Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Εντομα, ο κυρίαρχος της γης

Αναρτήθηκε από Aliki Alisa  

Στο 80% των χωρών της Γης, οι κάτοικοι περιλαμβάνουν στο μενού τους και έντομα, ενώ η τάση αυτή έρχεται πλέον και στην Ευρώπη, μέσω ολλανδικών εταιρειών. 


Δείτε πόσο αλλόκοτα όμορφα  -τουλάχιστον χρωματικά- είναι  τα μάτια του  κύριου κατοίκου της Γης,  των εντόμων.

Πρόκειται για «νέα μορφή γεωργίας», αφού στο μέλλον εικάζεται πως η κατανάλωση εντόμων θα σημειώσει κατακόρυφη άνοδο, για να τραφεί ο ολοένα αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός, που έχει ξεπεράσει ήδη τα 7 δισεκατομμύρια.

Περίπου 1.500 είδη εντόμων θεωρούνται βρώσιμα, κυρίως στην Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αμερική, από τα 6 δισ. είδη που υπάρχουν στη Γη. Η πρακτική αυτή χάνεται στους προϊστορικούς χρόνους και αποτυπώνεται
ακόμη και σε βραχογραφίες.

Εντομολόγοι θεωρούν πως όλοι έχουμε δοκιμάσει έντομα κατά λάθος. Οδηγοί μοτοσικλετών έχουν καταπιεί (άπειρα) μυγάκια, έχουμε καταναλώσει λαχανικά με αβγά εντόμων, φαγητά με υπολείμματα μυγών. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος καταναλώνει ακούσια περίπου μισό κιλό έντομα κάθε χρόνο, μέσω της διατροφής του !

Τα έντομα (Insecta) (εν + τομή, επειδή το σώμα τους φαίνεται να
έχει τομές) είναι πολυπληθέστερη και πιο πολυποίκιλη ομοταξία των αρθροπόδων αλλά και ολόκληρου του ζωικού βασιλείου, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένα είδη (υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος) – υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων απ’ ό,τι το σύνολο όλων των υπόλοιπων ειδών!

Σε όλα τα έντομα η ταγμάτωση είναι η ίδια. Τα τάγματα των εντόμων είναι το κεφάλι, ο θώρακας και η κοιλιά.  Διαθέτουν έναν εξωσκελετό που αποτελείται από ένα σύστημα πλακών, τους
 σκληρίτες, που συνδέονται με κρυμμένες εύκαμπτες αρθρώσεις. Ο ίδιος ο εξωσκελετός είναι άκαμπτος. Αυτό οφείλεται στις μοναδικές σκληροπρωτεΐνες και όχι στα χιτινώδη συστατικά όπως εθεωρείτο (στα έντομα η χιτίνη δεν υπερβαίνει το 40% του προεπιδερμιδίου).

Οι σκληρίτες του εξωσκελετού δεν μπορούν να αλλάξουν το σχήμα και το μέγεθός τους. Γι’ αυτό και τα έντομα (όπως και όλα
τα αρθρόποδα) μπορούν να αυξήσουν το μέγεθός τους μόνο εάν αποβάλουν το κάλυμμά τους για να κατασκευαστεί ένα μεγαλύτερο. Ο παλαιός εξωσκελετός διαρρηγνύεται κοντά στο κεφάλι, και από εκεί βγαίνει το έντομο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται έκδυση. Μετά, ο νέος εξωσκελετός που είναι ακόμα χαλαρός, αρχίζει να εκτείνεται και να τεντώνει πριν αρχίσει και πάλι να σκληραίνει.Το επιδερμίδιο του κάθε σωμίτη αποτελείται από τέσσερις σκληρίτες: ένα ραχιαίο νώτο, ένα κοιλιακό στέρνο και ένα ζεύγος πλευρικών πλακών.


Στο κεφάλι φέρει τα στοματικά εξαρτήματα, ένα ζεύγος κεραιών, ένα ζεύγος σύνθετων οφθαλμών και συνήθως, τρία οφθαλμίδια.

Ο  καλλιτέχνης  χρησιμοποιεί τη macro φωτογραφία  σε συνδυασμό με άπειρη υπομονή κι επιμονή, για ν’ αποκαλύψει τα εντυπωσιακά χρώματα και τα σχήματα των μικροσκοπικών εντόμων. Μacro φωτογραφίες εντόμων του φωτογράφου  Ireneusz Irass Waledzik, 29 ετών από την Πολωνία.

«Λατρεύω  την macro  φωτογραφία, ξοδεύω πολύ χρόνο σε αυτό τα
διάφορα σχήματα των ματιών εντόμων με συναρπάζει ο λιλιπούτιος κόσμος τους»

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Αρνούμαι να δεχτώ.


Η αποφράδα εθνική επέτειος 23/04/2010, της παράδοσης της Ελλάδας στα νύχια του ΔΝΤ από τον «εθνάρχη» Γ. Παπανδρέου με την στήριξη ενός κόμματος «κότας», πέρασε απαρατήρητη. 
Ίσως για να ξεχαστεί η  «βελούδινη», όχι με ελικόπτερο, και έμμισθη  δραπέτευση του «σωτήρα» στο εξωτερικό. 
Και έμεινα εγώ στην πουλημένη χώρα να εορτάσω αυτή την επέτειο  και να σκεφτώ:  
Έσκυψες δουλικά, μόλις αντίκρισες το μαστίγιο του δήμιου. Και μετά, βάδισες καμαρωτός στο σφαγείο. (Ναζίμ Χικμέτ)

Αφού Λοιπόν έτσι κι’ αλλιώς θα καταλήξω στο σφαγείο, γιατί να σκύψω δουλικά; Προτιμώ να δυσκολέψω τον δήμιο, με όπλο κατ’ αρχήν τον λόγο και με νόμιμη στήριξη στο άρθρο 120 του συντάγματος που αναφέρεται στο δικαίωμα μου να υπερασπιστώ «τον σεβασμό στο σύνταγμα, και να αγωνιστώ για την τιμωρία των σφετεριστών της Λαϊκής κυριαρχίας.

Επομένως ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΩ

Την καταδίκη της πατρίδας μου και των άλλων χωρών του Νότου, από μια ψυχοπαθητική καγκελάριο κι’ έναν Γερμανό υπουργό οικονομικών, οι οποίοι υποδύονται τους εισαγγελείς ηθικών παρεκτροπών, όντας οι ίδιοι κυβερνήτες μιάς χώρας, οικονομικά ποιο διεφθαρμένης από την δική μου.

Την εξουσιαστική σχιζοφρένεια που αποσυνθέτει την κοινωνία, την ίδια σχιζοφρένεια που δημιούργησε τα κατά καιρούς βασανιστήρια, τα πογκρόμ, τις πυρές της ιεράς εξέτασης, τα Νταχάου, τα Άουσβιτς και τα Γκούλαγκ.

Την θανατική ποινή που μου επιβάλανε οι προηγούμενοι και εκτελέστηκε από το Γερμανόδουλο 17μελές εκτελεστικό απόσπασμα της Ευρω-Γερμανόδουλης Ζώνης.
Την δράση στην χώρα μου της διευθυντικής υπαλληλικής τριανδρίας της συμμορίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος (ΔΝΤ, Παγκόσμιας τράπεζας, ΠΟΕ,) και των αιχμών του δόρατος τους , ΕΚΤ και Ευρω-γκρούπ.

Την διανοητική ανεπάρκεια και την ανεπάρκεια των ηγετικών ικανοτήτων όλων όσων έχω εμπιστευθεί την ζωή μου, των απογόνων μου καθώς και την διαφύλαξη των αξιών της πατρίδας μου, αγαθά που τα απαξιώνουν με την δουλοπρέπεια τους.
Να κρατά τα κλειδιά της χώρας μου το Γερμανικό ενεργούμενο, ο  Ραινχεμπάχ , και οι πολιτικοί της, ηθοποιοί της Commedia dellarte , να παίζουν ρόλους κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θεωρώντας με Μολούκο του 15ου αιώνα.

Την καταστροφή της χώρας μου και της Κύπρου από τους διαχειριστές των πολιτικών τους συστημάτων, με διαδοχικές εξαπατήσεις και μειοδοσίες.
Η φτωχοποίηση της πατρίδας μου να γίνει ο πλούτος της Γερμανίας και το πλυντήριο των απανταχού κατόχων μαύρου χρήματος.

Να γίνει η Ελληνική κοινωνία μια μάζα ανιστόρητων ανθρώπων, προγραμματισμένων να μην παρεκκλίνουν ποτέ από τον «κανόνα» , μια κοινωνία πολιτών –δούλων που αγωνίζονται για ένα κομμάτι ψωμί, με την απειλή να το χάσουν κι αυτό, αν δεν είναι υπάκουοι- υπήκοοι.

Την εξαπάτηση μου από Πρωθυπουργούς που μου είπαν ψέματα προεκλογικά, ο ένας με το «λεφτά υπάρχουν» καταλήγοντας  δραπέτης στο εξωτερικό και ο άλλος με το Ζάππειο 1, 2,και 3, καταλήγοντας να ισχυρίζεται το «ουδείς αναμάρτητος», χωρίς να υπολογίζουν την ζωή μου..

Την οσφυοκαμψία του προέδρου της Κύπρου, μπροστά στην Γερμανική ρεβανσιστική υπερδύναμη και την καταδίκη του νησιού του, με  παράδειγμα τους δικούς μας πολιτικούς, και κατασκευασμένη αφορμή  ένα τραπεζικό πρόβλημα, που το έχουν στον υπερθετικό βαθμό  τράπεζες άλλων χωρών και κυρίως οι γερμανικές, που όμως σφυρίζουν «κλέφτικα».

Να αποπληρώσει η χώρα μου τα δάνεια της, νόμιμα και καταχρηστικά , χωρίς προηγουμένως να αποπληρώσει η «ηθική» Γερμανία το νόμιμο κατοχικό δάνειο που πήρε ληστρικά, όπως συνηθίζει, από την φτωχή κατακτημένη  χώρα μου.

Την Γερμανική ηγεμονία, που στηρίζεται στην πρόφαση, ότι όποιος χρωστά είναι ένοχος και πρέπει να τιμωρηθεί, εκτός από την ίδια.

Ότι ο Ελληνισμός σαν πολιτιστική οντότητα χρωστά σ’ οποιονδήποτε. Του χρωστούν οι άλλοι λαοί. Αυτή είναι πραγματικότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και γι’ αυτό όλοι οι λαοί οφείλουν να σεβαστούν την δυστυχία που τον βύθισαν οι ηγεσίες του και η σκόπιμη υποβάθμιση της παιδείας του.

Να δεχτώ πως ο πολιτισμός των σύγχρονων Ελλήνων, είναι μουσιακός και ξενοδοχειακός.
Ότι η χώρα μου δεν έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις χώρες του Βορρά, και ότι το χρέος της είναι μεγαλύτερο από τις υποτίθεται, « νοικοκυρεμένες» αυτές  χώρες.
Να μην έχει η χώρα μου Εθνικό νόμισμα, για να μπορεί να εκδίδει, όποτε το χρειάζεται αντί να εξαρτάται από τον δανεισμό χρήματος ξένης εκτύπωσης, δεδομένου ότι το χρήμα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο συναλλαγής.

Την εξαθλίωση κυρίως των ηλεκτρονικών ΜΜΕ  που αποκρύπτουν τις σκοτεινές πλευρές της οικονομικής  κρίσης, πείνα ,φτωχοποίηση, αυτοκτονίες, ανεργία, μετανάστευση, απολύσεις, μισθοδοσία ντόπιων και ξένων τρωκτικών από το ελλειμματικό δημόσιο χρήμα και απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Την γενοκτονία των Ελλήνων, με την μείωση γάμων και  γεννήσεων.  Μέσα σ’ ένα χρόνο, μόνο το 2012 κατά την ΕΛΣΤΑΤ γεννήθηκαν δώδεκα χιλιάδες λιγότερα Ελληνόπουλα , που σημαίνει ότι δολοφονήθηκαν πριν ακόμη γεννηθούν. 

Ότι η δικαιοσύνη ιδιαίτερα τα κατώτερα διοικητικά όργανα της δεν επιτελούν σπουδαίο έργο, αποκαθιστώντας σε καθημερινό μαραθώνιο το δίκαιο για τις ανομίες που δημιουργούν η Ελληνική πολιτεία και η τραπεζική αυθαιρεσία.

Τον φασισμό των τραπεζών και την αρπαχτικότατα τους,  που εκδηλώνεται με την μετατροπή του χρέους  δανεικού λογιστικού  χρήματος που μας φόρτωσαν, με την   περιουσία που δημιουργήσαμε με τον ιδρώτα και τον μόχθο μας.

Ότι το χρέος των χωρών του Νότου (περίπου ενάμιση  τρισεκατομμύριο δολάρια), είναι μεγαλύτερο από το Γερμανικό χρέος και των λοιπών χωρών του Βορρά( περίπου είκοσι και μισό τρισεκατομμύρια ).

Ότι το τέταρτο Ράιχ θα εξακολουθήσει να υπάρχει για πολλά  χρόνια. Οι λαοί θα ξεπεράσουν το σοκ της οικονομικής υποδούλωσης, γιατί έχουν φτάσει στο όριο τους και η αντοχή τους εξαντλείται.

Το μόνο που εύχομαι είναι να μην ζήσουμε έναν ακόμη παγκόσμιο  Αρμαγεδδώνα.

Αρνούμαι τέλος να δεχτώ την θεωρία του μονόδρομου για την έξοδο από την κρίση. Αντίθετα δεν έχω καμιάν ελπίδα για κάτι τέτοιο.

Η μόνη ελπίδα που μου έμεινε είναι , ότι όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μου αρνούνται να δεχτούν όλα όσα κι εγώ. Πολύ περισσότεροι από όσους έλπιζαν πριν από ένα χρόνο. 


Ρόδος  24/04/2013                                                        Χ, Βουτυράκης
                                                                                     h-vout@yahoo.gr

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ


Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια αποτελούν νοσηρές καταστάσεις, με σημαντικές και μη αντιστρέψιμες παθολογικές συνέπειες, καθώς και οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι πως με τις νέες μεθόδους και από ικανούς χειρουργούς υπάρχει αποκατάσταση στις περισσότερες των περιπτώσεων.


Το ροχαλητό είναι θορυβώδης αναπνοή στον ύπνο. Οφείλεται στη μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού πίσω από τη γλώσσα. Η δυσκολία στη διέλευση του αέρα προκαλεί δόνηση των μαλακών μορίων του φάρυγγα, με αποτέλεσμα το γνωστό θορυβώδη ήχο που συνοδεύει τις νύχτες περίπου του 40% του συνολικού πληθυσμού σχεδόν καθημερινώς, ενώ περιστασιακά πάνω από του 80%. Το ροχαλητό είναι συχνά συνοδευόμενο με σύνδρομο αντίστασης αεροφόρων οδών και ως αποτέλεσμα σύνδρομο υπνικής άπνοιας–υπόπνοιας στον ύπνο. Τα αίτια της αντίστασης στη διέλευση του αέρα και άρα του ροχαλητού μπορεί να είναι η λοξή μύτη, το σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα της μύτης, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες, η μακρά σταφυλή, η μακρά μαλθακή υπερώα, υπερτροφικές αμυγδαλές, ιδιομορφίες κρανίου, στόματος, σε τοιχώματα φάρυγγα–ρινοφάρυγγα και επιγλωττίδας. Στα παιδιά κυρίως τα κρεατάκια (αδενοειδείς) ή και υπερτροφικές αμυγδαλές.

# Ποιες είναι οι άμεσες επιπτώσεις του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας;

Οι άμεσες επιπτώσεις του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας είναι η πρωϊνή κόπωση, υπνηλία, πονοκέφαλος, καρηβαρία, δυσκολία συγκέντρωσης, μείωση διανοητικής και σωματικής απόδοσης, ευερεθιστότητα, μείωση της libido κ.ά. Έχει εξακριβωθεί ο συσχετισμός τους με αυτοκινητιστικά ατυχήματα, με 1.400 αυτοκινητιστικούς θανάτους το χρόνο στις ΗΠΑ να σχετίζονται με την υπνική άπνοια, ενώ με θεραπεία οι 980 θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια σχετίζονται επίσης με διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και αίτηση διαζυγίου. Κλινικές συνέπειές τους είναι: υπέρταση, εμφράγματα, αρρυθμίες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης κ.ά.

# Πώς μπορεί να μειώσει κανείς την ένταση των συμπτωμάτων;

Το άτομο που παρουσιάζει ροχαλητό και υπνική άπνοια θα πρέπει να αποφεύγει τη χρήση αλκοόλ, καθώς και φαρμάκων που καταστέλλουν το κέντρο της αναπνοής, όπως υπνωτικά και ηρεμιστικά. Θα πρέπει επίσης να διατηρεί το σωματικό του βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, να προσέχει τη διατροφή του και το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι τουλάχιστον 3 με 4 ώρες προ του ύπνου. Το άτομο θα πρέπει επίσης να αθλείται, καθώς η τόνωση των μυϊκών ομάδων βελτιώνει μεταξύ άλλων και το αναπνευστικό σύστημα. Η προσέλευση για ύπνο θα πρέπει να γίνεται κάθε βράδυ την ίδια ώρα, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου το άτομο θα πρέπει να είναι σε πλάγια θέση και όχι ανάσκελα. Βοηθάει επίσης το να σηκωθεί η κεφαλή του κρεβατιού κατά 10 εκατοστά, όχι βάζοντας μαξιλάρια, αλλά τοποθετώντας ένα συμπληρωματικό υλικό στα ποδαράκια του προσκέφαλου. Το άτομο θα πρέπει επίσης να πηγαίνει για ύπνο ελαφρώς κουρασμένο, αλλά όχι εξαντλημένο και να μην έχει καταναλώσει πολύ νερό το βράδυ, προκειμένου να διασφαλίσει ύπνο χωρίς διακοπές. Το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να έχει ικανοποιητική υγρασία, κι αυτό διότι ο ξηρός αέρας επιτείνει το ροχαλητό. Εάν όμως τα συμπτώματα επιμένουν ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα, τότε ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί τον ειδικό ΩΡΛ.

# Ποια είναι η αντιμετώπιση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας;

Μια πρώτη αντιμετώπιση από το γιατρό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ενδέχεται να είναι φαρμακολογική, με ειδικά σπρέϊ –ρινικά ή εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή– και αυτοκόλλητα που βοηθούν ανοίγοντας τους αεραγωγούς.

Η πιο ενδεδειγμένη όμως αντιμετώπιση του ροχαλητού έπειτα από πλήρη κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση που συχνά περιλαμβάνει και πλυσωματογραφική μελέτη ύπνου, είναι η χειρουργική αποκατάσταση των αντιστάσεων στις αεροφόρες οδούς που προαναφέρθηκαν. Στα παιδιά η αδενοτομή και αν επιβάλλεται η αμυγδαλεκτομή ή αμυγδαλοτομή δίνει άμεση και οριστική λύση. Η διαφραγματοπλαστική, η οποία συχνά πρέπει να συνοδεύεται και με ρινοπλαστική, καθώς και η κογχοπλαστική, αποκαθιστούν πλήρως τη ρινική αναπνοή. Ο συνδυασμός αυτών γίνεται συχνά με πλαστική της σταφυλής ή/και της μαλθακής υπερώας και των τοιχωμάτων του φάρυγγα, έπειτα από αφαίρεση των αμυγδαλών. Έτσι ο χώρος ανοίγει εμφανώς, με αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη διέλευση του αέρα, με άμεσα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η χρήση του Laser, οι ραδιοσυχνότητες και οι χειρουργικοί υπέρηχοι μειώνουν στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο, ενώ είναι αναίμακτοι και αποτελεσματικοί. Ο ασθενής παραμένει μόνο μια ημέρα στο νοσοκομείο και επιστρέφει στις δραστηριότητές του μετά από λίγες ημέρες.

Επιβαλλόμενη είναι η χρήση τους σε υπερτροφίες τοιχωμάτων φάρυγγα, υποφάρυγγα και πλαστική επιγλωττίδας. Η χρήση εμφυτευμάτων μαλθακής υπερώας ή ειδικού στοματικού νάρθηκα ή επέμβαση στην γνάθο αποτελεί επίσης λύση ανά περίπτωση. Πρέπει επίσης να αναφερθεί πως συχνά το ροχαλητό και γενικότερα η υπνική άπνοια είναι σε άμεση συνάρτηση με την παχυσαρκία. Έτσι, η συνεργασία με διατροφολόγους και σε πιο δύσκολες περιπτώσεις με χειρουργούς παχυσαρκίας, έχει άριστα αποτελέσματα.

Ροχαλίζω και δεν το ξέρω;

Στην περίπτωση που κάποιος κοιμάται με ένα άλλο άτομο μαζί, τότε σίγουρα το άτομο αυτό θα το αντιληφθεί και θα τον ενημερώσει. Όταν όμως κάποιος κοιμάται μόνος, τότε το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζει ότι ροχαλίζει. Υπάρχουν όμως κάποια συμπτώματα που θα πρέπει να τον/την ανησυχήσουν: εάν έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 7 ώρες, αλλά αισθάνεται κουρασμένος την επόμενη μέρα, και αυτό συνεχίζει για ένα διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών, ενώ έχει φυσιολογικό ύπνο, τότε θα πρέπει σίγουρα να ελέγξει εάν το ροχαλητό παρεμβάλει στον ύπνο του. Αυτό μπορεί να γίνει καλώντας κάποιο φίλο ή συγγενή στο σπίτι για ύπνο, ή χρησιμοποιώντας ένα κασετόφωνο εγγραφής που λειτουργεί μόνο εφόσον ανιχνεύσει θόρυβο.

Άρθρο του Κωνσταντίνου Θ. Μακρυπίδη M.D. (*)
(*) Ο Δρ. Κ.Θ. Μακρυπίδης είναι χειρουργός ΩΡΛ–Πλαστική Χειρουργική Προσώπου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Προσώπου D.O.H.N.S. Royal College of Surgeons (www.drmakrypidis.gr)

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – SOS


Δημοσιεύτηκε από την GREENPEACE ο παρακάτω κατάλογος με γενετικά μεταλλαγμένες ουσίες. 


Αλλαντικά :
ΑΝΑΝΙΑΔΗ

Γιαούρτια – Επιδόρπια:
Γιαούρτι After School Choco (ΦΑΓΕ)
FruYo γιαούρτι με δημητριακά (ΦΑΓΕ)
Nouvelle, (ΦΑΓΕ)
Caramele (ΦΑΓΕ)
Corn Flakes (Tasty)

Επεξεργασμένες ντομάτες:
Brava Ketchup (Med Foods)

Ζυμαρικά και σάλτσες ζυμαρικών:
La Mediterranea (Γιουριμάκ)
Pasta Italia (Γιουριμάκ)
Μάκβελ Ζυμαρικά (Γιουριμάκ)
Τορτελίνια (ΑΒΕΖ)

Κονσέρβες:
Παλίρροια Βοδινό με αρακά (Παλίρροια)
Παλίρροια Γίγαντες γιαχνί (Παλίρροια)
Παλίρροια Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (Παλίρροια)
Παλίρροια Σπετζοφάι (Παλίρροια)

Σπορέλαια – Μαργαρίνες:
Corolla (Κορέ)
Standard Σπορέλαια (Standard)
Union Σογιέλαιο (Παπουτσάνης)
Εύα (Ελληνικές Δημιουργίες)
Μάνα Αραβοσιτέλαιο (Παπουτσάνης)
Μάνα Βαμβακέλαιο (Παπουτσάνης)
Σογιόλα (Κορέ)
Σορίνα (Ελληνικές Δημιουργίες)
Το Λαμπερό (μύλοι Σόγιας)

Σαλάτες – Σάλτσες – Σούπες:
17 Delicatessen Farma (Olympus Foods)
17 Delicatessen Mustard Sauce (Olympus Foods)
17 Delicatessen Μελιτζανοσαλάτα (Olympus Foods)
17 Delicatessen Ρώσικη Σαλάτα (Olympus Foods)
17 Delicatessen Τυροσαλάτα (Olympus Foods)
Brava Μουστάρδα (Med Foods)
Chef Grec Τυροσαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Ρώσικη Σαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Ταραμοσαλάτα (Κούτρας) 
Chef Grec Τζατζίκι (Κούτρας)
Delicia Μουστάρδα (Med Foods)
BEM Μελιτζανοσαλάτα (BEM)
BEM Ρώσικη Σαλάτα (BEM)
BEM Ταραμοσαλάτα (BEM)
BEM Τζατζίκι (BEM)

Σοκολάτες – Καραμέλες:
Oscar Σοκολάτες (Oscar)

Παγωτά:
ΑΓΝΟ

Τσιπς – Σνακς:
Cheetos (Tasty)
Doritos (Tasty)
Φουντούνια (Tasty)
Lay ’s (Tasty)
Pitsinia (Tasty)
Ruffles (Tasty)
Tasty Snacks (Tasty)
Tsakiris Chips με αλάτι – πάπρικα (Τσακίρης)
Tsakiris Chips με αλάτι – ρίγανη (Τσακίρης)

Ψωμί – Φρυγανιές:
Ferro Κριτσίνια με σκόρδο (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)
Ferro Κριτσίνια με σουσάμι (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)

ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε
Η παρακάτω είναι μια λίστα χρωστικών ουσιών και προσθέτων για τρόφιμα που εκδόθηκε από το νοσοκομειακό κέντρο του Chaumont της Γαλλίας, βασισμένη σε πληροφορίες που δόθηκαν από το ερευνητικό νοσοκομείο του Villajuir, για να επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών στα αποτελέ­σματα των προσθέτων που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων.

Ε100
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε214
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Ε322
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε101
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε215
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Ε325
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε102
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Ε217
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Ε326
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε103
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ

Ε220
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 12

Ε327
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε104
ΥΠΟΠΤΟ

Ε221
ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ

Ε330
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ
Ε105
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ

Ε222
ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ

Ε331
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε110
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Ε223
ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ

Ε332
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε111
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ

Ε224
ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ

Ε333
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε120
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Ε226
ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ

Ε334
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε121
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ

Ε230
ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ε335
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε122
ΥΠΟΠΤΟ

Ε231
ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ε336
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε123
ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Ε232
ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ε337
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε124
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Ε233
ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ε338
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε125
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ

Ε236
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε339
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε126
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ

Ε237
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε340
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε127
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Ε238
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε341
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε130
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ

Ε239
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Ε400
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε131
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Ε240
ΥΠΟΠΤΟ

Ε401
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε132
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε241
ΥΠΟΠΤΟ

Ε402
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε140
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε250
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΙΕΣΗΣ

Ε403
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε141
ΥΠΟΠΤΟ

Ε251
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΙΕΣΗΣ

Ε404
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε142
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Ε252
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΙΕΣΗΣ

Ε406
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε150
ΥΠΟΠΤΟ

Ε260
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε407
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε151
ΥΠΟΠΤΟ

Ε261
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε408
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε152
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ

Ε262
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε410
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε153
ΥΠΟΠΤΟ

Ε263
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε411
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε160
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε270
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε413
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε161
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε280
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε414
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε163
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε281
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε420
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε170
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε282
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε421
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε171
ΥΠΟΠΤΟ

Ε300
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε422
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε173
ΥΠΟΠΤΟ

Ε301
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε450
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε174
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε302
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε461
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε175
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε303
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε462
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε180
ΥΠΟΠΤΟ

Ε304
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε463
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε181
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ

Ε305
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε465
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε200
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε306
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε466
ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε201
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε307
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε471
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε202
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε308
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε472
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε203
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε309
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Ε473
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε210
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Ε311
ΕΚΖΕΜΑ

Ε474
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε211
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Ε312
ΕΚΖΕΜΑ

Ε475
ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε212
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Ε320
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Ε477
ΥΠΟΠΤΟ
Ε213
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Ε321
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Ε480
ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 αφορα την ισορροπια του νευρικου συστηματος.                                                
Ε123 - πολυ επικινδυνο απαγορευμενο στις ΗΠΑ και Ρωσία.                                                         
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ - από το γαλλικό υπουργείο υγείας 1/1/77                                                       
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ - ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων