Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι ψαράδες δεν έχουν πια χώρο να επεκταθούν στη γη

Οι καταστροφικές συνέπειες της υπεραλίευσης

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό PLoS ONE από ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης μας δεν έχει άλλο χώρο για την επέκταση της αλιείας. Η μελέτη είναι η πρώτη αυτού του είδους, λαμβάνοντας υπόψη τη χωρική ανάπτυξη της αλιείας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αποκαλύπτει ότι από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970, η αλιεία επεκτάθηκε με ρυθμό ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων ανά έτος και το ποσοστό αυτό υπέρ-τριπλασιάστηκε από το 1980 έως το 1990. Ωστόσο, μετά την περίοδο αυτή, οι αριθμοί πέφτουν.

«Η επιβράδυνση της επέκτασης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν είναι μια αντανάκλαση της επιτυχημένης προσπάθειας σταθεροποίησης, αλλά μάλλον ένδειξη ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για την επέκταση της αλιείας», λέει ο Wilf Swartz, διδακτορικός φοιτητής στο UBC Fisheries Centre και εκ των πρωταγωνιστών της συγγραφής της μελέτης.

Από την άλλη πλευρά, λιγότερο από το 0,1% των θαλάσσιων περιοχών προστατεύονται από την υπέρ-αλιεία. «Αν οι άνθρωποι στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αναρωτιούνται πώς γίνεται οι αγορές να εξακολουθούν να γεμίζουν με θαλασσινά, είναι εν μέρει λόγω της υπεραλίευσης», λέει ο W. Swartz .

«Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν για την αλιεία μια ρομαντική εντύπωση, ότι αποτελεί μια τοπική δραστηριότητα που ασκείται από σκληραγωγημένα άτομα, η πραγματικότητα είναι τις τελευταίες δεκαετίες είναι εντελώς διαφορετική», λέει ο Daniel Pauly, άλλος συγγραφέας και ερευνητής του UBC Fisheries Centre.

Εν κατακλείδι, η εποχή της μεγάλης επέκτασης της αλιείας έχει έρθει στο τέλος της και τα πράγματα φαίνονται αρκετά δύσκολα, αφού για πολλά ψάρια η βιωσιμότητα δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή. «Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε και η κοινωνία αναγνωρίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να σταματήσει η καθοδική πορεία, με τη δημιουργία αυστηρότερων κανονισμών στην αλιεία και τα θαλάσσια καταφύγια».

Πηγή: http://trela-psaremata.blogspot.com

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΗΡΟΥ.....ΑΓΓΛΙΚΑ


«Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά, ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού. Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος, έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι 'εξόδευσαν', για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την 'βαπτίσουν' με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη».

Παραδείγματα:

AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: ''θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ''.
AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!
BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα 'τραπέζια' (πάγκους) της αγοράς.
BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.
BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.
BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.
BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.
CARE = από το καρέζω.
COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.
DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα 'δία'. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.
DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ
DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!
DOUBLE = από το διπλούς - διπλός.
EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.
EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε
EYES = από το φάεα = μάτια.
FATHER = από το πάτερ (πατήρ).
FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.
FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ (F= δίγαμμα).
GLAMO UR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramo ur -glamou r , πήρε την σημερινή έννοια.
HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.
HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό 'ς' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).
I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.
ILLUSION = από το λίζει = παίζει.
ΙS = από το είς.
KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).
KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με (...είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).
LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης - πατέρας του Οδυσσέα).
LOVE = λατινικό: love από το 'λάFω'. Το δίγαμμα (F) γίνεται 'αυ' και 'λάF ω ' σημαίνει ''θέλω πολύ''.
MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.
MATRIX = από το μήτρα.
MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.
MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.
MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.
ME = από το με.
MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.
MENACE = από το μήνις.
MENTOR = από το μέντωρ.
MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ε'84,2).
MINOR = λατινικά: minor από το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το... menu!
MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda ).
MOKE = από το μώκος = αυτός που χλευάζει.
MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).
MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.
MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου!
MOW = από το αμάω = θερίζω.
NIGHT = από το νύχτα.
NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο (''νέ τρώει, νέ πίνει''), ή ( νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.
PAUSE = από το παύση.
RESISTANCE = από το ρά + ίστημι.
RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.
RESTORATION = λατινικά restauro από το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ. ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.
SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία (') προφέρεται ως σ = σερπετό.
SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.
SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).
SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.
SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω ( σπονδή).
TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.
TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.
YES = από το γέ = βεβαίως.
WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ.

Eργασία βασισμένη σε Μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου , με τίτλο
«Ελληνική Γλώσσα - τροφός όλων των γλωσσών».

Πηγή: http://durabond.ca/gdouridas/glossa2.html

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΓΡΑΠΤΟ 7.270 ΕΤΩΝ.

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ

Γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Εχέδωρος

Το πρώτο γραπτό κείμενο στην Ευρώπη – Το 1998 ο καθηγητής κ. Γ. Χουρμουζιάδης δήλωσε πως είναι αδύνατη η δημοσίευση του κειμένου του Δισπηλιού που ήρθε στο φως το 1994, λόγω του ότι η ξύλινη επιγραφή …καταστράφηκε.

Το περίεργο είναι πως 7.258 χρόνια περίμενε η …επιγραφή για να τη δει ο κ. καθηγητής και μόλις την είδε …κονιορτοποιήθηκε.

Είναι εμφανές πως η όποια επίσημη δημοσίευσή της θα ανέτρεπε όλο το …ιστορικό σκηνικό περί ανακάλυψης της γραφής, της αποτύπωσης της έναρθρης φωνής του ανθρώπου με γράμματα (και όχι με ιδεογράμματα) και μάλιστα στο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης…

Θα ανατρέπονταν δηλαδή η θεωρία πως οι Έλληνες- όπως μας διδάσκουν- έλαβαν και αυτοί, το φως εξ …ανατολάς (από βαβυλώνιους, σουμέριους, φοίνικες κλπ!!) και θα έπρεπε να καλύψουν το μεγάλο κενό των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, όταν δηλαδή, οι ανατολικοί λαοί εκφράζονταν με ιδεογράμματα, οι Έλληνες έγραφαν με συλλαβές όπως σήμερα… Είναι καταφανές ότι αυτό δηλώνει πρώιμο στάδιο σκέψης και πολιτισμού.

Σύμφωνα με τη σημερινή θεωρία – αυτή που διδάσκεται και στα ελληνικά σχολεία – οι Έλληνες έμαθαν γραφή περί το 800 π.Χ. από τους …Φοίνικες.

Εκείνο που δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν η ελληνική γλώσσα να έχει 800.000 λήμματα, πρώτη γλώσσα στον πλανήτη, όταν η αμέσως επόμενη έχει 250.000 λήμματα.

Πως είναι δυνατόν να γράφηκαν τα Ομηρικά έπη περί το 800 π.Χ. όταν δηλαδή έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες; Παρουσιάστηκαν ξαφνικά οι αρχαίοι Έλληνες στο ιστορικό προσκήνιο τον 8ο αιώνα π.Χ., με γλώσσα εκατοντάδων χιλιάδων λημμάτων, που για να δημιουργηθεί απαιτείται γλωσσική προϊστορία τουλάχιστον 10.000 ετών (σύμφωνα με επίσημη αμερικανική γλωσσολογική έκθεση).

Η αγγλική γλώσσα είναι 1.600 ετών και έχει 48% ελληνικές λέξεις με σύνολο λημμάτων 240.000. Η γερμανική είναι 1.700 ετών και έχει 250.000 λήμματα με ελληνικές λέξεις 46%.
Η ομηρική γλώσσα τι ηλικία έχει;

Έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες από τους ανατολικούς λαούς και ξαφνικά έγραψαν τα ομηρικά έπη που έχουν ιστορικό βάθος τριών χιλιάδων ετών;

Τι είναι αυτό που φοβίζει τους ιστορικούς; Μήπως γιατί δεν χάθηκαν στη σκόνη της ιστορίας και οι Έλληνες όπως οι Χαναναίοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Φοίνικες κλπ.; Μήπως η αλήθεια, η πραγματικότητα, αποτελεί εμπόδιο και φόβος στα σχέδια κάποιων ‘εκλεκτών’ που επιδιώκουν την τύφλωση των λαών;

Τι γράφει το δημοσίευμα πριν δεκαπέντε χρόνια :

Το παλιότερο οργανωμένο γραπτό κείμενο που βρέθηκε στη γη της Ευρώπης και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια(!) από σήμερα αποκαλύφθηκε στη λίμνη της Καστοριάς.Το παλιότερο οργανωμένο γραπτό κείμενο που βρέθηκε στη γη της Ευρώπης και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια(!) από σήμερα αποκαλύφθηκε στη λίμνη της Καστοριάς.

Είναι μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστο μήνυμα χαραγμένο από ένα νεολιθικό ψαρά ή έμπορο λιμνιαίου προϊστορικού οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς, γραμμένο δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τα γραπτά ευρήματα των Σουμερίων και τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν από τις κρητομυκηναϊκές πήλινες πινακίδες της γραμμικής γραφής.

Τη συγκλονιστική ανακοίνωση έκανε χθες στη διάρκεια του αρχαιολογικού συνεδρίου για το φετινό ανασκαφικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα ο καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ κ. Γιώργος Χουρμουζιάδης, που αποκάλυψε το ντοκουμέντο στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας το περασμένο καλοκαίρι.
Η ξύλινη πινακίδα με την επιγραφή χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκριτο» στο 5260 (!) π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου.

Ο κ. Χουρμουζιάδης με επιστημονικά επιχειρήματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαράγματα της επιγραφής, που είναι οργανωμένα σε στίχους, δεν πρέπει να είναι διακοσμητικά, αλλά «γράμματα» που μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα της παλαιοευρωπαϊκής γραφής και μάλιστα στην πρώιμη φάση της.

«Είναι το μοναδικό έγγραφο-εύρημα όπου τα σήματα του δεν έχουν ιδεογραφικό χαρακτήρα (με μορφές ανθρώπων, ζώων, του ήλιου κ.ά.) και παρουσιάζουν προχωρημένο χαρακτήρα αφαίρεσης, άρα είναι προϊόν διανοητικής επεξεργασίας», είπε ο κ. Χουρμουζιάδης.

Η ανακοίνωση του μοναδικού προϊστορικού ευρήματος εντυπωσίασε τους αρχαιολόγους-συνέδρους, ενώ ο κ. Χουρμουζιάδης διατύπωσε το ερώτημα: «θα μπορέσουμε, άραγε, να μάθουμε ποτέ αν αυτά τα σήματα ήταν η πρώτη αρχή ενός διηγηματικού λόγου ή του λόγου μιας εξουσίας;

Πηγή: http://www.votegreece.gr

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Προσοχή στα μεταλλαγμένα προϊόντα

Στείρωση από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι

Ένας κτηνοτρόφος στις ΗΠΑ πιστεύοντας τις διαβεβαιώσεις της βιοτεχνολογίας και των πολυεθνικών εταιρειών ξεκίνησε να χρησιμοποιεί σαν αποκλειστική διατροφή των γουρουνιών του γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.

Στην αρχή δεν είχε προβλήματα, παρατήρησε όμως οτι....
τα ζώα του σταδιακά όλο και πιο πολλά, ενώ εμφάνιζαν τα χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης, είχαν δηλαδή πλακούντα, δεν είχαν έμβρυο. Όταν γεννούσαν το αποτέλεσμα ήταν απλώς σκέτο νερό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη οικονομική του καταστροφή.

Ο ίδιος λέει ότι στράφηκε προς την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Στην συνέχεια κατάφεραν να εντοπίσουν και άλλους κτηνοτρόφους στις ΗΠΑ με τα ίδια προβλήματα.

Στην συνέντευξή του θα δείτε ότι δύο ήταν τα μεγάλα του προβλήματα. Η κυβέρνηση, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι των πολιτών. Και τα ΜΜΕ που δεν δημοσιοποιούν τέτοια προβλήματα.

Το πρόβλημα του να γεννιούνται στείρα ζώα είναι κορυφαίο. Αν γίνει η διάδοση των γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών, μην παραξενευτείτε αν ξαφνικά βρεθούμε σε ένα παγκόσμιο λοιμό.

Υπάρχουν και επιπλέον ερωτήματα που δεν μπορεί να τα απαντήσει το βίντεο. Τι επίδραση έχει δηλαδή η κατανάλωση αυτού του κρέατος στους ανθρώπους. Είναι δυνατόν οι παράγοντες αυτοί που προκαλούν στείρωση στα γουρούνια να μην προκαλούν στείρωση στον άνθρωπο;

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι οτι η ανθρωπότητα οδηγείται σε μια παγκόσμια δικτατορία στην οποία οι πολίτες θα είναι ο εχθρός και η κυβέρνηση μαζί με τους «μπανκστερς» - τραπεζίτες, τις πολυεθνικές τους και τα τσιράκια τους στα ΜΜΕ θα διαμορφώνουν την χειρότερη φυλακή που έχει γνωρίσει ποτε η ανθρωπότητα.

Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν άλλο τρόπο να διαδοθούν παρά απο στόμα σε στόμα.

Μην αδιαφορήσετε. Παλέψτε να γίνουν γνωστά όλα αυτά που συνωμοτούν κάποιοι εις βάρος της ανθρωπότητας.


Δείτε το βίντεο εδώ: www.youtube.com/watch?v=XZlL4ar7R0I&feature=player_embedded#

Οι ελέφαντες φοβούνται τα μυρμήγια;

Τελικά είναι αλήθεια... Τα μυρμήγκια είναι ο φόβος και ο τρόμος των ελεφάντων, γι' αυτό και η ακακία τα χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας!

Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wyoming και της Florida, έκαναν μια σειρά από μελέτες στην περιοχήLikipia της Κεντρικής Κένυα προκειμένου να ερευνήσουν το κατά πόσο ο αυξημένος αριθμός των ελεφάντων στην περιοχή επηρέαζε την βιωσιμότητα των φυτών.

Προς μεγάλη τους έκπληξη όμως ανακάλυψαν πως οι ελέφαντες έγδερναν τα δέντρα όπου υπήρχε αμμώδη επιφάνεια. Αντίθετα δεν πλησίαζαν το αργιλώδες έδαφος , δηλαδή εκεί όπου φυτρώνει μόνο ένα φυτό η ακακία.

Αυτό το φυτό έχει βασικά μια συμβιωτική σχέση με τα μυρμήγκια. Το φυτό προσφέρει στέγη και φαγητό στα μικρά έντομα, με αντάλλαγμα να τους προστατέψουν από τους ελέφαντες!

Για να καταλάβουν οι ερευνητές αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, απομάκρυναν τα μυρμήγκια από το δέντρο, και τότε παρατήρησαν ότι οι ελέφαντες πλησίαζαν για να το φάνε. Όμως, όταν ξαναγέμιζε με μυρμήγκια, όλο και λιγότεροι ελέφαντες “λιγουρεύονταν” το δέντρο.

Έπειτα, πήγαν το φυτό στο εθνικό πάρκο της Κένυας, όπου είχαν δύο ακακίες: η μια με μυρμήγκια και η άλλη χωρίς.
“Οι ελέφαντες ούτε που άγγιξαν τα κλαδιά του δέντρου με τα μυρμήγκια. Μπορούσαν να μυρίσουν τα έντομα και ήξεραν ότι θα ήταν επίπονη η διαδικασία της κατάποσης.” είπε ο καθηγητής Γκοέν κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων.
Φαίνεται ότι οι ελέφαντες γνωρίζουν ότι τα μυρμήγκια μπορεί να τους δαγκώσουν την κάτω μεριά της προβοσκίδας τους, εξηγεί ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: http://www.aneiromai.gr

Γιατί ξεχνάμε εύκολα ονόματα;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, δεν συγκρατεί ονόματα και υπάρχει εξήγηση για αυτό.

Είναι πολύ σύνηθες το σκηνικό να γνωρίζεις έναν άνθρωπο και να μην θυμάσαι, μόλις λίγα λεπτά αργότερα, το όνομά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις ασθενή μνήμη, κάθε άλλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν συγκρατεί ονόματα και υπάρχει εξήγηση για αυτό.

Καταρχήν πρόσφατη έρευνα ενός βρετανού ψυχολόγου, έδειξε ότι η βασική αιτία που ξεχνάμε το όνομα κάποιου είναι το γεγονός ότι τα ονόματα δίνονται αυθαίρετα και δεν έχουν καμία σημασία.

Επιπλέον, συνήθως δεν αντιπροσωπεύουν αυτόν που το φέρει. Για τον λόγο αυτό ακριβώς και είναι πιο εύκολο να θυμάται κάποιος το «παρατσούκλι» ενός, παρά το πραγματικό του όνομα.

Σε έρευνα που έγινε, δόθηκαν στους συμμετέχοντες ψεύτικα ονόματα και βιογραφικά για να τα μελετήσουν. Στο τεστ που ακολούθησε οι ερευνητές έλεγξαν τι θυμόταν ο καθένας και ποιές πληροφορίες είχε συγκρατήσει. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά καθώς το 69% θυμόταν το επάγγελμα, το 68% τα χόμπι, το 62% τον τόπο καταγωγής, το 31% το όνομα και το 30% το επίθετο.

Είναι δηλαδή πολύ πιο δύσκολο να θυμάται κανείς το όνομα του συνομιλητή του, από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του. Επομένως εάν το όνομα του καθενός μπορούσε να αντιπροσωπεύει κάτι από την δουλειά του, θα ήταν πιο εύκολο να το θυμάται κάποιος.


Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που το όνομά τους θυμίζει το επάγγελμά τους για παράδειγμα, τότε οι άλλοι είναι δύσκολο να το ξεχάσουν. Αυτό σημαίνει ότι η μνήμη λειτουργεί συνδυαστικά. Και ο συσχετισμός ενός χαρακτηριστικού, είτε αυτό είναι η δουλειά, η καταγωγή κ.λ.π., με το όνομα του κάθε ανθρώπου, θα έκανε την μνήμη να λειτουργεί σαφώς καλύτερα.

Πιο περίεργα βέβαια είναι τα στοιχεία, που κατέδειξε μία άλλη έρευνα σύμφωνα με την οποία, το πρώτο γράμμα του ονόματος κάποιου ανθρώπου έχει κάποια σχέση με την εργασία ή την καταγωγή του. Με απλά λόγια, έχει παρατηρηθεί σε αμερικάνικο πάντα έδαφος, ότι γυναίκες με το όνομα Βιρτζίνια, κατάγονται από την Βιρτζίνια και πολλοί άντρες από την Φιλαδέλφεια ονομάζονται Φίλιπ. Ακριβώς επειδή αυτά τα ονόματα δεν είναι και τόσο αυθαίρετα και συσχετίζονται με την καταγωγή, είναι και πιο εύκολο να τα θυμάται κανείς.

Πάντως ένας καλός τρόπος για να θυμάται κάποιος τα ονόματα των συνομιλητών του, είναι η επανάληψη. Με άλλα λόγια, όταν συστήνεται κάποιος, καλό είναι να επαναλαμβάνει το όνομα (του συνομιλητή), προκειμένου να το συνδέσει με το πρόσωπο, που μόλις γνώρισε. Η επανάληψη εξάλλου είναι ….μήτηρ πάσης μαθήσεως.


Πηγή : http://lookit.gr

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Σχόλια από την καθημερινή ζωή

Πάντα υπάρχουν άνθρωποι

Του Βαγγέλη Κογκάκη
Πριν από μερικούς μήνες είχα ασχοληθεί με την καθημερινή ζωή και νοοτροπία των σημερινών Ελλήνων και μάλιστα των νέων και είχα δημοσιεύσει σχόλια γύρω από αυτό το θέμα. Τους είχα επικρίνει, για την αμέλεια, την κακοτεχνία, την αδιαφορία, την αναλγησία μέσα στην οποία καθημερινά ζουν και πορεύονται μερικοί από αυτούς.

Όμως πολλές φορές μπορούν να δικαιολογηθούν, βλέποντας γύρω τους τόσες αλητείες, κλοπές τσαντών καθ’ οδόν, ληστείες καταστημάτων και τραπεζών, υπεξαιρέσεις και απάτες όλων των ειδών από ανώνυμους και επώνυμους ‘πολίτες’ όλων των κοινωνικών τάξεων. Δολοφονίες ‘εν ψυχρώ’, φόνους δι’ ‘ασήμαντον αφορμήν’, καθημερινή βία, τους ‘γνωστούς - άγνωστους κουκουλοφόρους’ να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους και τόσα άλλα ‘ων ουκ έστι αριθμός’. Κι ακόμη τη σημερινή οικονομική δυσπραγία, με τους κυρίως υπεύθυνους να παριστάνουν τους ανεύθυνους, αδιαφορώντας για ό,τι συμβαίνει γύρω των, ‘‘να μεριμνούν και να τυρβάζουν περί πολλά’’ επιρρίπτοντας την ευθύνη στη διεθνή οικονομική συγκυρία ή σε άλλους -εκτός εαυτών και αλλήλων. Όλα δε αυτά αν είσαι ή δεν είσαι αυτόπτης μάρτυρας θα τα παρακολουθήσεις με λεπτομέρειες και σε αργή λήψη (ralenti) στα απογευματινά και βραδινά δελτία ειδήσεων όλων των τηλεοπτικών σταθμών και δη των ιδιωτικών. Η ζοφερή αυτή εικόνα που παράγουμε και αναπαράγουμε, αδικεί κατάφορα, νομίζω, την πλειοψηφία της κοινωνίας των Ελλήνων πολιτών.

Είχα δίκιο να τους κατακρίνω; Οπωσδήποτε. Όμως και η δικαιολογία πολλών από αυτούς, εάν και όταν την προβάλουν δεν είναι αβάσιμη, ζώντας καθημερινά όλα τα παραπάνω. Ο πολιτισμός της καθημερινότητας είναι να νοιώθεις ελεύθερος, να περπατάς, να συνομιλείς στο καφενείο, στο λεωφορείο, στο ταξί χωρίς φόβο. «Όποιος συλλογάται ελεύθερος συλλογάται σωστά» αναφέρει ο Καζαντζάκης.

Ελεύθεροι χώροι για να κυκλοφορούν ελεύθεροι άνθρωποι. «Αν δεν κυβερνήσουν στα κράτη οι πεπαιδευμένοι ή αν δεν παιδευτούν γνήσια και αρκετά οι κυβερνήτες και αν δεν συμπέσει μέχρι ταυτίσεως η πολιτική δύναμη με την αγάπη για την παιδεία… δεν θα υπάρξει τέλος των συμφορών στα κράτη» αναφέρει ο Πλάτωνας στην Πολιτεία. Αγάπη για την παιδεία, τη γενικότερη πνευματική και ηθική ανάπτυξη του ανθρώπου, τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, τη διάπλαση του χαρακτήρα μαζί με τον πολιτισμό.

Έτσι, ο κάθε νομοταγής πολίτης της σημερινής παγκόσμιας κοινωνίας είναι φοβισμένος, τρόπον τινά και όταν θέλει και μπορεί να βοηθήσει κάποιον που έχει ανάγκη, προβληματίζεται, φοβάται.

Πριν από λίγες ημέρες έζησα ένα περιστατικό που με ευχαρίστησε πολύ και μου ανέτρεψε πολλές από τις σκέψεις και την κρίση μου.

Είχα αφήσει το αυτοκίνητό μου σε ένα συνεργείo για έλεγχο (service) μακριά από την πόλη. Λησμόνησα να καλέσω τηλεφωνικά από εκεί ένα ταξί για να με μεταφέρει στο σπίτι μου, και όταν το σκέφτηκα, είχα την αφέλεια να φανταστώ ότι θα εύρισκα κατά τη διαδρομή. Έτσι άρχισα να περπατώ. Δεκάδες τροχοφόρα, κάθε είδους, περνούσαν συνεχώς δίπλα μου.

Αφού περπάτησα αρκετά, κοιτάζοντας συγχρόνως και για ταξί ή κάποιον γνωστό σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, έφτασα στην εθνική οδό, το Βόρειο Οδικό Άξονα, όπως τον αποκαλούν, Χανίων - Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου.

Εκεί άρχισα να δυσκολεύομαι. Περπατούσα στην άκρη του δρόμου. Τα παντός είδους τροχοφόρα είχαν πολλαπλασιαστεί, η ταχύτητα αυτών ήταν μεγάλη, η ρύπανση από τα καυσαέρια έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνιχτική, την ηχορύπανση πολύ ενοχλητική και το ωστικό κύμα από τα φορτηγά οχήματα και τις νταλίκες ήταν ικανό να σε πετάξει δεξιά στο χαντάκι που υπάρχει στην άκρη της λεωφόρου.

Έψαχνα απεγνωσμένα με τη ματιά μου για ταξί. Πουθενά δεν φαινόταν. Άρχισα να απελπίζομαι και να φοβάμαι.

Έπρεπε να φύγω, να εγκαταλείψω την εθνική οδό, αλλά πώς, από πού;. Είδα ένα ανηφορικό μονοπάτι δεξιά, ‘σκαρφάλωσα’ σ’ αυτό και με ανακούφιση βρέθηκα σε ένα στενό δρόμο, παράλληλο της μεγάλης λεωφόρου, επάνω σε ένα γήλοφο.

Άρχισα πάλι να περπατώ, χωρίς φόβο και ρυπάνσεις τώρα, απολαμβάνοντας το τοπίο του όμορφου νησιού μας κατά την πρωινή ηλιόλουστη εκείνη ημέρα. Ο γέρο Ψηλορείτης στο βάθος δυτικά μπροστά μου, με τις χιονισμένες κορυφές του, βόρεια η γαλάζια θάλασσα του Κρητικού πελάγους και αριστερά νότια το χαμηλό βουνό ο Γιούχτας, που με την ανθρωπόμορφη μορφή του Δία με τη γενειάδα του, κείτεται ύπτια τον αιώνιο ύπνο.
Είχαν περάσει 40-45 λεπτά από την ώρα που άρχισα να περπατώ. Αυτοκίνητα τώρα με είχαν προσπεράσει μόνο δύο. Ένα τρίτο μικρό επιβατικό, μόλις με προσπέρασε σταμάτησε και άναψαν τα πίσω μικρά φώτα, σημάδι ότι επρόκειτο να κινηθεί προς τα πίσω.

Πράγματι έκανε όπισθεν και σταμάτησε λίγο μπροστά μου. Κάποια πληροφορία θα μου ζητήσουν, σκέφτηκα. Ένας εύσωμος νεαρός άνδρας κατέβηκε από το αυτό και με ευγένεια απευθύνθηκε σε μένα λέγοντας:
- Με συγχωρείτε, κύριε, πηγαίνομε προς την ίδια κατεύθυνση, θέλετε, μήπως, να σας μεταφέρουμε κάπου;

Έμεινα άφωνος. Ήταν αναπάντεχο. Όταν πλέον είχα απελπιστεί και αποφασίσει ότι θα βαδίσω ακόμη περισσότερο από μισή ώρα μέχρι τη στάση του αστικού λεωφορείου, κάποιος εντελώς άγνωστος νέος προσφέρθηκε να με βοηθήσει.

- Ω! ευχαριστώ πολύ, ψέλλισα χαμογελώντας και επιταχύνοντας το βήμα μου κάθισα στο πίσω -αναπαυτικότατο για μένα τώρα- κάθισμα του αυτοκινήτου.

Η ματιά ενός άλλου άνδρα 40 περίπου ετών, ένοιωσα να με κοιτάζει από τον μικρό καθρέπτη του οδηγού.

- Πού πηγαίνετε; πού θέλετε να σας πάμε; ρώτησε απευθυνόμενος σε μένα.

- Ευχαριστώ και πάλι, είπα. Στην πρώτη στάση του αστικού λεωφορείου αν με αφήσετε θα με εξυπηρετήσετε πάρα πολύ.

Καμιά άλλη ερώτηση δεν μου ετέθη. Ούτε κι εγώ ρώτησα τίποτα.

Σε όλη τη διαδρομή -10 λεπτών περίπου- σκεφτόμουν: Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που με ευγένεια προσφέρονται να σε βοηθήσουν, να σε εξυπηρετήσουν όταν βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση ή έχεις ανάγκη. Πολύ ευοίωνο αυτό. Είναι δε και οι δυο νέοι, με ευγένεια και διακριτικότητα. Λέτε να είναι μια εξαίρεση της σημερινής πραγματικότητας; Δεν νομίζω.

Αν εξέλειπε ο φόβος της δύσκολης κατάστασης στην οποία ζούμε, ο Έλληνας και μάλιστα ο Κρητικός, θα εύρισκε και πάλι τον παλιό του εαυτό, της εποχής πριν από 40-50 χρόνια. Εκείνον τον φιλότιμο, τον εξυπηρετικό, τον ευγενικό, τον προσηνή, τον μειλίχιο πολίτη με τα γνήσια ελληνοχριστιανικά αισθήματα.

Με άφησαν στην πλησιέστερη στάση του αστικού λεωφορείου. Ευχαριστώντας τους και πάλι βγήκα από το αυτοκίνητο. Πήρα το αστικό λεωφορείο για το σπίτι μου. Ένα σωρό σκέψεις βομβάρδιζαν το μυαλό μου. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι, μονολογούσα, με συμπεριφορά και εμφάνιση που φανερώνουν ότι έχουν λάβει σωστή κοινωνική αγωγή.

Είναι δε τόσο ευχάριστο να δέχεσαι, να απολαμβάνεις τη βοήθεια, την εξυπηρέτηση των συμπολιτών σου.

Ο Βαγγέλης Κογκάκης είναι συνταξιούχος δάσκαλος.

ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ

Πως θα επιλέξετε τα αγκίστρια σας, ανάλογα με το είδος ψαρέματος

Η σωστή επιλογή ενός αγκιστριού βασίζεται ουσιαστικά σε ένα και μοναδικό κριτήριο, την επιλογή του κατάλληλου είδους και μεγέθους για το είδος του ψαρέματος που σκοπεύουμε να κάνουμε και αυτό αφορά και το είδος των ψαριών που ευελπιστούμε να πιάσουμε.

Η πρώτη επαφή ενός νέου ερασιτέχνη ψαρά με κάποια αγκίστρια είναι στα καταστήματα ειδών αλιείας. Η κλασσική δήλωση ότι «θα ήθελα και κάποια αγκίστρια» είναι συνήθως η αφορμή για να πελαγώσει και να μη ξέρει τελικά τι ακριβώς να ζητήσει. Όποια ερώτηση και να θέσει στον καταστηματάρχη η απάντηση μάλλον θα του δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά. Χρήσιμο το να ξέρει κανείς τα διάφορα νούμερα των αγκιστριών αλλά αυτό δεν αποτελεί σταθερό κριτήριο αφού τα ίδια νούμερα αντιστοιχούν συχνά σε διαφορετικές κλίμακες μεγέθους όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων κατασκευαστών αλλά ακόμα και μέσα στην ίδια εταιρεία. Μια άλλη χρήσιμη προσέγγιση είναι το να γνωρίζει κανείς τις ονομασίες των διαφόρων ειδών αγκιστριών για να μπορεί να καθορίσει σαφέστερα το τι ακριβώς ζητάει, αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι ο καταστηματάρχης γνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η ονοματολογία!

Η σωστή επιλογή ενός αγκιστριού βασίζεται ουσιαστικά σε ένα και μοναδικό κριτήριο, την επιλογή του κατάλληλου είδους και μεγέθους για το είδος του ψαρέματος που σκοπεύουμε να κάνουμε και αυτό αφορά και το είδος των ψαριών που ευελπιστούμε να πιάσουμε.
Ανατομία του αγκιστριού
Σχήμα 1: Η ανατομία του αγκιστριού

Για να καταλαβαίνουμε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά ενός αγκιστριού πρέπει να γνωρίζουμε το τι είναι ένα αγκίστρι. Τα 5 βασικά μέρη ενός αγκιστριού είναι η αιχμή, το άνοιγμα, το στέλεχος, το μάτι και η ακίδα . Καθένα από αυτά τα μέρη μπορεί να είναι και είναι διαφορετικά στα ποικίλα είδη αγκιστριών που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Υπάρχουν αγκίστρια με κοντά ή μακριά στελέχη, τα μάτια μπορεί να είναι με θηλιά ή πεπλατυσμένα και όσο για το άνοιγμα αυτό μπορεί να διαφέρει σημαντικά τόσο στην απόσταση όσο και στη σχεδίαση.

Οι διαφορές αυτές είναι που καθορίζουν το είδος του κάθε αγκιστριού, την κατηγορία δηλαδή στην οποία ανήκει αλλά και την γενικότερη χρήση του (είδος ψαρέματος, είδη ψαριών κτλ).

Υλικά κατασκευής αγκιστριών

Τα αγκίστρια της αρχαιότητας ήταν μεν φτιαγμένα από διάφορα υλικά όπως μέταλλα, κόκαλα, πέτρα και ξύλο αναλόγως της διαθεσιμότητας και της τότε δυνατότητας κατασκευής αλλά σήμερα τα αγκίστρια είναι όλα μεταλλικά. Τα μέταλλα αυτά μπορεί να είναι απλό σύρμα ή κάποια κράματα ατσαλιού με άνθρακα, βανάδιο και άλλα. Η χρήση για την οποία προορίζεται ένα αγκίστρι παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των υλικών κατασκευής. Πρώτο και κυριότερο είναι τα νερά στα οποία θα χρησιμοποιηθεί αφού τα αγκίστρια που προορίζονται για την θάλασσα πρέπει να είναι σαφώς πιο ανθεκτικά στην οξείδωση και την διάβρωση ενώ αυτά που είναι για χρήση στα γλυκά νερά είναι συνήθως συρμάτινα ή από κάποιο μέταλλο λιγότερο ανθεκτικό στη διάβρωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μικρότερα αλλά και τα φτηνά κοινά αγκίστρια «γενικής χρήσης». Σημαντικό όμως είναι να ξέρουμε ποια χαρακτηριστικά ζητάμε από ένα αγκίστρι και να μη βασιζόμαστε στις αναγραφόμενες ενδείξεις «για γλυκά νερά» ή «για θάλασσα» αφού πολλά αγκίστρια της πρώτης ομάδας αποδίδουν άψογα και στην θάλασσα και απλά χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα (ξέπλυμα με γλυκό νερό μετά τη χρήση).

Τα μεγέθη

Το μόνο σίγουρο για τις διάφορες κλίμακες των μεγεθών είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει με ποια ακριβώς κριτήρια δημιουργήθηκαν. Προφανώς ο σκοπός είναι η περιγραφή των μεγεθών αλλά το διπλό σύστημα που έχει επικρατήσει δεν είναι τυποποιημένο και συνεπώς τα αναφερόμενα μεγέθη απλά περιγράφουν το μέγεθος ενός αγκιστριού σε σύγκριση με τα υπόλοιπα της σειράς.
Το ίδια νούμερο σε αγκίστρια άλλων εταιρειών ή και διαφορετικών σειρών της ίδιας εταιρείας δεν αντιστοιχεί υποχρεωτικά στο ίδιο μέγεθος. Το διπλό αυτό σύστημα ξεκινάει πρακτικά από το μικρότερο διαθέσιμο αγκίστρι, το Νο. 24 με μέγεθος περίπου 1/16 της ίντσας (1,6 mm) και μικραίνοντας τα νούμερα φτάνουμε στο Νο. 1με άνοιγμα περίπου ½ ίντσα (12,7mm).

Από εκεί και πέρα η αρίθμηση αλλάζει και αρχίζοντας από το 1/0 (“ένα μηδέν”) το οποίο είναι μεγαλύτερο από το Νο. 1 φτάνει μέχρι το μεγαλύτερο εμπορικά διαθέσιμο αγκίστρι, το 20/0.
Σχήμα 2: Τα μεγέθη των αγκιστριών στην διπλή κλίμακα

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες εταιρείες που χρησιμοποιούν την αντίστροφη κλίμακα όπου το μικρότερο νούμερο αντιστοιχεί σε μικρότερο μέγεθος. Όλα αυτά απλά συνεισφέρουν στην πολυπλοκότητα που επικρατεί αφού δεν υπάρχει τυποποιημένη και κοινώς αποδεκτή κλίμακα μεγεθών.

Κατηγορίες αγκιστριών

Εδώ είναι που η όλη κατάσταση αρχίζει κάπως να τακτοποιείται. Στην αγορά υπάρχουν αρκετά σχέδια αγκιστριών τα οποία θεωρούνται πλέον τα βασικά ενώ υπάρχει και μια πραγματικά μεγάλη ποικιλία από «εξειδικευμένα» σχέδια αλλά αυτά μάλλον δεν απασχολούν την πλειοψηφία των ψαράδων οι οποίοι στην πράξη περιορίζονται στα βασικά σχέδια για τις ανάγκες τους. Εδώ θα κάνουμε μια μικρή αναφορά στα πιο κοινά σχέδια ή κατηγορίες των αγκιστριών που χρησιμοποιούνται σήμερα από την πλειοψηφία των ερασιτεχνών ψαράδων.


• Aberdeen
Σχήμα 3: Αγκίστρι Aberdeen (Αμπερντήν)

Τα αγκίστρια Aberdeen (Αμπερντήν) είναι από τα πιο κλασσικά αγκίστρια και το χαρακτηριστικό τους είναι το σχετικά μακρύ στέλεχος και η ημικυκλική σχεδόν κύρτωση. Στο εμπόριο διατίθενται σε μεγέθη από 10 έως 4/0 και είναι κατασκευασμένα από λεπτό σύρμα. Η χρήση τους ενδείκνυται για την σύλληψη ψαριών με μαλακιά στοματική κοιλότητα χρησιμοποιώντας σχετικά ελαφριά εργαλεία. Επειδή η χρήση των ελαφριών εργαλείων υπαγορεύει και πιο ήπια καρφώματα, το γεγονός ότι τα Aberdeen είναι από λεπτό σύρμα επιτρέπει στην αιχμή και την ακίδα να διαπερνούν πιο εύκολά τα τοιχώματα της στοματικής κοιλότητας του ψαριού. Αν και τα Aberdeen είναι τυπικά για ψάρεμα στα γλυκά νερά χρησιμοποιούνται με μεγάλη αποτελεσματικότητα και στα θαλασσινά ψαρέματα. Λόγω της κατασκευής τους τα αγκίστρια αυτά συνήθως «ανοίγουν», δηλαδή ισιώνουν αν τα ζορίσουμε μετά από σκάλωμα στο βυθό και έτσι απελευθερώνονται πριν κοπεί η πετονιά από την τάση. Για τον λόγο αυτό συναντάμε τα Aberdeen και σε πολλά από τα μαλακά τεχνητά δολώματα (χελάκια κτλ), αλλά και σε ζόκάκια. Προσφέρονται επίσης όταν το δόλωμα μας είναι σκουλήκια . Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, τα Aberdeen ψαρεύονται με ελαφριά εργαλεία με τα οποία όμως μπορούν να βγάλουν σημαντικά μεγάλα ψάρια ενώ με πιο βαριά εργαλεία είναι πιο πιθανό να ανοίξει το αγκίστρι και να χαθεί το ψάρι. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά αγκίστρια Aberdeen με σχεδιαστικές βελτιώσεις όπως αυτά με κόκκινο χρώμα για όταν δολώνουμε σκουλήκια ώστε να «κρύβεται» καλύτερα το αγκίστρι αλλά και πολλά σχέδια με 2-3 ή και περισσότερες ακίδες στο στέλεχος του αγκιστριού για την καλύτερη συγκράτηση του ζωντανού σκουληκιού πάνω στο αγκίστρι. Επίσης κυκλοφορούν και αγκίστρια Aberdeen κατασκευασμένα από πιο σκληρά υλικά τα οποία ανοίγουν πιο δύσκολα.

• Live Bait
Σχήμα 4: Αγκίστρι για ζωντανό δόλωμα (live bait)

Όταν θέλουμε να δολώσουμε ζωντανά δολώματα τότε είναι σκόπιμο να τηρήσουμε κάποιες βασικές αρχές. Πρώτο και κυριότερο είναι το ότι το στέλεχος πρέπει να είναι σχετικά κοντό ώστε να επιτρέπει το δόλωμά μας να κινείται με την καλύτερη δυνατή φυσικότητα. Τα μακριά στελέχη όχι μόνο επιδρούν αρνητικά εμποδίζοντας την φυσική κίνηση του δολώματος αλλά είναι και πιο ορατά. Θεωρείται δεδομένο ότι τα αγκίστρια με μακριά στελέχη στα ζωντανά δολώματα έλκουν λιγότερα χτυπήματα. Τα αγκίστρια αυτά είναι τα πιο κατάλληλα όταν το δόλωμά μας είναι μικρά ζωντανά ψάρια ή γαρίδες. Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά που ορίζουν και την αντοχή τους και η επιλογή του αγκιστριού θα πρέπει να σχετίζεται με το είδος του ψαριού που πρόκειται να ψαρέψουμε, δηλαδή αν θέλουμε ένα ανθεκτικό και συνεπώς πιο στιβαρό αγκίστρι ή ένα πιο λεπτό για α πετύχουμε καλύτερο κάρφωμα.

• Κυκλικά αγκίστρια
Σχήμα 5: Κυκλικό αγκίστρι

Τα κυκλικά αγκίστρια σίγουρα δεν είναι κάτι το καινούργιο, τα χρησιμοποιούσα ήδη από την δεκαετία του 60 οι επαγγελματίες ψαράδες στα παραγάδια ανοιχτής θαλάσσης για να πιάνουν τους τόνους. Τα κυκλικά αγκίστρια πήραν το όνομα αυτό λόγω σχήματος αφού η αιχμή τους γυρίζει προς το στέλεχος με γωνιά 90 μοιρών σχηματίζοντας ένα νοητό κύκλο. Όταν το ψάρι καταπιεί το αγκίστρι, αυτό βγαίνει από τον οισοφάγο χωρίς να αγκιστρώσει το ψάρι αλλά μόλις το ψάρι στρίψει για να απομακρυνθεί το αγκίστρι περιστρέφεται και μετακινείται προς το στόμα του ψαριού. Μόλις όμως το στέλεχος βγει από το στόμα του, η πετονιά στρέφει το αγκίστρι το οποίο αμέσως αγκιστρώνει το ψάρι από το στόμα , συνήθως από την γωνία που σχηματίζουν η άνω με την κάτω γνάθο. Τα τελευταία όμως χρόνια, οι ψαράδες ανακάλυψαν τα σημαντικά πλεονεκτήματα των κυκλικών αγκιστριών και αρκετές από τις μεγάλες εταιρείες δεν έχασαν την ευκαιρία και άρχισαν να τα παράγουν και να τα διαθέτουν στην αγορά. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα αυτών των αγκιστριών είναι ότι αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ψαριών αγκιστρώνεται από το στόμα, είναι εύκολο να απελευθερωθούν ζωντανά και χωρίς να έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η τεχνική του κάθε ψαρά θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως αφού δεν νοείται το γνωστό κάρφωμα με τα κυκλικά αγκίστρια, γιατί τότε απλά θα αρπάζαμε το αγκίστρι από το στόμα του ψαριού. Αφήνουμε το ψάρι να πάρει το δόλωμα και μόλις γυρίσει και πάει να απομακρυνθεί, δηλαδή με το που θα καταλάβουμε ένα ήπιο τράβηγμα, σηκώνουμε λίγο το καλάμι μας ή γυρίζουμε 1-2 φορές την μανιβέλα του μηχανισμού. Το αγκίστρι θα καρφώσει μόνο του το ψάρι. Σε κάποιες χώρες η χρήση αυτών των αγκιστριών επιβάλλεται δια νόμου για το αθλητικό ψάρεμα όπου συνεπάγεται η απελευθέρωση των ψαριών. Κυκλικά αγκίστρια από διαφορετικές εταιρείες διατίθενται στην αγορά με κάποιες διαφορές στην σχεδίαση αλλά όλα έχουν την ίδια βασική αρχή – η αιχμή του αγκιστριού σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με το στέλεχος.
Σχήμα 6: Κυκλικά αγκίστρια διαφόρων εταιρειών

• O' Shaughnessy
Σχήμα 7: Αγκίστρι O'Shaugnessy, το "κλασσικό".

Το σχήμα που έχει το αγκίστρι αυτό θεωρείται η βασική σχεδίαση των αγκιστριών του εμπορίου και είναι γνωστό και σαν αγκίστρι "J" ("J" hook) λόγω της ομοιότητας με το ομώνυμο γράμμα. Είναι δε το «κλασσικό» αγκίστρι και το συνηθισμένο σχήμα που θα συναντήσει κανείς όπου αναζητήσει την εικόνα ενός αγκιστριού. Διατίθεται στην αγορά σε όλα τα μεγέθη και τα υλικά κατασκευής του περιλαμβάνουν όλα όσα χρησιμοποιούνται, από απλό σύρμα μέχρι κράματα μετάλλων. Τα περισσότερα αγκίστρια της αγοράς έχουν το συνηθισμένο πάχος και δεν λυγίζουν εύκολα οπότε το κάρφωμα με πολύ λεπτά εργαλεία δυσκολεύεται σχετικά, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με αγκίστρια λεπτότερης κατασκευής. Τα O'Shaughnessy είναι τα πιο κοινά αγκίστρια της αγοράς και χρησιμοποιούνται για όλα τα γενικά ψαρέματα. Με την σωστή επιλογή του κατάλληλου μεγέθους και της σωστής (για το ψάρεμα σας) κατασκευής τα αγκίστρια αυτά λειτουργούν πολύ καλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

• Τα αγκίστρια Kahle
Σχήμα 8: Αγκίστρι τύπου Kahle

Τα αγκίστρια τύπου Kahle έχουν κάποια σχεδιαστική ομοιότητα με τα κυκλικά αγκίστρια που αναφέραμε παραπάνω με τη διαφορά ότι η ακίδα «δείχνει» την θηλιά στο άκρο του αγκιστριού (βλ. σχήμα). Τα αγκίστρια αυτά είχαν ευρεία χρήση για ζωντανά φυσικά δολώματα πριν γίνουν δημοφιλή τα λεγόμενα «live bait» αγκίστρια με το κοντό στέλεχος. Τα αγκίστρια αυτά είναι πραγματικά θανατηφόρα και δεν προσφέρονται για ψαρέματα όπου υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθεί κάποιο ψάρι μετά τη σύλληψή του. Τα Kahle αγκιστρώνουν βαθιά τα ψάρια, στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας, στον οισοφάγο ή και παρακάτω σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από όποιο άλλο σχήμα αγκιστριού. Για τον λόγο αυτό, τα Kahle θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στα ψαρέματα όπου ο σκοπός είναι να κρατηθούν όλα τα ψάρια που πιάνονται, εκεί τα αγκίστρια αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά.
Σχήμα 9: Οι διαφορές των κυκλικών αγκιστριών από τα Kahle

• Τα εξειδικευμένα αγκίστρια

Μπαίνοντας σε ένα καλό κατάστημα αλιείας ή ξεφυλλίζοντας ένα κατάλογο με αγκίστρια, ο νέος ψαράς θα συναντήσει πολλά και περίεργα αγκίστρια με χρώματα, σχήματα και άλλες διαφοροποιήσεις των βασικών σχημάτων που αναφέραμε εδώ που δεν θα τα έχει ξαναδεί. Και όλα αυτά συνοδεύονται και από τα αντίστοιχα ονόματα και την ορολογία που τα περιγράφει. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι συχνά τα εξωτικά αυτά αγκίστρια (τα οποία έχουν κατά κανόνα και μεγαλύτερο κόστος) είναι μάλλον σχεδιασμένα να πιάνουν όχι το ψάρι αλλά... τον ψαρά! Αν δεν είσαστε πραγματικά έμπειροι ψαράδες και δεν ασχολείστε με την μελέτη των διαφόρων αγκιστριών τότε η συμβουλή είναι να παραμείνετε στα βασικά σχήματα και να δοκιμάσετε τα εξειδικευμένα μόνο όταν είσαστε σε θέση να τα αξιοποιήσετε. Τα εξειδικευμένα αγκίστρια δεν πιάνουν τα ψάρια, τα ψάρια τα πιάνουν οι ψαράδες με σωστή τεχνική και με τα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση εργαλεία! Τα αγκίστρια αυτά απευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά μελετάνε τα αγκίστρια στη πράξη και που στοχεύουν σε συγκεκριμένα είδη ψαριών και με συγκεκριμένες τεχνικές. Πρακτικά αποτελούν την έκφραση της προσπάθειας των σχεδιαστών να κατασκευάσουν αγκίστρια τα οποία να εκμεταλλεύονται την γνώση για τα ανατομικά χαρακτηριστικά των ψαριών, για τον τρόπο που τρώνε τα διάφορα ψάρια, για τις ιδιομορφίες του βυθού αλλά και εφαρμόζοντας νόμους της φυσικής και της μηχανικής. Παράδειγμα το αγκίστρι Messler το οποίο λόγω σχήματος περιστρέφεται μέσα στο στόμα του ψαριού αυξάνοντας την πιθανότητα καρφώματος ή τα αγκίστρια τύπου weed-less που εμποδίζουν την ακίδα να σκαλώσει σε φύκια και άλλη βλάστηση. Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα αλλά δεν θεωρούμε ότι αφορούν τον μέσο ψαρά και το μόνο που θα πρόσφερε η περαιτέρω παρουσίασή τους θα ήταν να αποπροσανατολίσουν οπότε τα αφήνουμε προς το παρόν. Όπως ήδη ειπώθηκε, τα αγκίστρια αυτά είναι χρήσιμα για εξειδικευμένες καταστάσεις και δεν προσφέρονται για γενικά ψαρέματα.
Σχήμα 10: Περιστρεφόμενο αγκίστρι Messler
Σχήμα 11: Αγκίστρι τύπου weed-less για βυθούς με πολλή βλάστηση

Επιλέγοντας τα κατάλληλα αγκίστρια

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω είδη των αγκιστριών και τις πληροφορίες που έχουμε για αυτά έφτασε η στιγμή να επιλέξουμε το αγκίστρι που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμά μας. Ας δούμε συνοπτικά τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για να επιλέξουμε το κατάλληλο αγκίστρι.

Το αγκίστρι είναι ένα εργαλείο. Η επιλογή του κατάλληλου εργαλείου για την δουλειά που θέλουμε να κάνουμε θα καθορίσει την προσδοκώμενη επιτυχημένη έκβαση ή την αποτυχία της. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ μια βαριά για να καρφώσουμε ένα καρφάκι ούτε ένα σκαρπέλο για να ξεβιδώσουμε μια βίδα. Η επιλογή του κατάλληλου αγκιστριού σχετίζεται άμεσα με τα εργαλεία (καλάμι και πετονιά) που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και τα είδη των ψαριών που ευελπιστούμε να φέρουμε στην απόχη μας. Αυτή είναι η βασική αρχή για την επιλογή ενός αγκιστριού και πρακτικά δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Τα ελαφρά εργαλεία απαιτούν αγκίστρια λεπτότερης κατασκευής ούτος ώστε να μπορεί το αγκίστρι να καρφωθεί καλά διαπερνόντας τα τοιχώματα της στοματικής κοιλότητας του ψαριού, με σχετική ευκολία και χωρίς να χρειάζεται να εφαρμοστεί μεγάλη δύναμη – με πιθανό σπάσιμο της πετονιάς.

Στα δε εργαλεία με μεγάλες αντοχές τα αγκίστρια πρέπει να είναι πιο στιβαρής κατασκευής για να μην «ανοίξουν» με την δύναμη του καρφώματος ή κατά την μάχη με ένα μεγάλο θήραμα. Συνεπώς, η επιλογή του κατάλληλου αγκιστριού σχετίζεται άμεσα και με το μέγεθος και το είδος του ψαριού που θέλουμε να πιάσουμε αλλά και την γνώση που θα μας επιτρέψει να κάνουμε την σωστή επιλογή.

Ι.Δ.

Σημείωση: Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 1 του περιοδικού "ΨΑΡΕΥΩ".

Πηγή: http://www.naspor.gr

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Διατροφικές τάσεις για το 2012!

Τι τρώμε τα τελευταία χρόνια


Τα τελευταία χρόνια οι επεξεργασμένες τροφές, η μοριακή κουζίνα και οτιδήποτε περνάει από «σαράντα κύματα» μέχρι να φτάσει στο πιάτο σας, σε super επιτηδευμένη μορφή, μονοπωλούν την κουζίνα πολλών νοικοκυριών και το μενού ακόμα περισσότερων εστιατορίων, παρά το γεγονός ότι συχνά δαιμονοποιούνται από ιατρούς και διατροφολόγους.

Αυτές οι εύλογες επιθέσεις στο «πλαστικό», «χημικό» φαγητό σταδιακά κερδίζουν έδαφος και γι’ αυτό σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Hartman Group, η νέα χρονιά ανήκει στις αγνές, ανεπιτήδευτες τροφές με υψηλή διατροφική αξία και σχετικά χαμηλά λιπαρά. Το 2012 θα δοθεί έμφαση σε πραγματικές τροφές και όχι στις κατασκευασμένες.


Θυμηθείτε λοιπόν τα παλιά χρόνια όπου η γιαγιά έβαζε πραγματικό βούτυρο αφού δεν είχε γνωρίσει ποτέ τη μαργαρίνη. Καταφύγετε σε βιολογικά προϊόντα (κρέατα, φρούτα, ψάρια και λαχανικά) που αναπτύσσονται στη φύση με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση.

Βάλτε ελαιόλαδο στις σαλάτες και τα φαγητά σας. Φροντίστε να έχετε θαλασσινό αλάτι στην κουζίνα σας και βάλτε στο πιάτο σας τα Ω-3 λιπαρά που κατεβάζουν την κακή χοληστερίνη.

Αποφύγετε από την άλλη, προϊόντα με 0% και 2% λιπαρά και προτιμήστε τα πλήρη σε λογικές ποσότητες, εφόσον δεν έχετε σοβαρό πρόβλημα κιλών. Τιμήστε το μέλι στα γλυκά ή τα ροφήματά σας και ξεχάστε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.


Αναζητώντας πιο νόστιμες τροφές, συγκρίνετε τη γεύση που έχει το μπούτι κοτόπουλο σε σχέση με το στήθος και τα ντόπια φρούτα σε σχέση με αυτά τα εξωτικά που έρχονται στην Ελλάδα από μακριά. Γευτείτε ολόκληρο το αβγό και όχι μόνο το ασπράδι.

Ανακαλύψτε τα εκπληκτικά ελληνικά τυριά που παράγονται σε μικρές φάρμες και θα απορρίψετε τελείως τα μαζικά που πωλούνται στο supermarket. Επιστρέψτε στο οικογενειακό τραπέζι και σταματήστε να τρώτε «στο πόδι».

Προτιμήστε φρέσκα προϊόντα και όχι αυτά που επιβαρύνονται με συντηρητικά. Δεν χρειάζεται να καταναλώνετε τεράστιες ποσότητες, ούτε να παραλείπετε γεύματα. Ορίστε με βάση τη θρεπτική αξία και τις ανάγκες του οργανισμού το μέγεθος της μερίδας. Πιείτε craft μπύρες και όχι τις light. Αντίστοιχα αποφύγετε light και μη αναψυκτικά για χάρη των smoothies και των φυσικών χυμών.


Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Πηγή: http://www.otenet.gr

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Και η ανακύκλωση έχει τους κανόνες της!

Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι στον μπλε κάδο μπαίνουν αλουμινένιες, τσίγκινες, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες. Τι γίνεται όμως όταν το γυαλί είναι σπασμένο ή το χαρτί λερωμένο; Διαβάστε τι δεν κάνουμε σωστά όταν ρίχνουμε τα σκουπίδια μας στους μπλε κάδους.

Καθώς η ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων κάνει σημαντικά βήματα και όλο και περισσότεροι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται ορισμένα λάθη, που ενδέχεται, αντί να λύσουν, να δημιουργήσουν προβλήματα. Εμείς συγκεντρώσαμε 15 «περίεργα υλικά» που φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση, αλλά δεν είναι.

1. Σπασμένα γυαλιά. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι, αν σπάσει ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι, δεν το πετάμε στους μπλε κάδους, αλλά στους κοινούς.

2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Τα κουτιά της πίτσας είναι από χαρτόνι, οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ανακυκλώσιμα. Οταν τα πετάμε όμως είναι γεμάτα λάδια και λίπη. Μάλιστα, όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε, αυτό δεν γίνεται ολοκληρωτικά, καθώς πάντα μένουν υπολείμματα, ενώ και το ίδιο το χαρτόνι μοιάζει να έχει «ποτίσει». Επομένως, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού (διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα). Το ίδιο κάνουμε και τις συσκευασίες έτοιμου φαγητού.

3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους μπλε κάδους ή στο κέντρο διαλογής της ανακύκλωσης, δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση.

4. Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που κάνει την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρο.

5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν ειναι καθαρά.

6. Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ, τις οποίες αντικαθιστούμε. Δεν πρέπει όμως να πεταχτούν στον μπλε κάδο, γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

7. Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.

8. Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται. Αν θέλουμε να τα ανακυκλώσουμε, θα πρέπει να τα στείλουμε στην Ανακύκλωση Α.Ε., Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής (Τ/25310-58.100), ή να τα παραδώσουμε στην εταιρεία Eurosun (Kτίριο SANYO, 12ο χλμ. εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, Μεταμόρφωση).

10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.

11. Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.

12. Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Για να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

13. Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες γι' αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Aλλωστε, το κόστος ανακύκλωσής τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής, γι' αυτό και η μόνη λύση είναι η επαναχρησιμοποίηση (π.χ. διακοσμητικά υλικά και παιχνίδια).

14. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε καδο.

15. Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

Δεν ξεχνάμε.

1. Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
2. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.
3. Να διπλώνουμε/ συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
6. Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Πράσινο φως από το ΣτΕ, για τους ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα

Το «πράσινο φως» για τη συνέχιση κατασκευής ΧΥΤΑ στις θέσεις «Μαύρο Βουνό»
Γραμματικού και «Βραγόνι» Κερατέας, άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος στη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με τις υπ' αριθμ. 4357 και 4358/2011 αποφάσεις τους απέρριψαν τις αιτήσεις των δήμων Γραμματικού και Κερατέας Λαυρεωτικής.

Οι δύο δήμοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις του 2009, με τις οποίες παρατάθηκε έως 30 Οκτωβρίου 2013 η χρονική διάρκεια ισχύος των υπουργικών αποφάσεων που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» στη θέση «Βραγόνι» της Κερατέας και στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.

Ακόμη, η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή των επίμαχων δύο έργων παρατάθηκε μεν μέχρι 30 Οκτωβρίου 2013, αλλά χωρίς όμως να επέλθουν ουσιαστικές μεταβολές στους αρχικούς περιβαλλοντικούς όρους.

Ας σημειωθεί ότι οι θέσεις «Βραγόνι» και «Μαύρο Βουνό» εντάσσονται στο σχεδιασμό (Β' φάση σχεδιασμού) διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής και έχουν εγκριθεί με το νόμο 3164/2003.

Στις προσφυγές τους, οι δήμοι υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και του Γραμματικού και στην υγεία των κατοίκων των δύο αυτών περιοχών, καθώς και στα αρχαία ευρήματα.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 33 Ν. 3164/2003 με την οποία εγκρίθηκε η Β' φάση σχεδιασμού της διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής, στην οποία στηρίχθηκε η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και καθορίστηκαν ως κατάλληλες για την κατασκευή ΧΥΤΑ στη νοτιανατολική Αττική οι θέσεις «Βραγόνι» Κερατέας και «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των Δήμων, άλλους ως αβάσιμους ή απαράδεκτους και άλλους ως αόριστους.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η παράταση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων του 2009 για την κατασκευή των δύο ΧΥΤΑ δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, δεν αντιβαίνει τους νομοθετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία.

Πηγή: http://tvxs.gr

Ρεπορτάζ Ξένου τύπου ( CNN )

Χτύπημα Ισραήλ κατά Τουρκίας, για τη γενοκτονία.

Το Τελ Αβιβ μελετά σχέδιο νόμου βάσει του οποίου η γενοκτονία θα αρχίσει να διδάσκεται
στα Ισραηλινά σχολεία και η 24η Απριλίου θα αναγνωριστεί ως "ημέρα μνήμης της σφαγής
του Αρμενικού λαού."

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί την τρέχουσα ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας
και Τουρκίας, το ισραηλινό Κοινοβούλιο δεν έχασε ευκαιρία και αποφάσισε να χτυπήσει
την Άγκυρα εκεί όπου πονάει.

Χαρακτηριστικά, η επιτροʌή εκπαιδευτικών υποθέσεων της Κνεσέτ (του Ισραηλινού
Κοινοβουλίου), άρχισε χθες να συζητάει επισήμως (και για πρώτη φορά δημοσίως)
το ενδεχόμενο αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πιο συγκεκριμένα, το Τελ Αβίβ ξεκίνησε να μελετάει ένα σχέδιο νόμου βάσει του
οποίου η αρμενική γενοκτονία θα αρχίσει να διδάσκεται στα ισραηλινά σχολεία και
η 24η Αʌριλίου (η ημέρα έναρξης των εκκαθαρίσεων του 1915 σε βάρος των Αρμενίων
από την Οθωμανική Αυτοκρατορία), θα αναγνωριστεί από το Ισραήλ ως «ημέρα μνήμης
της σφαγής του αρμενικού λαού».

Σημειώνεται πως η παραπάνω συζήτηση πραγματοποιείται μόλις μερικές ημέρες
αφότου το Παρίσι ποινικοποίησε την άρνηση της εν λόγω γενοκτονίας, προκαλώντας
τη σφοδρότατη αντίδραση της Άγκυρας (στο άκουσμα της είδησης ο πρωθυʌουργός
Ρετζέʌ Ταγίπ Ερντογάν ανακάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή από το Παρίσι, πάγωσε τη
στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και κατηγόρησε τους Γάλλους για
«γενοκτονία» των Αλγερινών τη δεκαετία του 1940, μάλιστα ο Ερντογάν έφτασε στο
σημείο να κατηγορήσει ως γενοκτόνο ακόμη και τον ίδιο τον πατέρα του Γάλλου
προέδρου Ν. Σαρκοζί, επειδή αυτός είχε υπηρετήσει στη Λεγεώνα των Ξένων).

Πηγή: docs.google.com

Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση ελεύθερων ζωνών και στην Ελλάδα.

Ειδική πρόβλεψη στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Friday January 13, 2012 12:00 AM

Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση ελεύθερων ζωνών και στην Ελλάδα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που παρουσίασε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργικό συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 41 του νομοσχεδίου ικανοποιείται ουσιαστικά το αίτημα της γερμανικής καγκελαρίας προς την ελληνική κυβέρνηση για ελεύθερες ζώνες όπου εκεί αφενός θα εγκαθίστανται μεταποιητικές κι εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και θα διακινούνται εμπορεύματα χωρίς φόρους και δασμούς. Σύμφωνα με τις διατάξεις οι χώροι και οι προϋποθέσεις σύστασης των ελεύθερων ζωνών κι αποθηκών καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Σημειώνεται ό,τι σε άλλες χώρες όπου λειτουργεί ο θεσμός των ελεύθερων ζωνών οι επιχειρήσεις δεν υπόκεινται στις υποχρεώσεις της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι απασχολούνται με χαμηλότερα μεροκάματα.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διευκρινίζεται ότι: «Η εν λόγω ρύθμιση αφορά σε εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Εθνικής Τελωνειακής Νομοθεσίας και της υφιστάμενης σχετικής πρόβλεψης για την ύπαρξη και λειτουργία ελεύθερων ζωνών και ελεύθερων αποθηκών όπου ισχύει ειδικό τελωνειακό καθεστώς.

Δεν αφορά σε καμία περίπτωση σε ζώνες ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας όπου επιτρέπονται αποκλίσεις από το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας.

Η αλλαγή που προωθείται αφορά αποκλειστικά στη δυνατότητα που θα δίνεται από το νόμο στον Υπουργό Οικονομικών να επιτρέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκτελούν ελαφρές μεταποιητικές δραστηριότητες εντός των συγκεκριμένων χώρων ώστε να επανεξάγουν τα προϊόντα χωρίς αυτά να υφίστανται κόστη εκτελωνισμού».

Εξάλλου, με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις μεγάλες επενδύσεις το γνωστό fast track, καταργείται το καμποτάζ, απλοποιούνται οι διαδικασίες εξαγωγών, επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών κι εργασιών, θεσμοθετείται νέος εταιρικός τύπος με ελάχιστο κεφάλαιο έως 1 ευρώ κλπ.

Πηγή Ημερησία

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ GREENPEACE

Είσαι αυτόπτης μάρτυρας θαλάσσιων εγκλημάτων;


Έχεις στοιχεία για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται στις ελληνικές θάλασσες στον τομέα της αλιείας; Επικοινώνησε με την Greenpeace και βοήθησε μας τα «ξεσκεπάσουμε»!

Με την πολιτική ηγεσία να μην παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου μας και τις μηχανότρατες να οργώνουν τις ελληνικές θάλασσές και να ψαρεύουν παράνομα σε απόσταση αναπνοής από την ακτή, ζητάμε τη βοήθειά σου να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για παρανομίες στον τομέα της αλιείας.

Από τα αλιευτικά σκάφη στη θάλασσα μέχρι την τελική διάθεση των αλιευμάτων στην ψαραγορά, κάθε πληροφορία είναι σημαντική καθώς θα συμβάλει στη δημιουργία ενός φακέλου με στοιχεία ενάντια σε αυτούς που καταστρέφουν τις ελληνικές θάλασσες.

Στείλε μας όσα περισσότερα στοιχεία μπορείς. Εάν, για παράδειγμα, δεις μία μηχανότρατα να ψαρεύει κοντά στην ακτή, σημείωσε την ημερομηνία, την τοποθεσία, το όνομα του σκάφους και κάποιες φωτογραφίες αν είναι δυνατό, για να είναι η μαρτυρία ολοκληρωμένη.

Θα σεβαστούμε το αίτημά σου για ανωνυμία και οι πληροφορίες θα αντιμετωπιστούν με την εχεμύθεια που επιθυμείς εσύ.

Η δύναμή μας είναι στη συμμετοχή σου!

Δώσε μας τη μαρτυρία σου στο τηλέφωνο: 210 3838990

ή στο e-mail: cnetwork@greenpeace.org

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Nέα βιομπαταρία της Sony μετατρέπει τα άχρηστα χαρτιά σε ηλεκτρισμό!

Πως το χαρτί μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό!


Η ιαπωνική εταιρία Sony παρουσίασε μία καινοτομική μπαταρία που τροφοδοτείται με άχρηστα χαρτιά, από τα οποία ''γεννά'' ηλεκτρισμό, καθώς τα μετατρέπει αρχικά σε ζάχαρη, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ρεύματος.

Η μπαταρία παρουσιάστηκε στην έκθεση Eco-Products του Τόκιο ως προϊόν φιλικό στο περιβάλλον, καθώς δεν χρησιμοποιεί επιβλαβή τοξικά χημικά ή μέταλλα, σύμφωνα με το BBC. Οι μηχανικοί της εταιρίας έκαναν μία μικρή επίδειξη, καλώντας τα παιδιά να ρίξουν χαρτάκια σε ένα υγρό που αποτελείτο από νερό και ένζυμα και στη συνέχεια να το ανακινήσουν. Λίγο αργότερα, χάρη στην ενέργεια που είχε παραχθεί στο μεταξύ, ένας μικρός ανεμιστήρας, συνδεμένος με το υγρό, άρχισε να δουλεύει.

Το υγρό περιέχει το ένζυμο κελλουλάση, το οποίο αποδομεί τα χαρτιά και έτσι παράγει γλυκόζη. Αυτή συνδυάζεται με οξυγόνο και άλλα ένζυμα, με τελικό προϊόν τη δημιουργία ηλεκτρονίων και ιόντων υδρογόνου. Τα ηλεκτρόνια χρησιμοποιούνται από την μπαταρία για τη γέννηση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ως παραπροϊόν της όλης διαδικασίας προκύπτει νερό και το οξύ γλυκονολακτόνη, που συνήθως χρησιμοποιείται στα καλλυντικά.

Οι ερευνητές παρομοίασαν την τεχνολογία με τη βιολογική διαδικασία που χρησιμοποιούν τα λευκά μυρμήγκια και οι τερμίτες για να χωνεύουν το ξύλο και να το μετατρέπουν σε ενέργεια. Σε προηγούμενο στάδιο της έρευνάς τους, είχαν χρησιμοποιήσει φρουτοχυμό για να τροφοδοτήσουν με ρεύμα μια μικρή συσκευή ακρόασης μουσικής ''Γουόκμαν''.

Όπως είπε ο υπεύθυνος ερευνητής του Εργαστηρίου Ερευνών Προωθημένων Υλικών της Sony Γιουίτσι Τοκίτα, η βιομπαταρία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αξιοποιεί ως ''καύσιμα'' τις Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες κάρτες που καταλήγουν στα σκουπίδια μετά τις γιορτές, αλλά και όλο αυτό το χαρτομάνι που, όλο τον χρόνο, έχει την ίδια κατάληξη.

Η ανάπτυξη της νέας οικολογικής μπαταρίας βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια, αλλά οι ιάπωνες ερευνητές ευελπιστούν ότι, αν και όταν βγει στην αγορά, θα έχει πολλές εμπορικές εφαρμογές, ενώ ήδη η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace χαιρέτισε την εφεύρεση. Προς το παρόν πάντως η μπαταρία μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο μικρές συσκευές και για λίγο, οπότε υστερεί σε σχέση με τις μπαταρίες του εμπορίου.

Οι μηχανικοί της Sony δεν είναι οι μόνοι που ερευνούν τις δυνατότητες δημιουργίας χαρτο-μπαταριών. Το 2009, ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια μπαταρία από φύλλα χαρτιού καλυμμένα με μελάνι από νανοσωλήνες άνθρακα και νανοσύρματα αργύρου. Στόχος τους, όπως είπαν, είναι να δημιουργήσουν τελικά μια πρωτοποριακή ανθεκτική μπαταρία που θα διαρκεί για 40.000 κύκλους επαναφόρτισης.

Πηγή: http://www.otenet.gr