Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ο άνθρωπος ελέφαντας


Φως στην παραμόρφωση 122 χρόνια μετά... θάνατον


Ελπίδες ότι θα ρίξουν φως στο μυστήριο, τους δίνει η νέα μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουν με την ανάλυση DNA το οποίο θα πάρουν από τα οστά του. Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουν να διαγνώσουν ποια γενετική ανωμαλία υπάρχει στην αλληλουχία των γονιδίων του, ώστε ο Joseph Merrick να είναι τόσο έντονα παραμορφωμένος. 

Ο σκελετός του διατηρείται στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Whitechapel από τον θάνατό του, στην ηλικία των 27, το 1890, ενώ στη σύντομη ζωή του εθεωρείτο φρικιό στη βικτωριανή κοινωνία. Λόγω της διαρκούς λεύκανσης των οστών του, οι επιστήμονες ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να πάρουν αρκετή ποσότητα DNA ώστε να δώσουν διάγνωση για την παραμόρφωση του ανθρώπου ελέφαντα. 


Ο Merrick «κέρδισε» το παρατσούκλι του αυτό καθώς εικαζόταν ότι έπασχε από ελεφαντίαση, μία κατάσταση που προκαλείται από παρασιτική λοίμωξη, η οποία επιφέρει πύκνωση και υπερμεγέθυνση του δέρματος και του ιστού. Αλλά το 2001 υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Merrick έπασχε από μία σπάνια ασθένεια, το σύνδρομο του Πρωτέα, σύμφωνα με το οποίο ο ασθενής έχει υπερβολικό δέρμα και τα οστά του αναπτύσσονται ανώμαλα. 


Ο Merrick γεννήθηκε υγιέστατος στο Λέισεστερ το 1862, αλλά καθώς μεγάλωνε τα χείλη του πάχυναν κι ένα οστώδες καρούμπαλο πετάχτηκε στο μέτωπό του. Έπρεπε μάλιστα να κοιμάται καθιστός γιατί ήταν πολύ βαρύ το κεφάλι του. Υπήρχε σημαντική διαφορά ανάμεσα στο μέγεθος των δύο χεριών του, ενώ και τα δύο του πόδια έγιναν τεράστια. Τελικά, οι γονείς του και η μητριά του τον πέταξαν στον δρόμο σε ηλικία μόλις 17 χρονών. Εξαιτίας της παραμόρφωσής του, αναγκαζόταν να φοράει καπέλο και κουκούλα ώστε να κρύβει το πρόσωπό του. Για να βγάλει λεφτά να ζήσει δέχθηκε να εμφανιστεί σε τσίρκο ώστε να ικανοποιήσει την «ανθρώπινη περιέργεια».


Τυχαία, ο χειρουργός που εργαζόταν στο Νοσοκομείο απέναντι από το τσίρκο, είδε τον Merrick και τον κάλεσε να τον εξετάσει και να τον φωτογραφίσει. Ο Merrick έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο νοσοκομείο, όπου έγινε διάσημος κα πλέον δεν ήταν αποκομμένος από την κοινωνία, ενώ τον επισκέφθηκε ακόμη και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Alexandra.


Η επίσημη αιτία θανάτου του ήταν η ασφυξία, αν και ο γιατρός που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή ανέφερε πως είχε υποστεί εξάρθρωση του αυχένα. Θεωρούσε ότι ο Merrick προσπαθούσε να κοιμηθεί ξαπλωμένος, ώστε να είναι σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Με τον θάνατό του, η ιστορία του σαγήνευσε τους ανθρώπους, ώστε να γυριστεί σε ταινία αλλά να γίνει και θεατρικό έργο του Broadway.


ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου