Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο ψυγείο.



Υπάρχει αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη μερίδα κόσμου που πιστεύει ότι τα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο μέσα στο ψυγείο. Ειδικά τα νέας τεχνολογίας ψυγεία υπόσχονται να διατηρήσουν τα τρόφιμα που αγοράζετε φρέσκα για πολύ καιρό.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως μερικά τρόφιμα χαλάνε πολύ πιο γρήγορα ή χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες με τη χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου. Γι” αυτό σκεφθήκαμε πως είναι χρήσιμο να γνωρίζετε και εσείς, ποια από τα τρόφιμα δεν θα πρέπει να μπαίνουν ποτέ στο ψυγείο:

1.Ελαιόλαδο. Αν το βάλετε στο ψυγείο, το αποτέλεσμα θα μοιάζει με βούτυρο και όχι με λάδι.

2. Καφές. Για να διατηρήσει τη μυρωδιά του, τοποθετήστε τον σε ένα στεγανό βάζο και αφήστε το σε δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον.

3. Κρεμμύδια. Διατηρούνται σε ξηρό και δροσερό μέρος ενώ πρέπει να αποφεύγεται η επαφή τους με τις πατάτες καθώς φαίνεται να χαλούν πιο γρήγορα μόλις συναντηθούν.

4. Ψωμί από φούρνο. Το ψωμί για να διατηρηθεί φρέσκο και μαλακό θα πρέπει να παραμένει εκτός ψυγείου για όσο κρατήσει.

5. Αβοκάντο. Μόνο κομμένο μπορεί να μπει στο ψυγείο. Διαφορετικά δε θα ωριμάσει και δε θα σας παρέχει τις θρεπτικές του ιδιότητες.

6. Μέλι. Διατηρείται μόνο σε κλειστή συσκευασία και κυρίως, σε θερμοκρασία δωματίου.


Ανακοίνωση ΣΟΚ της NASA: Η γη θα είναι 6 μέρες στο σκοτάδι τον Δεκέμβριο!



Η NASA επιβεβαίωσε ότι η γη θα βιώσει 6 ημέρες σχεδόν απόλυτο σκοτάδι από 16 έως 22 Δεκεμβρίου.

Ο κόσμος θα παραμείνει, κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ημερών, χωρίς ηλιακό φως λόγω μιας ηλιακής καταιγίδας, της οποίας η σκόνη και τα διαστημικά συντρίμμια που θα προκαλέσει  θα είναι τόσα πολλά που θα έχει ως συνέπεια την παρεμπόδιση κατά 90% του φωτός του ήλιου.

Η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλή της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, ο οποίος ζήτησε από όλους να παραμείνουν ήρεμοι. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα μιας ηλιακής καταιγίδας, της μεγαλύτερης τα τελευταία 250 χρόνια και η οποία θα έχει  διάρκεια 216 ώρες.

Αν και οι έξι ημέρες σκότους είναι πολύ κοντά, οι υπάλληλοι λένε ότι η γη δεν θα αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι έξι μέρες του σκότους δεν μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε τίποτα.


«Εμείς θα στηριζόμαστε μόνο στο τεχνητό φως για τις έξι ημέρες, που δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει», λέει ο επιστήμονας της NASA Earl Godoy.


ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;! (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ)


Είπατε τίποτα;

Είστε ανεύθυνος λαός», «Δεν πληρώνετε τους φόρους σας», «Είστε βολεμένοι», «Λειτουργείτε με ωχαδελφισμό», «Είστε τεμπέληδες»… είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι -πολιτικοί και απλός λαός- για να μας χαρακτηρίσουν!


Η κρίση μπορεί να έφερε τα πάνω-κάτω, όμως κανείς από αυτούς δεν πρέπει να ξεχνάει! Τι; Αυτά που η Ελλάδα έκανε για τον κόσμο ολόκληρο, προσφέροντας βασικά στοιχεία πολιτισμού και ανθρωπισμού.

Κι αν το ερώτημα «Τι έκαναν οι Έλληνες για τον κόσμο» σάς φαίνεται… ρητορικό, ελάτε να δούμε μαζί 10 σημαντικά πράγματα που… ταξίδεψαν από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να γίνει καλύτερος!

1. Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Αν και το ελληνικό κράτος αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα, οι Έλληνες κατάφεραν να οργανώσουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Η μικρή τότε Ελλάδα έστειλε στον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, ενώ αυτή η πρώτη διοργάνωση έβαλε τα θεμέλια για μια διεθνή αθλητική οργάνωση που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη!

2. Σύσταση Δικαστηρίων

Η αρχική έννοια σύστασης δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία και μάλιστα γινόταν από τους ίδιους τους Ολύμπιους Θεούς, από τους οποίους προϊστορικά πέρασε στην Αρχαία Ελλάδα, αρχικά να απονέμεται από τους βασιλείς και αργότερα ανατέθηκε στα δικαστήρια. Στην αρχαία Αθήνα ονομαστά ποινικά δικαστήρια ήταν η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, το Δελφίνιο και η Ηλιαία.

3. Θέατρο

Κάθε πόλη στην αρχαία Ελλάδα είχε τουλάχιστον ένα θέατρο. Οι πόλεις-κράτη είχαν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους, παρουσιάζοντας πολλές παραστάσεις εν είδει διαγωνισμού, ενώ η σημασία του θεάτρου ήταν τόσο μεγάλη για τους αρχαίους, αφού άφηναν ακόμη και τους κρατούμενους των φυλακών να παρακολουθούν κάποια έργα. Χτισμένα πάνω σε λόφους, έτσι ώστε να μπορούν οι θεατές να βλέπουν με ευκολία τη σκηνή, το Αρχαίο Θέατρον άφησε το στίγμα του στον πολιτισμό ανά τους αιώνες.

4. Δημοκρατία

Η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας και ήταν η πρώτη γνωστή δημοκρατία αλλά και η πιο σημαντική κατά την αρχαιότητα. Το δημοκρατικό πολίτευμα της κλασικής Αθήνας αποτελεί ένα ανεπανάληπτο πρότυπο συμμετοχής του λαού στα κοινά, ενώ η δημοκρατική διακυβέρνηση έφτασε σε βαθμό υποδειγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος στα χρόνια του Περικλή, στο λεγόμενο «χρυσό αιώνα».

5. Ντους

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν αποχετευτικό σύστημα, ενώ διοχέτευαν τα νερά των υδραγωγείων σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο ντους (που χρησιμοποιείτο από πλούσιους και φτωχούς). Οι ανακαλύψεις στην Πέργαμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ οι Ρωμαίοι πήραν την ιδέα αυτή από τους Έλληνες και την εξέλιξαν.

6. Ο αναλογικός υπολογιστής

Πάνω από έναν αιώνα πριν ανακαλύφθηκε ένα »περίεργο» εργαλείο από δύτες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Για πολλά χρόνια, η συστηματική εξέταση του αντικειμένου απέτυχε να φωτίσει τη σκοπιμότητα του περίεργου αυτού μηχανήματος. Όμως, η έρευνα τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει ρίξει λίγο φως. Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι αυτός που  ασχολείτο με τα αστρονομικά φαινόμενα, λειτουργώντας ως ένας περίπλοκος μηχανικός «υπολογιστής» που παρακολουθούσε και κατέγραφε τους κύκλους του ηλιακού συστήματος.

7. Πίτσα

Οι πίτες με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς (ελιές, τυρί και χόρτα) ήταν το αγαπημένο σνακ των αρχαίων, ενώ το πρώτο είδος πίτσας ήταν ο επονομαζόμενος «πλακούς», δηλαδή μία βάση από ψωμί πάνω στην οποία τοποθετούσαν διάφορα βότανα και στη συνέχεια την έψηναν σε καυτές πέτρες.

8. Μαθηματικά

Η Ευκλείδεια Γεωμετρία, το Πυθαγόρειο Θεώρημα και η Τριγωνομετρία είναι ελληνικά. Και μπορεί όλα αυτά να έχουν φέρει… ανείπωτη δυστυχία σε αμέτρητες γενιές μαθητών, χωρίς αυτές, όμως, τις ανακαλύψεις δεν θα είχαμε την αρχιτεκτονική, ούτε καν την πλοήγηση βρε αδερφέ(!)… και ούτω καθ’ εξής! Ο κατάλογος είναι σχεδόν ατελείωτος.

9. Ο καταπέλτης

Χάρη σε όλα αυτά τα μαθηματικά που αναφέραμε πιο πάνω, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν έναν καταπέλτη που αύξησε το εύρος και τη δύναμη των πυρομαχικών τους. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος καταπέλτης κατασκευάστηκε την εποχή των Καρχηδονίων το 399 π.Χ., ενώ το τόξο εμφανίστηκε ακόμη νωρίτερα, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.

10. Η ατμομηχανή

Η πρώτη ατμομηχανή κατασκευάστηκε από τον Ήρωνα, περίφημο Έλληνα μαθηματικό, φυσικό και μηχανικό της αρχαιότητας, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. (κατ’ άλλους τον 1ο αι. μ.Χ.) και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η «αιολόσφαιρα» όπως ονομαζόταν ήταν μία συσκευή που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού, ενώ υπήρξε ο πρόδρομος της εφεύρεσης της ατμομηχανής.




Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Handelsblatt: Ελλάδα, μια «νέα Νορβηγία»



Σε άρθρο με τίτλο «Μια νέα Νορβηγία, αλλά στη Μεσόγειο» η Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο για τις ελπίδες της Ελλάδας να λύσει μέρος του οικονομικού της προβλήματος εκμεταλλευόμενη τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Το πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κρύβει το ελληνικό υπέδαφος είναι άγνωστο. Ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι το φθινόπωρο του 2013 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα αποθέματα και μέχρι το τέλος του 2014 θα δοθούν οι πρώτες άδειες εκμετάλλευσης. Εικάζεται ότι και στο Αιγαίου υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την εκμετάλλευση των οποίων διαφωνούν Αθήνα και Αγκυρα. Για τις οικονομικές ζώνες στα νότια της Ελλάδα θα πρέπει να υπογραφούν συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Λιβύη.

Handelsblatt: Επίθεση με θέμα την Ελλάδα

«Επίθεση με θέμα την Ελλάδα» τιτλοφορεί η εφημερίδα Handelsblatt άρθρο για την επικείμενη πρώτη σύγκρουση στο κοινοβούλιο μεταξύ της Αγκελας Μέρκελ και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ. Την Πέμπτη η καγκελάριος θα προβεί σε κυβερνητική ανακοίνωση για τις θέσεις της Γερμανίας στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά λίγες ώρες αργότερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στο κοινοβούλιο αναμένεται να βρεθούν οι θέσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στο ζήτημα της Ελλάδας. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Με την κυβερνητική ανακοίνωση αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας για τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013. Η καγκελάριος θέλει να προετοιμάσει στη Βουλή το έδαφος για μια στροφή στο ζήτημα της Ελλάδας, στροφή που έχει αποφασιστεί ήδη στο εσωτερικό του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζουν το έδαφος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μέχρι πρόσφατα μια μεγάλη μερίδα του κόμματος είχε διαφορετική άποψη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε νέα ψηφοφορία. (…)

Ο Πέερ Στάινμπρουκ επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το δεδομένο αυτό στην πρώτη του επίθεση στο κοινοβούλιο κατά της Αγκελας Μέρκελ. Η εποχή όπου οι Σοσιαλδημοκράτες βοηθούσαν την κυβέρνηση να εξασφαλίζει πλειοψηφία έχει περάσει, ακούγεται από σοσιαλδημοκρατικούς κύκλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στο παρελθόν οι Σοσιαλδημοκράτες διευκόλυναν πολλές φορές την καγκελάριο. Αν τώρα η Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί την αλλαγή πολιτικής απέναντι στη Ελλάδα θα πρέπει να την δικαιολογήσει και να αγωνιστεί για να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, πιστεύουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Ως απάντηση στην κυβερνητική ανακοίνωση ο Πέερ Στάινμπρουκ αναμένεται να επικρίνει τις αντιφάσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική της Αγκελας Μέρκελ, αλλά και το κόστος της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Die Welt: Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει

Με τίτλο «Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει» η Die Welt δημοσιεύει τα πρακτικά μιας συζήτησης, που διοργανώθηκε από τη γερμανική εφημερίδα, για το μέλλον της Ευρώπης. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Πέερ Στάινμπρouκ υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία και πρώην υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Πέερ Στάινμπρικ τόνισε ότι η χώρα μας έχει κάνει σημαντικές προόδους στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, οι οποίες ωστόσο δεν αναγνωρίζονται στην Γερμανία:«…Οι άνθρωποι δεν έχουν προοπτική, υπογραμμίζει ο Πέερ Στάινμπρουκ. Δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ και αυτό εξηγεί εν μέρει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα. Πολλοί πιστεύουν ότι η κρίση στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά κρίση χρέους. Όμως αυτό είναι μια επιφανειακή ανάλυση, η οποία οδηγεί σε λανθασμένη θεραπεία. Η κρίση σήμερα είναι κυρίως κρίση των προβληματικών τραπεζών. Πού είναι όμως μια στρατηγική για την ρύθμιση και σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος;»



Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 1945. ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ



Νίκος Μιχαλολιάκος

Είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945, Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες! Και συμπληρώνουμε εμείς ….. οι γερμανοτσολιάδες! Οι εισβολείς! οι δολοφόνοι των Ελλήνων του 40!

Με τα παραπάνω λόγια εμφανίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής σε ένα βίντεο του 2012 να αυτοαποκαλείται έτσι έχοντας την αποδοχή των ακροατών του.

Πλέον οι μάσκες έπεσαν για το Ναζιστικό αυτό μόρφωμα!

Οι πατριώτες που όπως αυτοαποκαλούνται που δεν είναι παρά ψευτοπατριώτες αρχηφασίστες έριξαν όλα αυτά τα χρόνια λάσπη στα μάτια των Ελλήνων ψηφοφόρων ότι δήθεν είναι εδώ για το καλό της Πατρίδας.

Οι υμνητές του Χίτλερ δεν έχουν καμία θέση στην Ελληνική κοινωνία. Όταν τους λένε υμνητές του Χίτλερ και του ναζισμού, “αποκηρύσσουν” κάθε τι που σχετίζεται με τη δράση ή την ιδεολογία του φασισμού. Κι όταν κάποιοι, εκ των πραγμάτων, παραδέχονται την αληθινή ιδεολογία τους, όπως ο Χρήστος Παπάς, μιλούν απλά για ένα “νεανικό παρελθόν”…

Εκμεταλλεύτηκαν τον αληθινή δίψα των Ελλήνων Πατριωτών για να περάσουν τα σχέδιά τους. Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθει ο Ελληνικός λαός το πραγματικό αίσθημα που έχει ο πυρήνας αυτού του κόμματος.

Ήρθε η ώρα να βγει μπροστά εν αληθινό πατριωτικό κόμμα που θα εκπροσωπεί τους χιλιάδες των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Αλήθεια; Υπάρχει κάποιος πραγματικός πατριώτης που να πιστεύει πλέον ότι σπόροι των δολοφόνων της Ελλάδας μπορούν να μας σώσουν;

Δείτε το παρακάτω συγκλονιστικό βίντεο και κοινοποιήστε το σε όλους τους φίλους σας.




Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Υπουργούς θέλουμε κι όχι σχολιαστές στα κανάλια της Διαπλοκής…



Γράφει ο Μαγια

Γράφαμε κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου: «Ένας πολιτικός σαν τον Τσίπρα, έξυπνος και χαρισματικός, πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να χάσει από τον Μειμαράκη». Ε, λοιπόν, όχι μόνο δεν έχασε, αλλά αντιθέτως θριάμβευσε επί μιας παλαιοκομματικής Ν.Δ. η οποία επιβεβαίωσε την πολιτική της ανυπαρξία.

Οι πολίτες με την ψήφο τους ανέτρεψαν αντιδραστικούς υπολογισμούς και σχέδια. Απέτρεψαν την παλινόρθωση του παλιού και φθαρμένου και κράτησαν ζωντανή την ελπίδα, ώστε να προχωρήσουν, επιτέλους, οι αλλαγές που χρειάζονται η κοινωνία και η χώρα.

Ήταν μια σπουδαία νίκη, αλλά δεν είναι λευκή επιταγή.

Η πρώτη εντολή, του Γενάρη, ήταν εντολή διαπραγμάτευσης, με τα γνωστά, δυστυχώς, αποτελέσματα. Η τωρινή είναι εντολή διακυβέρνησης: Να εφαρμοστεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης η επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές και, ταυτόχρονα, να γκρεμιστεί το αμαρτωλό σύστημα της Διαπλοκής, να θεραπευτούν οι παθογένειες του ελληνικού κράτους και να εξαρθρωθεί το πελατειακό σύστημα επάνω στο οποίο εδραιώθηκε η χρεοκοπημένη μεταπολιτευτική μας Δημοκρατία. Να οικοδομηθεί ένα καθεστώς ισονομίας, διαφάνειας, φορολογικής δικαιοσύνης, απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, ανάταξης της οικονομίας και της Δημοκρατίας.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πρόσωπα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για να συγκροτήσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, με την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια μεγάλα λάθη, που διαπράχθηκαν στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου επί έξι μήνες παρακολουθούσαμε αρκετούς από τους κυβερνώντες να …παίζουν τους σχολιαστές στα κανάλια της Διαπλοκής.

Δεν θ΄ αναφέρουμε ονόματα. Είναι παγκοίνως γνωστά για τις παραλείψεις, τις αδυναμίες, την αδράνεια και την ανικανότητα που επέδειξαν στην άσκηση των καθηκόντων τους.


Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τις προϋποθέσεις να κυβερνήσει μέχρι τη λήξη της θητείας της, αλλά ταυτόχρονα είναι πιθανόν να αποδιοργανωθεί ταχύτατα, να φθαρεί απότομα και εν τέλει να αποκαθηλωθεί σύντομα. Δεν είναι μια κυβέρνηση μέσου όρου, είναι ένα σχήμα του ύψους ή του βάθους.


Εάν ο Τσίπρας πάρει άμεσες αποφάσεις, θα κερδίσει το παιχνίδι. Εάν αφήσει τη χώρα να σέρνεται, χωρίς μεταρρυθμιστικό οίστρο, τότε θα μπει σε διαδικασία φθοράς.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Η διατροφική αξία της πατάτας



Πατάτες: μία από τις πιο αγαπημένες τροφές παγκοσμίως!

Είτε ψητές είτε τηγανητές, οι άνθρωποι συχνά θεωρούν τις πατάτες ως ένα εύκολο και απλό φαγητό. Είναι, όμως, πρωτίστως μία σημαντική βασική τροφή και το νούμερο ένα τρόφιμο στην καλλιέργεια λαχανικών στον κόσμο. Οι πατάτες αποτελούν ένα αμυλούχο λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία το οποίο κατατάσσεται παγκοσμίως ως μία από τις βασικότερες τροφές, μαζί με το ρύζι και το ψωμί. Είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, καθώς η συγκομιδή γίνεται περίπου κάθε μήνα.

Γνωστή και ως γεώμηλο, η πατάτα ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών, στην οποία περιλαμβάνονται και άλλες τροφές όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές.

Οι πατάτες είναι επίσης, μία πολύ δημοφιλής πηγή θρεπτικών συστατικών. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πατάτες τηγανητές ή πατατάκια και δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμούν να καταναλώσουν πατάτες φούρνου φορτωμένες με διάφορα λίπη, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, λιωμένο τυρί και μπέικον. Έτσι, η κατανάλωση ακόμα και πατάτας φούρνου μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των πιθανοτήτων καρδιακής προσβολής. Προτιμήστε, λοιπόν, ψητές πατάτες, οι οποίες είναι εξαιρετικά υγιεινές, χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε φυτικές ίνες και μπορούν να προσφέρουν μία σημαντική προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.

Πολύ καλή πηγή, επίσης, βιταμίνης Β6, καλίου, χαλκού, βιταμίνης C, μαγγανίου, φωσφόρου και φυτικών ινών.

Για την επιλογή:

Έχοντας ως κριτήριο την συμπεριφορά τους στο μαγείρεμα, προτιμήστε τις πατάτες με σκληρή φλούδα για βράσιμο, καθώς είναι ιδανικές για σούπες, αργό μαγείρεμα στη γάστρα και για πιάτα που προορίζονται να βράσουν αρκετή ώρα.

Οι πιο γνωστές, βέβαια, που είναι ακόμα πιο ξηρές, ενδείκνυνται για το τηγάνι, ακόμα και για πουρέ. Μερικές είναι κατάλληλες ακόμα και για φούρνο.

Τέλος, οι πρώιμες πατάτες, που βρίσκουμε στην αγορά ως τα μέσα Ιουνίου, προορίζονται για τον ατμό ή το ταψί, αλλά δεν τηγανίζονται εξίσου καλά.

Λόγω της ευχάριστης γεύσης τους, οι πατάτες παραμένουν ένα αγαπημένο φαγητό, τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους μεγάλους, γι” αυτό απολαύστε τις ελεύθερα!



Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Εάν κάψουμε όλα τα ορυκτά καύσιμα της Γης…καήκαμε



Εάν ο άνθρωπος εξορύξει και εκμεταλλευτεί το σύνολο των απολήψιμων ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της Γης τότε η καταστροφή του πλανήτη θα είναι αναπόδραστη.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Advances» αναφέρει ότι η καύση του συνόλου των ορυκτών καυσίμων του πλανήτη (λιθάνθρακας, λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) θα είχε ως συνέπεια την απελευθέρωση 10 τρισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η ποσότητα αυτή επαρκεί για να λιώσει όλους τους πάγους της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας και να ανεβάσει τη στάθμη των θαλασσών κατά 50 έως 60 μέτρα σε ένα χρονικό ορίζοντα μερικών χιλιάδων ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη φυσικό Ρικάρντα Βίνκελμαν του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών στο Πότσνταμ της Γερμανίας, εκτιμούν ότι στην Ανταρκτική μόνο, οι πάγοι μπορούν να ανεβάσουν κατά 58 μέτρα τη στάθμη των ωκεανών.

Ακόμη και με τους σημερινούς ρυθμούς καύσης των ορυκτών καυσίμων εκτιμάται ότι οι πάγοι της Δυτικής Ανταρκτικής θα αποσταθεροποιηθούν μέσα στα επόμενα 60 έως 80 χρόνια και να αρχίσουν να λιώνουν με απρόβλεπτες συνέπειες. Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι τότε δεν θα έχει καεί παρά το 6% έως 8% των εκτιμώμενων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων (600 έως 800 γιγατόνοι).

«Αυτό που κάνουμε σήμερα, μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της Γης στις χιλιετίες που θα ακολουθήσουν» δήλωσε η Βίνκελμαν.

«Αν δεν σταματήσουμε να αυξάνουμε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τότε μια μέρα ένα τμήμα ξηράς όπου σήμερα ζουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθεί κάτω από το νερό» πρόσθεσε ο κλιματολόγος Κεν Καλντέιρα του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ.

—Καλό και κακό σενάριο

Η νέα μελέτη θεωρεί ως καλό σενάριο το να καταστεί τελικά εφικτός ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας έως τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τότε, μακροπρόθεσμα, η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί λίγα μέτρα «μόνο» και η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη.

Οι θάλασσες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ανέβει περίπου 20 εκατοστά κατά μέσο όρο μετά το 1900 και μέχρι στιγμής η Ανταρκτική συνεισφέρει λιγότερο από το 10% σε αυτή την άνοδο.

Το κακό σενάριο της νέας μελέτης είναι ότι η μέση άνοδος της στάθμης των υδάτων θα μπορούσε να φθάσει τα τρία εκατοστά ανά έτος (έναντι περίπου τριών χιλιοστών ετησίως σήμερα) μέσα στην επόμενη χιλιετία, αυξάνοντας τη στάθμη των θαλασσών κατά 30 μέτρα έως το έτος 3000.

Στη συνέχεια, και μετά από ακόμη 10.000 χρόνια, η στάθμη θα μπορούσε να έχει ανέβει κατά 60 μέτρα.

Πηγή: www.econews.gr


Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

5 μυστικά για επίπεδη κοιλιά!



Η επίπεδη κοιλιά είναι το όνειρο κάθε γυναίκας, ειδικότερα όταν το καταφέρνει χωρίς κοιλιακούς!

Ακούγεται αδύνατο, όμως υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά που μας βοηθούν να το πετύχουμε.

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

1. Να μειώσουμε το αλάτι

Το νάτριο που περιέχει το αλάτι δεσμεύει και κατακρατεί το νερό κι έτσι προκαλείται έντονο φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς.

2. Να κοιμόμαστε περισσότερο

Η έλλειψη ύπνου κάνει τον οργανισμό μας να σημάνει συναγερμό. Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται όταν είμαστε κουρασμένοι οδηγούν στην αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, η κούραση μας κάνει να επιζητούμε ενέργεια, κυρίως με τη μορφή ζάχαρης και λιπαρών.

3. Να καταναλώνουμε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα «καλά βακτήρια» που καταπολεμούν το φούσκωμα. Τα γαλακτοκομικά με αρκετές ποσότητες προβιοτικών βοηθούν σημαντικά στην πέψη ώστε να αποφύγουμε το ανεπιθύμητο φούσκωμα.

4. Να αποφεύγουμε το αλκοόλ

Οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, αφυδατώνουν τον οργανισμό και προκαλούν φούσκωμα. Εκτός από τα αλκοολούχα, ο καφές και τα αναψυκτικά έχουν τα ίδια αποτελέσματα, καθώς ερεθίζουν το γαστρεντερικό.

5. Να καταπολεμήσουμε το στρες

Το στρες κάνει τον εγκέφαλο να παράγει υπερβολικές ποσότητες κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστή ως «η ορμόνη του στρες». Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση λίπους και το φούσκωμα στην κοιλιά. Οι βαθιές αναπνοές και η γιόγκα ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό σύστημα και μας βοηθούν να χαλαρώσουμε.


Πηγή: www.onmed.gr

Συγκαλύπτουν το έγκλημα σου οι νταβατζήδες και οι προδότες και μιλάς Μεϊμαράκη;



Η ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΕΝΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ – ΒΕΝΙΖΕΛΟ!


107 εκατομμύρια ευρώ χάρισε ο Μεϊμαράκης δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2009 στους γερμανούς μιζαδόρους των υποβρυχίων. Το συγκάλυψε ο Βενιζέλος για να κανει το μεγάλο κόλπο με τον Σάφα και να πληρώσει ο Ελληνικός λαός μισό δις ακόμα! Αμέσως μετά, η γερμανική δικαιοσυνη «αποκάλυψε» πως οι Γερμανοί μοίραζαν μίζες για να παίρνουν τις πληρωμές! Αλλά εδώ, Σαμαράς και Βενιζέλος έδωσαν ασυλία με νόμο στους γερμανούς μιζαδόρους!

Και το ερώτημα ειναι απλό: Με ποιό κίνητρο θρασύτατε κύριε Μεϊμαράκη έδωσες 107 εκατομμύρια στους γερμανούς για «υλικό» που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε;

Και έχεις το θράσος επειδή οι νταβατζήδες συγκαλύπτουν την υπόθεση, να μιλάς για τον Χαϊκάλη, που δεν δήλωσε κυπριακή εταιρεία με μηδενικά έσοδα! Επειδή ο Καμμένος έχει την ευαισθησία να μην επιτρέπει ούτε θεσμική παρατυπία!

Πόσα στοίχισε στον Ελληνικό λαό ο Χαϊκάλης κύριε Μεϊμαράκη; Διότι εσείς του στοιχίσατε 7 δις ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη διεκδίκηση του δημοσίου. Αλλά οι νταβατζήδες που έφαγαν εκατομμύρια με την σειρά τους από το μεγάλο κόλπο, σιωπούν. Για να σας δώσουν πάλι την εξουσία και να τα ξανακουκουλώσετε.

Στις 20 του Σεπτέμβρη λοιπόν, θα δούμε εάν σε αυτή την χώρα κατοικούν ραγιάδες οι ελεύθεροι πολίτες.



Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ



Πόσο θα πίστευες αν σου έλεγε κάποιος ότι τον 19ο αιώνα υπήρξε κάποιος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα (Έλληνας) που:

-        Πήρε τρία διδακτορικά διπλώματα στην Ιταλία

-        Έφτιαξε το Σύνταγμα της τότε Επτανησιακής Πολιτείας (και έγινε κυβερνήτης της σε ηλικία 26 χρονών!)

-        Έφτιαξε το επιτυχημένο Ελβετικό Σύνταγμα (που ισχύει μέχρι σήμερα)

-        Έσωσε από διαμελισμό και από πτώχευση την ηττημένη το 1815 Γαλλία.

-        Έγινε Υπουργός Εξωτερικών (1816) της μεγαλύτερης (τότε) Ευρωπαϊκής δύναμης (της Ρωσίας)

-        Έσωσε την Ελληνική επανάσταση.

Ομολογώ ότι κατά καιρούς άκουγα για κάποιον Καποδίστρια με τόσα απίθανα κατορθώματα που μου φαινόντουσαν το λιγότερο, υπερβολές!

Τέτοια κατορθώματα είμαστε συνηθισμένοι μόνο στα μυθικά χρονιά.  Ποιός να ήταν αυτός ο Έλληνας του 19ου αιώνα που, τουλάχιστον σε πολιτικούς άθλους, φάνηκε αντάξιος του Ηρακλή; Είναι όλα αυτά αλήθεια;

Το όνομα του: Ιωάννης Καποδίστριας.  Στη αποκαλυπτική του ομιλία ο κ. Κορνιλάκης παρουσιάζει τον «Άγιο της πολιτικής», την σπουδαία βιογραφία του σε όλη την Ευρώπη, τα επιτεύγματά του, τις θυσίες του για την Ελλάδα μέχρι και την ύστατη θυσία του να προσφέρει την ίδια του τη ζωή για την ενότητα της πατρίδας μας.

Ιωάννης Καποδίστριας:

·        Γενετικές Ρίζες: από Κέρκυρα (πατέρας) και Κύπρο (μητέρα)

·        Σπουδές:   Ιατρική , Νομική και Φιλοσοφία (Ιταλία)

·        Ιονική   Επτανησιακή   Πολιτεία: Δημιουργός  του  Συντάγματος  της και Κυβερνήτης (σε ηλικία 26 χρονών)

·        Δημιουργός του Ελβετικού πολιτειακού συστήματος: Στην Ελβετία (όταν υπάλληλος στην Ρωσική πρεσβεία) ανέλαβε και έφτιαξε ένα νέο πολιτειακό ομοσπονδιακό σύστημα που ένωσε με επιτυχία τα διάφορα καντόνια.  Έφτιαξε το Ελβετικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές της άμεσης Αρχαιο - Ελληνικής Δημοκρατίας (η χρησιμοποίηση δημοψηφισμάτων για αποδοχή των Νόμων). Θεωρείται ακόμη ο «πρώτος επίτιμος πολίτης της Ελβετίας».

·        Ελληνική νεολαία: Με δικά του λεφτά σπούδαζε 300 Ελληνοπούλα στην Ευρώπη         (Ο ένας από τους δυο δολοφόνους του είχε σπουδάσει με τα λεφτά του.)

·        Σώζει την Γαλλία το 1815: Μετά το Βατερλώ, επηρέασε τον Τσάρο για να μην διαμελισθεί η Γαλλία (σαν ηττημένη χώρα) και οι πολεμικές αποζημιώσεις μειώθηκαν κατά 99%! (με το επιχείρημα ότι «ο λαός της δεν ευθυνόταν»)

·        Υπ. Εξωτερικών   της   Ρωσίας: Το 1816 ο Ρώσσος Τσάρος του ζήτησε (λόγω ικανότητας και προσωπικότητας) να γίνει Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας! Ο Καποδίστριας δέχτηκε, αλλά επειδή ήθελε να μείνει Έλληνας με διακαή Ελληνική πιστότητα, είπε στον Τσάρο «Μεγαλειότατε δέχομαι, με τον όρο να μην γίνω υπήκοος αλλά να είμαι υπάλληλός σας».

·        Ελληνική επανάσταση: Το 1821 παραιτήθηκε από την Ρωσική κυβέρνηση και πήγε στην Ελβετία (1821- 1827).  Έδωσε τα πάντα για την Πατρίδα. Η επανάσταση δεν θα πετύχαινε χωρίς τη συμβολή του Καποδίστρια. Έδωσε πολιτική μάχη με Ευρωπαίους δικτάτορες φιλικά προσκείμενους με την Οθωμανική Αυτοκρατορία (π.χ. Μέττερνιχ). Ξεσήκωσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη. Έστελνε λεφτά, οπλισμό και τόνους παξιμάδι στην Ελλάδα. Το 1827, στην συνεδρίαση της Τριζίνας, ο Κολοκοτρώνης προτείνει τον Καποδίστρια σαν τον «Ηγέτη του Έθνους».

o      Οργάνωσε το Πολεμικό ναυτικό και γενικά τη ναυτιλία (οικονομικό θέμα)

o      Ήθελε να κάνει τους Έλληνες νοικοκυραίους: Να δώσει γη και δάνεια.

o      Ακολούθησε το δρόμο της θυσίας για το Έθνος. Δεν δέχτηκε αμοιβή σαν Κυβερνήτης: «Όταν βεβαιωθώ ότι ουδέν Ελληνόπουλο πεινά, τότε ίσως θα δεχτώ έναν οβολό».

o      Έβαλε υποθήκη τα χτήματα του στην Κέρκυρα σε Έλληνα εφοπλιστή προκειμένου να φέρει δυο καραβιές τροφή για τον πεινασμένο λαό.

o      Το 1831 δολοφονήθηκε από «ελληνικά» χέρια στα σκαλοπάτια του Αγίου Σπυρίδωνα (Κυπριακής καταγωγής Άγιος) στο Ναύπλιο. Ο Κολοκοτρώνης τον ονόμασε «Πατέρα του Έθνους». (Από τότε δεν έχουμε καθορίσει στον Κυβερνήτη Καποδίστρια αυτήν την τιμή). Ο Κανάρης σε γράμμα του μίλησε για Πατροκτονία.

Ο Καποδίστριας ήταν μια οικουμενική προσωπικότητα. Ακόμη τον τιμούν στη Ρωσία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Σλοβενία. Στην Ελλάδα μάλλον τον αγνοούμε.

 «Ει o Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών»

Ι. Καποδίστριας

«Στις   δύσκολες στιγμές οι μόνοι μας σύμμαχοι είναι οι πρόγονοί μας»


Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Φεύγουν περισσότεροι από 50.000 μετανάστες



Την άμεση αποσυμφόρηση της Ελλάδας από τις μεταναστευτικές ροές που φθάνουν καθημερινά στη χώρα από τα τουρκικά παράλια αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι μετανάστες 16.000 από αυτούς και σταδιακά θα απομακρυνθούν, εφόσον το ζητήσουν, 50.400 μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κινητοποιούνται δραστικά για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος που πλήττει όλες τις χώρες της Ένωσης, κυρίως όμως τις χώρες του νότου που αποτελούν σύνορα της με την Αφρική και την Ασία, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φιλοξενήσουν 120.000 πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουγγαρία (54.000 άνθρωποι), την Ελλάδα (50.400) και την Ιταλία (15.600), ενώ παρουσίασε και ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από την πρόταση μέτρων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με σκοπό την ανακούφιση των χωρών όπου φτάνουν μαζικά μετανάστες, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η πρόταση για τα έκτακτα μέτρα μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων ψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές με 498 ψήφους υπέρ, 158 κατά και 57 αποχές, ενώ συμφωνήθηκε πως από την Ελλάδα θα αποχωρήσουν 16.000 πρόσφυγες και από την Ιταλία 24.000.

Αυτό θα βοηθήσει την Ιταλία και την Ελλάδα να ανακουφιστούν από τη σημαντική πίεση που υφίστανται για τη χορήγηση ασύλου, και θα λειτουργήσει ως μια σημαντική δοκιμή ενόψει της επικείμενης νομοθετικής πρότασης για ένα μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης, ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ΕΚ.

Η προτεινόμενη κατανομή των προσφύγων ανά χώρα:

Αυστρία 3.640
Βέλγιο 4.564
Βουλγαρία 1.600
Γαλλία 24.031
Γερμανία 31.443
Εσθονία 373
Ισπανία 14.931
Κροατία 1.064
Κύπρος 274
Λετονία 526
Λιθουανία 780
Λουξεμβούργο 440
Μάλτα 133
Ολλανδία 7.214
Πολωνία 9.287
Πορτογαλία 3.074
Ρουμανία 4.646
Σλοβακία 1.502
Σλοβενία 631
Σουηδία 4.469
Τσεχία 2.978
Φινλανδία 2.398

ΣΥΝΟΛΟ 120.000

Η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και δεν περιλαμβάνονται στις χώρες όπου προτείνεται μετεγκατάσταση προσφύγων.

Τα σημεία της πρότασης Γιούνκερ για το μεταναστευτικό

1. Πρόταση για επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία: μετά την απότομη αύξηση των περιπτώσεων παράνομης διέλευσης των συνόρων στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων κατά τους τελευταίους μήνες, απαιτείται επείγουσα δράση. Η Επιτροπή προτείνει τη μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000).

2. Μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη μέλη: Όπως εξαγγέλθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, η Επιτροπή προτείνει έναν συγκροτημένο μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από την Επιτροπή για να βοηθά κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και ακραίων πιέσεων στο σύστημα ασύλου του, ως αποτέλεσμα μεγάλης και δυσανάλογης εισροής υπηκόων τρίτων χωρών.

3. Κοινός ευρωπαϊκός κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής: με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν κανονισμό για τη θέσπιση ενός κοινού καταλόγου της ΕΕ ασφαλών χωρών καταγωγής.

4. Αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής: για να βελτιωθούν οι πολιτικές επιστροφής των κρατών μελών, η Επιτροπή εξέδωσε ένα κοινό εγχειρίδιο επιστροφής και ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιστροφή.

5. Ανακοίνωση σχετικά με τους κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων για μέτρα στήριξης προσφύγων: Τα κράτη μέλη οφείλουν να καλύπτουν επαρκώς και ταχέως τις αμεσότερες ανάγκες των αιτούντων άσυλο για στέγαση, προμήθειες και υπηρεσίες. Η σημερινή ανακοίνωση παρέχει κατευθύνσεις για τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση προς την νομοθεσία της ΕΕ κατά τη σύναψη συμβάσεων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, με απλό, ταχύ και μη γραφειοκρατικό τρόπο.

6. Αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης της προσφυγικής κρίσης: Η εξωτερική διάσταση αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών για την επίλυση αυτής της κρίσης.

7. Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική: Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 1,8 δισ. ευρώ από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ για τη δημιουργία ενός «Καταπιστευματικού ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική».

Φόβοι για νέους καταυλισμούς μέσα στην Αθήνα

Την ώρα που το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Αθήνα και τον Πειραιά ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά αυξάνει. Ο χώρος φιλοξενίας στον Ελαιώνα είναι πλήρης, ενώ δεν υπάρχει κάποιος άλλος οργανωμένος χώρος, καθώς οι ελληνικές αρχές αναμένουν με αγωνία την εκταμίευση των κονδυλίων της έκτακτης βοήθειας που διατίθενται για τον σκοπό της δημιουργίας νέων χώρων φιλοξενίας. Ήδη στην πλατεία Βικτωρίας έχει στηθεί ένας μινι καταυλισμός όπου συρρέουν καθημερινά μετανάστες.

Δεν επαρκεί ο Ελαιώνας

Περίπου 3.000 άτομα έχουν μείνει στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων της λειτουργίας του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με την είσοδο των νεοαφιχθέντων και την έξοδο όσων θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, γι’ αυτό και οι αριθμοί αλλάζουν καθημερινά.

Οι πρόσφυγες διαμένουν στο χώρο από δύο μέχρι έξι μέρες. Μέχρι σήμερα, το 90% των φιλοξενούμενων είναι αφγανικής καταγωγής και το 10% από τη Συρία, το Ιράν και τη Σομαλία.

Πηγή:  www.real.gr



Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Από την Σμύρνη στη Χειμάρρα



Θεοφάνης Μαλκίδης

Συνηθίζεται να λέγεται ότι το έγκλημα που δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται. Αυτό που τελεί ο θύτης, αυτό που βιώνει το θύμα, όταν δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται και μάλιστα με τραγικότερο και πιο επώδυνο τρόπο.


Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η Εκκλησία και ο λαός μας, τιμά την μνήμη των Αγίων Μαρτύρων της Πίστεως και της Πατρίδος, κληρικών, οι οποίοι υπέστησαν μαρτύρια και βρήκαν φρικτό θάνατο, τις ημέρες κατά τις οποίες εξελίχθηκε η Μικρασιατική καταστροφή.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, ο Κυδωνιών Γρηγόριος μαζί με τους 38 ιερείς του, ο Μοσχονησίων Αμβρόσιος και οι 9 ιερείς της συνοδείας του, ο Ικονίου Προκόπιος, ο Ζήλων Ευθύμιος, ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων και πολλοί άλλοι, ήταν η προσφορά της αγωνιζόμενης Μικρασιατικής εκκλησίας στη θυσία του Ελληνισμού. Δυστυχώς πριν δολοφονηθούν πρόλαβαν να δουν και την καταστροφή των εκκλησιών όπου λειτουργούσαν…..


Το έγκλημα αυτό που στοίχισε τη ζωή σε 1.000.000 και πλέον Έλληνες και Ελληνίδες, που εξαφάνισε τον πολιτισμό, τις οικίες, τα μνήματα και τις εκκλησίες, αφού δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε το 1955 και το 1964 στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, το 1974 στην Κύπρο και δυστυχώς και στις μέρες μας, με τη βάρβαρη καταστροφή του ναού του Αγίου Αθανασίου στη Χειμάρρα.

Τα “αδέλφια και τα ξαδέλφια, κατά δήλωσή τους, των δολοφόνων του 1922” αφού είδαν ότι το μαζικό έγκλημα στη Σμύρνη έμεινε ατιμώρητο, αποφάσισαν να καταστρέψουν ότι έφτιαξε η πίστη και η ιστορία στη Βορειοηπειρωτική γη. Με άλλα λόγια η βαρβαρότητα, η ληστεία, η λεηλασία, η καταστροφή δεν τελείωσε στη Σμύρνη, αλλά δυστυχώς συνεχίζεται και στη Χειμάρρα.

Ο Θ. Μαλκίδης είναι συγγραφέας του βιβλίου Η Εθνική Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία (στην ελληνική, αγγλική, αλβανική γλώσσα), όπου αναλύεται ο διωγμός των Ελλήνων και της ορθόδοξης εκκλησίας από τη συγκρότηση του αλβανικού κράτους και το καθεστώς Χότζα, μέχρι και τη σύγχρονη περίοδο.



Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Συγκεντρωτική Ηλιακή Ενέργεια (CSP): η λύση στον γρίφο των ΑΠΕ



Πώς παράγουμε «πράσινη» ενέργεια όταν ο άνεμος κοπάζει κι όταν ο ουρανός συννεφιάζει; Όχι, δεν στρεφόμαστε στο φυσικό αέριο ή τον λιγνίτη απαντούν οι επιστήμονες του γερμανικού Οργανισμού Τεχνολογικής Καινοτομίας (TIA), αλλά αναπτύσσουμε μια τεχνολογία που ίσως μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της μεταβλητότητας και της διαλείπουσας παραγωγής: τη Συγκεντρωτική Ηλιακή Ενέργεια (CSP).

Σε ένα πειραματικό πάρκο συγκεντρωτικής ηλιοθερμίας του Πανεπιστημίου Στέλλενμπος βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα Helio100 (κάθε ομοιότητα με το Πρόγραμμα «Ήλιος» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με το οποίο ο ελληνικός ήλιος υποτίθεται ότι θα «εξάτμιζε» ως δια μαγείας το δημόσιο χρέος είναι συμπτωματική): ένας ηλιακός πύργος με φόντο τα βουνά της περιοχής περιβάλλεται από περισσότερους από 100 ηλιοστάτες οι οποίοι ακολουθούν την πορεία του ήλιου.

Η ηλιακή ενέργεια που αντανακλούν προς τον πύργο τα ηλιακά κάτοπτρα αποθηκεύεται σε ένα μείγμα τηγμένου άλατος και απελευθερώνεται όταν παρίσταται ανάγκη.

—Τι είναι τα CSP

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), «ως το 2050 με την απαραίτητη υποστήριξη, η τεχνολογία CSP θα μπορούσε να καλύψει το 11,3% των παγκόσμιων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια. Στις χώρες με υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας τα συστήματα συγκεντρωτικής ηλιοθερμίας θα μπορούσαν να καταστούν ανταγωνιστική πηγή υψηλής ισχύος κατά τις ώρες φορτίων αιχμής, αλλά και στα ενδιάμεσα φορτία ως το 2020, αλλά και ως μονάδες βάσης το 2025-2030.

Χώρες όπως η Νότιος Αφρική, μια γεωγραφική περιοχή με τα υψηλότερα επίπεδα άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας στην Υφήλιο, θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από αυτή την τεχνολογία.

Σε μια ηλιοθερμική μονάδα, οι ηλιοστάτες τοποθετούνται με τρόπο ώστε να βελτιστοποιηθεί η αντανάκλαση ηλιακής ακτινοβολίας προς ένα δέκτη που βρίσκεται στην κορυφή του ηλιακού πύργου. Εκεί, η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια.

Η θερμότητα αυτή αποθηκεύεται, συνήθως σε ένα μείγμα τηγμένου άλατος για να χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ή άμεσα με τη μετατροπή νερού σε υπέρθερμο ατμό που κινεί ηλεκτρογεννήτριες, όπως γίνεται και στις θερμοηλεκτρικές μονάδες λιγνίτη. Η διαφορά με την τεχνολογία CSP είναι ότι βασίζεται στην καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια του ήλιου και όχι στον ρυπογόνο και επιβλαβή άνθρακα.

Η τεχνολογία CSP διαφέρει και από τα φωτοβολταϊκά που μετατρέπουν απευθείας την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η ηλιοθερμική ενέργεια (CSP) είναι λιγότερο ώριμη τεχνολογία από τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά, αλλά και τις υπόλοιπες. Το σύστημα Helio100 φιλοδοξεί να γίνει το φθηνότερο σύστημα με ηλιοστάτες στον κόσμο.

Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη ηλιοθερμικών συστημάτων: παραβολικές «λεκάνες» που χρησιμοποιούν κυρτά κάτοπτρα παρατεταγμένα σε μακρές σειρές τα οποία θερμαίνουν σωλήνες μήκους πολλών χιλιομέτρων γεμισμένους με θερμοαπορροφητικό υλικό), δίσκοι Στέρλινγκ που μοιάζουν με δορυφορικά «πιάτα» στραμμένα σταθερά προς τον ήλιο, το γραμμικό σύστημα κατόπτρων Φρέσνελ, τα οποία δεν είναι παραβολικά αλλά επίπεδα και οι ηλιακοί πύργοι περικυκλωμένοι από κινούμενους ηλιοστάτες.

Ο ηλιοστάτης συμπεριφέρεται ως ηλιοτρόπιο: παρακολουθεί την κίνηση του ήλιου και αντανακλά την ενέργεια που παράγει αυτό το διαστημικό πυρηνικό εργοστάσιο.

Η τεχνολογία CSP έχει πολύ μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο: δεν εκπέμπει ρύπους του θερμοκηπίου, ενώ καταλαμβάνει πολύν μικρότερες εκτάσεις γης σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά.

Επίσης, οι ηλιοθερμικές μονάδες έχουν πολύ μεγαλύτερη ωφέλιμη ζωή σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, η οποία φτάνει τα 60 χρόνια, δηλαδή όσο οι θερμοηλεκτρικές μονάδες άνθρακα και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Ωστόσο, το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας έναντι των υπολοίπων ΑΠΕ είναι η σχετική προβλεψιμότητα στη διοχέτευση της ενέργειας. Μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις ώρες αιχμής, αλλά και να εγχύσει ενέργεια όταν ο ήλιος δεν λάμπει στον ουρανό.

—Το Helio100


sugkentrotiki-iliaki-csp-124801Το Helio100 αποτελείται από 120 ορθογώνια, μονολιθικά κάτοπτρα διάστασης 1,8 μέτρα επί 1,2 μέτρα έκαστο. Η πιλοτική μονάδα περιλαμβάνει κάτοπτρα συνολικής επιφάνειας 300 τετρ. μέτρων που αντανακλούν το φως του ήλιου στην κορυφή του πύργου ύψους 12 μέτρων.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο από μηχανικής πλευράς σύστημα: οι ηλιοστάτες ουσιαστικά είναι μικρά ρομπότ που ανά πάσα στιγμή γνωρίζουν (καθένα χωριστά) τη γωνία που σχηματίζουν ο ήλιος και ο πύργος και τη θέση του ήλιου σχετικά με τον πύργο.

Επίσης δεν απαιτεί περίπλοκες υποδομές αφού οι ηλιοστάτες βασίζονται σε ένα δομικό πλαίσιο που τους επιτρέπει να «διπλώσουν» ταυτόχρονα προς το έδαφος.

Δεν χρειάζονται έργα προετοιμασίας του εδάφους και το σύστημα είναι μετακινούμενο. «Το πεδίο των δοκιμών κατασκευάστηκα από ανειδίκευτους εργάτες και η εγκατάσταση έγινε από μόλις δύο άτομα» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Αυτή τη στιγμή το Helio100 βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης, ένα βήμα πριν την παραγωγή της τεχνολογίας σε εμπορική κλίμακα.

—Το παράδειγμα της Νοτίου Αφρικής

Στη Νότια Αφρική εκτιμάται ότι υπάρχει ηλιοθερμικό δυναμικό συνολικής ονομαστικής ισχύος 547,60 Γιγαβάτ.

Παρά την αφθονία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αφρικανική χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη.

Ως εκ τούτου και δεδομένης της δέσμευσης που έχει λάβει για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά ένα τρίτο ως το 2020 η Νότιος Αφρική προσπαθεί να εντάξει τις ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα.

Το 2015, η Νότιος Αφρική εγκαινίασε την πρώτη εμπορική ηλιοθερμική μονάδα. Η μονάδα KaXu Solar One τροφοδοτεί το εθνικό σύστημα με 100 Μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας που μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν περίπου 80.000 νοικοκυριά.

Αποτελείται από 1200 παραβολικούς παραβολικά κάτοπτρα που παρακολουθούν την πορεία του ήλιου και μεταφέρουν την ενέργεια σε σωληνώσεις που περιέχουν ένα θερμοαπορροφητικό υγρό. Η θερμότητα θερμαίνει νερό και ο υπέρθερμος ατμός κινεί μια σειρά από ηλεκτρογεννήτριες.

Το πάρκο καλύπτει μια έκταση ενός τετρ. χιλιομέτρου και έχει τη δυνατότητα να παράσχει αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια δυόμιση ώρες πριν την ανατολή ή μετά τη δύση του ηλίου.

Μεγάλο στοίχημα για την ευρεία διάδοση της τεχνολογίας είναι η διασύνδεση πολλών διεσπαρμένων και απομακρυσμένων μονάδων με το εθνικό δίκτυο και η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των επενδύσεων.

—Τα μέσα αποθήκευσης

Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες μονάδες CSP με αποθήκευση ενέργειας χρησιμοποιούν αλάτι που έχει εξορυχτεί στη Χιλή.

Το τηγμένο αλάτι θεωρείται ιδανικό μέσο αποθήκευσης της θερμότητας διότι διατηρείται σε υγρή μορφή ακόμα και πάνω από τους 540 βαθμούς Κελσίου επιτρέποντας στο σύστημα να λειτουργήσει και υπό χαμηλή πίεση για να πετύχει αποτελεσματική δέσμευση και αποθήκευση ενέργειας.

Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιούσαν αέριο, η πίεση θα αυξανόταν σε επίπεδα τέτοια που το σύστημα δεν θα άντεχε.

Αφού διασχίσει τον δέκτη στην κορυφή του πύργου, το λιωμένο αλάτι κυλά στις σωληνώσεις ενός του πύργου για να καταλήξει σε μια δεξαμενή, όπου αποθηκεύεται υπό υψηλές θερμοκρασίες έως ότου χρειαστεί ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη ενός ερευνητή του Κέντρου Σπουδών Ανανεώσιμης και Βιώσιμης Ενέργειας του Πανεπιστημίου του Στέλενμπος, του Κένεθ Άλλαν, στην περίπτωση της Νοτίου Αφρικής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα υποκατάστατο του Χιλιανού αλατιού: τα πετρώματα.

Αέρας διοχετεύεται εντός και εκτός των πετρωμάτων για να μετακινήσει την ενέργεια. Τα πετρώματα συγκεντρώνουν μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως η υψηλότερη θερμοκρασία τήξης που τους επιτρέπει να αποθηκεύσουν περισσότερη ενέργεια.

Επίσης είναι ανθεκτικότερα στη φθορά του χρόνου και στους διαδοχικούς κύκλους θέρμανσης-ψύξης.

Τα πειράματα του Άλλαν έδειξαν ότι ο δολερίτης, ένα ηφαιστειακό πέτρωμα με τεφρόχρωμη απόχρωση παρόμοιας σύστασης με τον βασάλτη που περιέχει κρυστάλλους, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση.