΑΠΕ κάθε χρόνο. Αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις επικρίσεις που τονίζουν στην Ευρώπη πως έχει επιβάλει σκληρά μέτρα στην Αθήνα, χωρίς όμως αυτά να φέρνουν αποτέλεσμα στη μείωση του χρέους τονίζει: "Το ύψος του ελληνικού χρέους άλλαξε επειδή το ΑΕΠ της χώρας κατέρρευσε, αλλά το συνολικό του ποσό (σε απόλυτους αριθμούς) παρέμεινε αμετάβλητο τα τελευταία 5-6 χρόνια".

Συνεχίζοντας τις αναφορές στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ, αφού τόνισε πως ο μηχανισμός σταθερότητας απεδείχθει επιτυχημένος για τέσσερις από τις πέντε χώρες - πλην της Ελλάδος - σημείωσε πως η περίπτωση της χώρας μας δεν έχει καμία ομοιότητα με τις υπόλοιπες. Όπως είπε η περίπτωση της Ελλάδας είναι ειδική για τρεις λόγους:

1. Σε περίοδο κρίσης τα προβλήματα της χώρας ήταν πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα

2. Η κρατική διοίκηση  υπήρξε αδύναμη και χρειάζονταν τεχνική βοήθεια και ενίσχυση

3. Το πρώτο μισό του 2015 υπήρξε μεγάλη διαφωνία με τη νέα κυβέρνηση.

Το νέο πλαίσιο μας προετοιμάζει καλύτερα για την επόμενη κρίση. Η Ευρώπη αποδίδει πολύ καλύτερα από όσο πιστεύει το κοινό.



Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Υπόγειο παιχνίδι καθυστερήσεων από ΔΝΤ και Σόιμπλε


 
Οιωνούς νέας παγίδας εκπέμπουν ΔΝΤ και Σόιμπλε, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δίνει την ευρωπαϊκή μάχη απεμπλοκής και πολιτικής λύσης στην αξιολόγηση.

Η παγίδα δείχνει να στήνεται με ένα υπόγειο παιχνίδι καθυστερήσεων προκειμένου να παραταθεί η «ελληνική εκκρεμότητα» ενδεχομένως κι έως την άνοιξη - μια παράταση, που μπορεί να στερήσει από την Αθήνα την συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και, παράλληλα, να την σπρώξει ξανά κοντά στην απειλή της πιστωτικής ασφυξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ώρα της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδιδε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καθυστερήσει έως την άνοιξη τη λήψη της απόφασης συμμετοχής ή όχι, τελικά, στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο επιλέγει την καθυστέρηση αυτή προκειμένου να δοθεί αναγκαίος χρόνος στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ενημερωθεί για τις θέσεις του ΔΝΤ.

Ευρωπαίοι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν όντως επαληθευθούν αυτές οι πληροφορίες θα πρόκειται για άσχημη εξέλιξη, όπως επισημαίνει και σε tweet του ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στις Βρυξέλλες Αλεξ Πίγκμαν:

Τη δική της σημασία έχει και η χρονική σύμπτωση καθώς το μήνυμα από το ΔΝΤ ήρθε λίγη ώρα αφ' ότου εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η έκθεση των θεσμών για τις κοινωνικές παροχές της ελληνικής κυβέρνησης είναι «επικριτική», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι και «προκαταρκτική».

Η επισήμανση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου για τον «προκαταρκτικό» χαρακτήρα της έκθεσης καθώς και το μήνυμά του ότι το Βερολίνο θα την εξετάσει εις βάθος την επόμενη εβδομάδα, δείχνει ετέρα απειλή καθυστερήσεων.

Και εγείρει αμφιβολίες για το εάν θα καταστεί δυνατό να υπάρξει τελική απόφαση του EuroWorkingGroup για την αναστολή του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα, όπως προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: http://tvxs.gr/


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η Ε.Ε. ενισχύει τα ελληνικά σύνορα σε ΠΓΔΜ και Αλβανία



Η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ισχυρίζεται το περιοδικό Spiegel σε ανταπόκρισή του από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές.

Mε ενίσχυση της παρουσίας της στα σύνορα της Ελλάδας με ΠΓΔΜ και Αλβανία απαντά η Frontex στο ενδεχόμενο ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας, όπως ισχυρίζεται το περιοδικό Spiegel. Η πολιτική Ερντογάν «γονατίζει» την τουρκική οικονομία.

Η Ε.Ε. προετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για μια ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η Frontex ενισχύει με επιπλέον υπαλλήλους την παρουσία της στην Ελλάδα. Σε ανταπόκρισή της από τη Θεσσαλονίκη η ιστοσελίδα Spiegel Online σημειώνει ότι «η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της Ε.Ε. στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό.

Διασφάλιση συνόρων προς ΠΓΔΜ και Αλβανία

Σύμφωνα με το Spiegel Online έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές: Η πρώτη με την επωνυμία "Operation Focal Point 2017" επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια. Η δεύτερη με επωνυμία "Flexible Operational Activities 2017” προβλέπει εντατικές περιπολίες στα σύνορα για να αποφευχθεί η παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων.

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή. Οι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται επιτόπου με δύο ομάδες, ενώ ένα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους. Επίσημα η Frontex δεν θέλησε πάντως να επιβεβαιώσει την αποστολή. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις της Frontex ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία, όπου μέχρι σήμερα κατέγραφαν απλά μετανάστες.

«Εκτός από το σενάριο της ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας, εξετάζεται και εκείνο του "περιορισμού" των συνοριακών ελέγχων από την τουρκική πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η είδηση για πιο χαλαρούς ελέγχους θα μεταδιδόταν γρήγορα. Αν κατά συνέπεια αυξάνονταν οι ροές, η Ε.Ε. θα δυσκολευόταν πολύ να αποδείξει ποιος φέρει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

(Πηγή: Deutsche Welle)

“Χάσαμε το Αιγαίο γιατί δεν είμαστε ναυτικός λαός Ταγίπ”!



Τούρκος Ναύαρχος “χαστουκίζει” τον Ερντογάν!
  
Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Μόλις κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του περιοδικού Yeni Deniz Mecmuası που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Kırmızı Kedi.

Ο Ναύαρχος ε.α ,  Ozden Ornek,  ο οποίος διετέλεσε αρχηγός Στόλου και Αρχηγός Ναυτικών Δυνάμεων , από όπου αποστρατεύτηκε το 2005, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Denizci Türkiyeyi Düşünelim” (Ας στοχαστούμε  την ναυτική Τουρκία) . Ο  κ.  Ozden που ήταν κατηγορούμενος και στην υπόθεση Βαριοπούλας, στο άρθρο του περιγράφει την ναυτική Ιστορία της Τουρκίας.

Φυσικά δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις συζητήσεις που γίνονται για τη Συνθήκη της Λωζάννης . Επισημαίνει στους αναγνώστες του, ότι ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ ήταν εκείνος που εγκατέλειψε τον οθωμανικό Στόλο στον Κεράτιο και τον άφησε εκεί για να σαπίσει!

Ο Ναύαρχος υποστηρίζει ότι  : “Ένα μέρος των Νησιών του Αιγαίου δεν χάθηκε με τη Λωζάννη, αλλά εξαιτίας της ανυπαρξίας Στόλου. Είναι ολοφάνερο ότι μερικοί από αυτούς που μας κυβερνούν πρέπει να μάθουν αυτή την αλήθεια.”

Επιγραμματικά ο κ. Ozden  αναφέρει τα εξής:

“Είναι εύνοια της τύχης να ζεις σε μια παράκτια χώρα. Πόσα κράτη στον κόσμο έχουν αυτή την τύχη;

Είμαστε ναυτικοί; Η απάντηση στο ερώτημα θα μειώσει το ηθικό μας. Για την μεγάλη πλειοψηφία μας η θάλασσα είναι ένα περιβάλλον που χρησιμοποιούμε για να δροσιστούμε το καλοκαίρι. Είναι ελάχιστοι αυτοί που σκέπτονται διαφορετικά. Δεν μας αρέσουν τα ψάρια. Κι ένα μεγάλο τμήμα του λαού δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ψάρι.

Όταν ήμουν υπαρχηγός ρώτησα έναν φαντάρο που είχε έρθει από τα νοτιοανατολικά κι είδε για πρώτη φορά τη θάλασσα “Σε τι μοιάζει η θάλασσα;”. Μου απάντησε τους αγρούς με τα στάχυα.  Όταν τον ρώτησα “γιατί;” μου είπε  “όταν φυσάει ο άνεμος η θάλασσα κυματίζει όπως τα στάχυα”. Αυτές είναι οι γνώσεις των συμπολιτών μας για τη θάλασσα.

Κύκλοι που θαυμάζουν τον σουλτάνο Αμπντουλχαμίτ ισχυρίζονται ότι ανέπτυξε το Ναυτικό! Ο ισχυρισμός αυτός είναι σωστός κατά μια άποψη. Ο σουλτάνος  δεν πίστευε στο Ναυτικό , γιατί το φοβόταν. Από το 1876 αποφάσισε να εγκλωβίσει τα πλοία του Στόλου στον Κεράτιο. Είχε βιώσει την πολιορκία των ανακτόρων του Ντολμάμπαχτσε  από τον Huseyin Avni Pasa που εξεγέρθηκε εναντίον του σουλτάνου Αμπτουλαζίζ. Φοβήθηκε τόσο πολύ από το περιστατικό αυτό που δεν διέμεινε ποτέ στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε.

Σύμφωνα με το πολεμικό σχέδιο που καταστρώθηκε το 1897 , στον Ελληνο-τουρκικό πόλεμο, ο οθωμανικός Στόλος θα έπληττε τις ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο. Για τον σκοπό αυτό τα πολεμικά πλοία θα έβγαιναν για πρώτη φορά έξω από τον Κεράτιο μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Μόλις έφτασαν στη Γέφυρα του Γαλατά άρχισαν να σκάνε τα καζάνια και να παρουσιάζονται βλάβες.  Ο αρχηγός του Στόλου Hasan Rahmi Pasa κατάφερε να αγκυροβολήσει τα πλοία στον Άγιο Στέφανο, για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Εύστοχα σκέφθηκε να κάνει δοκιμαστικές βολές με τα πυροβόλα για να δει αν λειτουργούν. Από την άσκηση προκλήθηκαν καινούργιες ζημιές. Μόνο 2-3 πλοία κρίθηκαν αξιόμαχα.  Έτσι, αναγκάστηκαν να κάνουν αλλαγή σχεδίων και να αποσύρουν το Στόλο από τον Πόλεμο. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η κατάργηση του Στόλου. Εάν δεν ερχόταν ο Ατατούρκ σήμερα δεν θα είχαμε πολεμικά πλοία”.

Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις του Ναυάρχου. Την εποχή της Λωζάννης δεν υπήρχε τουρκικός Στόλος να διεκδικήσει και να υπερασπιστεί τα νησιά του Αιγαίου. Γι αυτό το λόγο η τουρκική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επέμεινε στη διεκδίκηση της Μοσούλης. Ο κ. Ερντογάν  βέβαια, επιμένει να αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα. Ας μην ξεχνά, όμως, ότι μπορεί να απέκτησε πλοία , αλλά αυτά χρειάζονται έμπειρους, ικανούς ναυτικούς για να είναι αποτελεσματικά. Και όπως φαίνεται σε αυτό τον τομέα οι ελλείψεις είναι ανυπέρβλητες.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Το σκόρδο και ο ρόλος του στην πρόληψη του καρκίνου



Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες αποτελούν ένα ενδιαφέρον ενδεχόμενο!

Το σκόρδο και ο ρόλος του στην υγεία ενδιαφέρει πολλούς. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες που εξέτασαν το ρόλο που έχει το σκόρδο στην πρόληψη του καρκίνου.

Οι έρευνες έγιναν σε πληθυσμούς που καταναλώνουν ή δεν καταναλώνουν σκόρδο, σε πειραματόζωα όπως επίσης και σε καλλιέργειες κυττάρων.

Οι περισσότερες μελέτες έδειξαν, ότι οι ωφέλιμες αντικαρκινικές δράσεις του σκόρδου παρατηρούνται σε διάφορα όργανα και ιστούς. Επηρεάζουν διάφορες καρκινογόνες ουσίες και εκδηλώνονται και σε άλλους οργανισμούς εκτός από τον άνθρωπο.

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από επιδημιολογικές έρευνες στον άνθρωπο, τεκμηριώνουν το γεγονός ότι υπάρχει μια στενή συσχέτιση της κατανάλωσης του σκόρδου και της πρόληψης του καρκίνων του στομαχιού και του προστάτη.

Εκείνο που χρειάζεται για να αποδειχθεί τελεσίδικα ότι το σκόρδο πράγματι μπορεί να λαμβάνεται σαν πρόληψη εναντίον διαφόρων μορφών καρκίνου, είναι κλινικές θεραπευτικές δοκιμές όπου οι μισοί συμμετέχοντες θα λαμβάνουν σκόρδο και οι υπόλοιποι όχι. Με την πάροδο ενός σημαντικού χρονικού διαστήματος, θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο αυτοί που έπαιρναν σκόρδο παρουσίασαν λιγότερους καρκίνους από αυτούς που δεν έπαιρναν σκόρδο.  
Εάν αυτοί που έπαιρναν σκόρδο παρουσιάζουν λιγότερους καρκίνους και εάν απομακρυνθεί η πιθανότητα της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων από πιθανούς παράγοντες που να προκαλούν λανθασμένα συμπεράσματα (confounding factors), τότε θα μπορούμε να παίρνουμε ίσως συστηματικά σκόρδο ή παράγωγά του, για σκοπούς πρόληψης του καρκίνου.

Παρά το γεγονός ότι συχνά αναφέρονται από πολλούς ερευνητές, σημαντικές ευεργετικές δράσεις του σκόρδου για το καρδιαγγειακό σύστημα και για την πρόληψη του καρκίνου, εντούτοις χρειάζεται προσοχή διότι η υπερβολική κατανάλωση του δημοφιλούς αυτού φυτού μπορεί να έχει παρενέργειες.

Εκτός από τη γνωστή κακοσμία του στόματος και του δέρματος που προκαλεί το σκόρδο, σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσής του, έχουν αναφερθεί περιστασιακά αλλεργικές αντιδράσεις, διαταραχές του στομαχιού, διάρροια, μείωση των πρωτεϊνών και του ασβεστίου αίματος, συσχετισμός με βρογχικό άσθμα, έκζεμα επαφής και πιθανές επιδράσεις στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Η χημεία του σκόρδου είναι πολύπλοκη. Στην αντικαρκινική του δράση εμπλέκονται διάφορες ουσίες που περιέχει.

Το σκόρδο περιέχει θειούχες και άλλες ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου, προκαλούν βλάβες στα καρκινικά κύτταρα τα οποία αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

Οι βλάβες αυτές είναι μεγαλύτερες παρά αυτές, που προκαλούνται από τις ίδιες ενώσεις του σκόρδου στα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι η καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Ο τρόπος επεξεργασίας του σκόρδου επηρεάζει την ποιότητα των ενεργών συστατικών του που είναι ωφέλιμα για την υγεία. Ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν αντιφατικά αποτελέσματα από ορισμένες μελέτες.

Για παράδειγμα το ξεφλούδισμα του σκόρδου απελευθερώνει ένα ένζυμο που οδηγεί στην σύνθεση μιας ενεργούς ένωσης (diallyl disulfide, DADS), η οποία έχει σημαντική αντικαρκινική δράση. Εάν το ξεφλουδισμένο σκόρδο μαγειρευτεί αμέσως, τότε δεν δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για να λάβει χώρα η σειρά των χημικών αντιδράσεων, που θα οδηγήσουν στη σύνθεση του DADS.

Για το λόγο αυτό συστήνεται από τους επιστήμονες να περιμένουμε 15 λεπτά από το ξεφλούδισμα του σκόρδου μέχρι το ψήσιμό του. Έτσι δεν χάνεται η ευκαιρία παραγωγής της χρήσιμης αντικαρκινικής θειούχας ένωσης.

Το φρέσκο κομμένο σκόρδο όπως επίσης και η διαδικασία με την οποία παράγεται λάδι ή σκόνη από το σκόρδο, δημιουργούν μια σειρά από άλλους παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν τον καρκίνο.

Χρειάζεται όμως προσοχή διότι τα διάφορα εμπορικά σκευάσματα παραγώγων που κατασκευάζονται από το σκόρδο, δεν έχουν ομοιόμορφη σύνθεση όσον αφορά τα ενεργά συστατικά. Ορισμένες έρευνες, δεν έχουν λάβει υπ' όψη τις διαφορές αυτές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους.

Η έρευνα για το δημοφιλές αυτό φυτό δεν έχει τελειώσει. Οι χημικές ουσίες που περιέχει είναι πολλές και οι πιθανές αντικαρκινικές δράσεις τους, είναι ενδιαφέρουσες.

Η κατανάλωση με μέτρο του σκόρδου έχει ευεργετικές επιδράσεις σε διάφορα συστήματα του οργανισμού μας και αναμένονται νέες εξελίξεις στο κατά πόσο τελικά, θα χορηγείται στο μέλλον σκόρδο ή παράγωγά του, για την πρόληψη ορισμένων καρκίνων όπως αυτούς του στομαχιού και του προστάτη.



Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Κακά τα ψέματα, ο Τσίπρας κέρδισε πόντους στο Eurogroup



Παρά το γεγονός πως έχω επικρίνει σκληρά και τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κυρίως για το πώς αντιμετωπίζουν τα θέματα της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω σήμερα πως στο χθεσινό Eurogroup η Ελλάδα πήρε το περισσότερο που μπορεί, υπό τις παρούσες συνθήκες. Κι αυτό δίνει πόντους στον Τσίπρα. Όπως επίσης του δίνει και χρόνο.

Αυτό που πέτυχε ο Τσίπρας είναι πως μέσα σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε πανικό, στην Ευρώπη του Brexit και του ιταλικού ΟΧΙ, στην Ευρώπη των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία, άνοιξε το θέμα της μείωσης του χρέους. Χρέους που πρέπει να θυμίσω πως χρωστάμε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία επίσης δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες των δικών τους κοινωνιών.

Όποιος πίστευε πως ζούμε σε έναν αγγελικό κόσμο όπου χαρίζονται χρήματα χωρίς εξασφαλίσεις και ανταλλάγματα, είναι απλά αφελής. Προφανώς η μείωση του χρέους θα συναρτάται με περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, τουλάχιστον όσο ζούμε στην Ευρώπη του Σόιμπλε. Και σε αυτήν ζούμε και δεν υπάρχει χώρος για ψευδαισθήσεις. Αυτό το κατάλαβε καλά και ο ίδιος ο Τσίπρας, οπότε με ρεαλιστικότερο τρόπο πλέον και όχι με τις εξαλλοσύνες του παρελθόντος μπορεί να πετυχαίνει έστω και κάποια μικρά αλλά πάντως υπαρκτά οφέλη. Κι αυτό ακριβώς έγινε χθες.

Η άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία θα το μειώσουν κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, ανοίγει το δρόμο προκειμένου να φτάσουμε κάποια στιγμή στην οριστική διευθέτηση που είναι και το μεγάλο εθνικό ζητούμενο για τη χώρα. Η επιτυχία είναι πως συζητιέται ως συγκεκριμένη πολιτική πρόταση πλέον και δεν αποκλείεται ασυζητητί, όπως συνέβαινε μέχρι χθες.

Από κει και πέρα, ασφαλώς οι δανειστές απαιτούν μέτρα. Αλλά τα πλεονάσματα που ζητούνται δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το διαχειριστεί η χώρα με τους όρους του σήμερα, της στασιμότητας και της αναποφασιστικότητας.

Το ’17 μπορεί να αποτελέσει έτος restart στο βαθμό που η κυβέρνηση καταφέρει να απαλλαγεί από τον κακό αριστερό εαυτό της. Έχει πάρει ένα θετικό κεκτημένο που αφορά στην έναρξη απομείωσης του χρέους, δεν έχει όπως φαίνεται άλλα σκληρά οριζόντια μέτρα μπροστά της και οι δείκτες της επόμενης χρονιάς θα εμφανίζουν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μια αισθητή βελτίωση.

Όμως αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν. Είναι καλές προϋποθέσεις για να γίνει αυτό που ακόμη δεν έχει βρει τρόπο να κάνει η κυβέρνηση. Να φέρει χρήμα στη χώρα. Περί αυτού πρόκειται. Είτε πρόκειται για ελληνικό χρήμα που έχει βγει έξω είτε πρόκειται για επενδυτικό χρήμα που αναζητεί ευκαιρίες κέρδους. Νέο χρήμα στη χώρα είναι ο μόνος τρόπος για να βγει κερδισμένη η χώρα από τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup.

Δεν είμαι αισιόδοξος για το πόσο η κυβέρνηση μπορεί αυτό να το καταφέρει, όσο παραμένει εγκλωβισμένη στις γνωστές ιδεοληψίες και ενοχοποιεί το κέρδος. Όσο πιστεύουν πως μπορούν να βάζουν όριο στο τι θα κερδίζει κάποιος που τολμά επιχειρηματικά, δεν θα έχουμε ανάπτυξη. Για το θέμα ξαναέγραψα και πρόσφατα, με αφορμή τις τοποθετήσεις του κ. Φάμελλου στο συνέδριο του Economist.

Συνεπώς κατά τη γνώμη μου, η κριτική που ασκείται σήμερα είναι για άλλη μια φορά χαβαλετζίδικη και απλουστευτική. Η Ελλάδα πήρε το καλύτερο που μπορούσε να πάρει γι αυτό που είναι τώρα. Αλλά από κει και πέρα είναι στο χέρι της να αξιοποιήσει τη θέση της και τα πλεονεκτήματά της για να γίνει αυτό που πραγματικά μπορεί.



Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Αυτές είναι οι 13 πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη



Οργανωμένο έγκλημα, απαγωγές, κλοπές, εκβιασμοί και επί πλέον το επιχειρηματικό κόστος του εγκλήματος και η ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας και τήρησης του νόμου: Αυτά είναι τα κριτήρια με τα οποία η Verisk Maplecroft καταρτίζει τον Πίνακα Εγκληματικότητας (Criminality Index) σε 198 χώρες.

Η μαύρη 13άδα συμπεριλαμβάνει τις χώρες που το ταμπελάκι της αξιολόγησης γράφει «Ακραίος κίνδυνος» (Extreme risk). Τα Άνθη του … Κακού συμπεριλαμβάνουν αδύναμους πολιτικούς θεσμούς, διευρυμένο εμπόριο ναρκωτικών, ιδιαίτερα βίαιες αλλά αναποτελεσματικές Ειδικές Δυνάμεις καθώς και ανίσχυρη να επιβάλει την τάξη Αστυνομία.

Φυσικά, η Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή κρατούν τα σκήπτρα του εγκλήματος. Ιδού η «μαύρη» λίστα.

13. Νιγηρία: Η τρομοκρατική ομάδα Boko Haram και οι αντάρτες στο Δέλτα του Νίγηρα σπέρνουν τον τρόμο στη χώρα με την μεγαλύτερη οικονομία σε όλη την Αφρική.

12. Κολομβία: Μια από τις χώρες-διόδους των ναρκωτικών στις ΗΠΑ κια μέγιστη παραγωγό κοκαϊνης, όπου οι ναρκο-συμμορίες σπέρνουν το θάνατο.

11. Λιβύη: Μετά την πτώση του Καντάφι, η χώρα πέρασε στο χάος της ακυβερνησίας, ιδανικό φυτώριο για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ISIS.

10. Πακιστάν: Πολιτικές και θρησκευτικές εντάσεις αποτελούν την καθημερινότητα στη χώρα όου δρουν και διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις. Ιδίως στην περιοχή του Κασμίρ, οι ένοπλοι αντάρτες δημιουργούν διαρκή εμπόλεμη κατάσταση.

9. Σομαλία: Ένα από τα πλέον ασταθή έθνη στον κόσμο. Λυμαίνεται από πειρατές που την χρησιμοποιούν σαν ορμητήριο αλλά και από την ακραία τρομοκρατική ομάδα Al Shabab, παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

8. Ελ Σαλβαδόρ: Είκοσι χρόνια μετά τον 12ετή εμφύλιο που ισοπέδωσε τη χώρα, η βία, το εμπόριο ναρκωτικών και οι συμμορίες είναι σχεδόν εκτός ελέχου – και γίνονται όλο και πιο θανατηφόρες.

7. Βενεζουέλα: Όπως και η Κολομβία είναι μια από τις πύλες των ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. Η οικονομία έχει σχεδόν καταρρεύσει από τότε που η τιμή του πετρελαίου έπεσε το 2014, πράγμα που οδήγησε σε πείνα τις μάζες και ως εκ τούτου, το έγκλημα απογειώθηκε.

6. Ονδούρας: Το 2015, είχε ένα ρυθμό ανθρωποκτονιών 60 ανά 100.000 κατοίκους, ένα νούμερο τεράστιο, από τα υψηλότερα στον κόσμο. Εδώ δρουν οι πιο επικίνδυνες συμμορίες της υφηλίου, η Mara Salvatrucha και το Barrio 18.

5. Η Συρία εν μέσω ενός φρικτού εμφυλίου πολέμου αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική τραγωδία. Στις μεγάλες πόλεις, οι βομβαρδισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η παρουσία του Χαλιφάτου κάνει τη ζωή όσων είναι όμηροι του ένα πραγματικό μαρτύριο.

4. Ιράκ: Σε εξίσου δεινή θέση όπως και η Συρία, με ένα πόλεμο που ξεκίνησε μια δεκαετία πριν και ισοπέδωσε τη χώρα. Το Χαλιφάτο λυμαίνεται τεράστιες περιοχές, ενώ η βία ανθεί ακόμη και στο τμήμα που ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση.

3. Μεξικό: Κόμβος του ναρκεμπορίου μεταξύ Νότιας και Βόρειας Αμερικής, αντιμετωπίζει έντονο κύμα βίας. Με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν υποστεί μειωμένους προϋπολογισμούς, το έγκλημα, οι εκβιασμοί, οι απαγωγές φέρνουν καθεστώς ασυδοσίας στην εξαιρετικά επικίνδυνη χώρα.

2. Στη Γουατεμάλα, το ναρκεμπόριο είναι τρόπος ζωής και δρα σαν κράτος εν κράτει. Το 2015 είχε κατά μέσον όρο 91 δολοφονίες την εβδομάδα!

01. Αφγανιστάν: Η χώρα με τη θλιβερή πρωτιά βρίσκεται ακόμα στα νύχια των ακραίων ισλαμιστών Ταλιμπάν, οι οποίοι τρομοκρατούν τους πάντες. Το εμπόριο της παπαρούνας και άρα του οπίου ανθεί, ενώ η βία κατά των απλών πολιτών κυριολεκτικά έχει πάρει διαστάσεις «πιστεύω».



Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ. ΠΟΙΗΜΑ



Μας έμαθαν να τους φοβόμαστε
και το συνηθίσαμε
στρατηγικούς εταίρους τους θεωρήσαμε
και τους σεβαστήκαμε
καίτοι στην Κύπρο εισβάλανε
και το 36% συν επήρανε
εμείς σαν Νατοϊκούς συμμάχους
τους συμπεριφερθήκαμε
και την καταδίκη της εισβολής και κατοχής
την σταματήσαμε

Πάντα τους υποδεεστέρους παραστήσαμε
την καταστροφή της Κύπρου λησμονήσαμε
του ήρωες μας απεμπολήσαμε
ακόμη και τα οστά των πεσόντων μας
εκεί τα εγκαταλείψαμε

Από γραικυλισμό δεν τους ξεθάψαμε
ούτε τους τιμήσαμε
γιατί έτσι δειλούς και άτολμους μας καταντήσανε
την γενιά της μεταπολίτευσης την ευνουχίσανε
με το μύθο του Πολυτεχνείου
και την Αναρχία που ανακαλύψανε
και αρκετοί από δαύτους χοντρά τα οικονομήσανε

Η Κύπρος πέφτει μακριά μας είπανε
και εμείς τους πιστέψαμε
και σαν γαλοπούλες τους ακλουθήσαμε
ηττοπαθείς και αστράτευτους πολιτικούς ψηφίσαμε
με την ψήφο μας άχρηστους και απάτριδες αναδείξαμε
και αυτοί επανειλημμένως μας προδώσανε
και τα ταμεία γδύσανε
και μείς τους συγχωρήσαμε
από τους εξοπλισμούς περιουσίες αποκτήσανε
μέγα-σκάνδαλα ξεπεταχτήκανε
αλλά μολυσμένη και η δικαιοσύνη τα καλύψανε
τόσο ηλίθιοι φανήκαμε και σαν πολίτες αδιαφορήσαμε
-εκτός από ένα- οι κλέφτες στην φυλακή δεν μπήκανε

Βέβαια φταίμε και εμείς γιατί μηδίσαμε
τον ξένο κατακτητή προσκυνήσαμε
με το ευρώ το καλάμι καβαλήσαμε
τον αγώνα εγκαταλείψαμε
και την κομματοκρατία εμπιστευτηκαμε
τη ντόλτσε βίτα προτιμήσαμε
και την πατρίδα μας σκαιότατα περιφρονήσαμε
τις αξίες της φυλής μας τις ξεσκίσαμε
τη γλώσσα μας κακοποιήσαμε
τη σημαία μας κάψαμε και ποδοπατήσαμε
ό ,τι ξένο το προτιμήσαμε και το εκτιμήσαμε
την παραγωγή μας περιφρονήσαμε
την παιδεία και τα σχολεία μας τα βανδαλίσαμε
με τούρκικα σκουπίδια τα βράδια ψυχαγωγηθήκαμε
και νομίσαμε ότι εξευρωπαϊστήκαμε
επειδή στο ευρώ την ψυχή μας πουλήσαμε

Την ιερή γη μας για λίγα ευρώ την ξεπουλήσαμε
και φοβερά εξαπατηθήκαμε
πειθαρχία και αυτάρκεια σαν χουντικές ιδέες κατηγορήσαμε
με σανό και ηττοπάθεια χρόνια τώρα
τα κανάλια μας ταΐσανε

Που είναι οι μέρες εκείνες
που οι τούρκοι φοβόντουσαν
με τους Έλληνες να συγκρουστούνε
στο Αιγαίο δεν τολμούσανε να βγούνε
ούτε το όνομα του καλά- καλά να πούνε;
πάντα ταύτα πριν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπούμε

Θαυμάζω τους λαούς τους παλληκαράδες
που με την ανδρεία τους
των ισχυρών σπάνε τους ‘τσαμπουκάδες’
Κούρδους , Κουβανούς και γιατί όχι και Βορειοκορεάτες
δεν τους φοβίζουν οι ισχυροί
όντες τρελοί με αποφασιστικές φάτσες
ατρόμητοι δίνουν τις μάχες σαν επαναστάτες
και τότε τρέχουν οι ισχυροί και στέκουν προσοχή
και παριστάνουν τους προστάτες

Οι πρόγονοι μας ήταν αρχι-παλληκαράδες
εμείς πως καταντήσαμε κουραμπιέδες, γαλακτομπούρεκα
και μπακλαβάδες;
παρότι κινδυνεύουμε από ισλαμολάθρους τριτοκοσμικούς-μιγάδες
παριστάνουμε τους «ανθρωπιστές»
και βάλαμε την Ελλάδα μας στις Συμπληγάδες

Τώρα σήμανε η ώρα να ξαναζωντανέψουμε
τη λεβεντιά της κλεφτουριάς
αν θέλουμε ελεύθεροι να ζήσουμε
και όχι στη σκλαβιά
να μη μας απειλεί κάθε Μαρκέλα , Ερντογάν
και του Σόιμπλε οι δανειστάδες

*Αμφικτύων

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών



ΚΟΠΙΑΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΟΠΙΑΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ. ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Σουλτάνε Ερντογάν….

Με έκπληξη παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες τις προκλητικές δηλώσεις σου κατά της Ελλάδας και της Κύπρου μας.

Προφανώς ξεχνάς σε ποιον λαό απευθύνεσαι και ποιον λαό προκαλείς.

Ακόμη ξεχνάς ότι μαζί με την Ελλάδα προκαλείς την Ορθοδοξία, προκαλείς τον Θεό και τους Αγίους του.

Μέσα από τις προκλητικές σου δηλώσεις ξυπνάς το Ελληνικό γονίδιο.

Αυτό το γονίδιο του πολεμιστή που στα βάθη των αιώνων έδωσε μάχες σκληρές με πολύ αίμα και βγήκε πάντα κερδισμένο.

Η χώρα μου, η Ελλάδα μας μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, μια πληγωμένη οικονομικά χώρα που τα τελευταία χρόνια λόγο της οικονομικής και της ηθικής κρίσης έχει απολέσει πάρα πολύ δύναμη αλλά έχουμε προστάτες και φύλακες του Έθνους, την Ορθοδοξίας και τους Αγίους μας και όποτε κάποιος προσπάθησε να τους κάνει κακό έτρωγε τα μούτρα του.

Παίζεις με την φωτιά και το ξέρεις και γνωρίζεις πολύ καλά ότι όλα όσα ειπώθηκαν από τους προφήτες μας θα γίνουν τα χρόνια τούτα μα θέλεις να τους πολεμήσεις και να τους διαψεύσεις.

Βάλθηκες να αποδείξεις ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν και να βγάλεις τρελούς τους αγγελιοφόρους του Θεού.

Οι Έλληνες χρωστάνε στους Τούρκους ένα πολύ μεγάλο λογαριασμό που ποτέ δεν ξεχνάμε μέχρι να εξοφληθεί…

Το χαμένο Βυζάντιο; τα 400 χρόνια σκλαβιάς; την καταστροφή της Σμύρνης; την εισβολή στην Κύπρο; Τα Ίμια;…. και τώρα θες να υφαρπάξεις για άλλη μια φορά τη γη των Ελλήνων.

Είμαι σίγουρος ότι σε λίγο καιρό, σε λίγους μήνες θα κάνεις το μεγάλο σου λάθος.

Τότε που στην Ελλάδα θα έχουμε οικουμενική κυβέρνηση, τότε που δεν θα ξέρει ποιος κυβερνά και ποιος θα έχει την ευθύνη. Μέχρι τότε θα περιμένεις και τότε θα προσπαθήσεις να εισβάλεις.

Το τελευταίο Πάσχα των Ελλήνων θα είναι αυτό του 2017 (σύμφωνα μόνο με τις εκτιμήσεις του votegreece.gr) και ύστερα θα ξεκινήσουν όλα τα δεινά στη χώρα μας.

Είμαι και σίγουρος όμως ότι πολύ σύντομα η Αγιά Σοφιά θα ξαναλειτουργήσει και θα είναι Θεού δώρο αυτοί που θα παραστούν στην Πρώτη δοξολογία.

Κόπιασε λοιπόν ακόμη παραπάνω μιας και η Εγνατία Οδός τελειώνει και θα’ναι γεμάτη από τα ξένα στρατεύματα. (από την προφητεία του Αγίου Κοσμά Αιτωλού)

Κόπιασε για να τελειώσεις και εσύ…! και η Τουρκιά!